Felipe Lojola (levo) u zagrljaju sa Maksimilijanom Gutijerezom (©AFP)
Felipe Lojola (levo) u zagrljaju sa Maksimilijanom Gutijerezom (©AFP)

Kontroverze u Južnoj Americi: FS Čilea sapliće sopstveni klub u odlučujućoj utakmici Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.06.24. | 23:03

Selektor Rikardo Gareka nije dopustio Felipeu Lojoli da igra za Uačipato protiv Gremija (sreda, 02) iako nema realnog povoda za tako nešto

Zbog poplava koje su ranije ove godine pogodile Brazil, klubovi iz Porto Alegrea Gremio i Internasional su morali da odlože mečeve na međunarodnoj sceni . Iako je u sedam od osam grupa Kopa Libertadores takmičenje već završeno, još uvek se traži poslednji putnik u osminu finala iz C grupe. Potencijalno, dobićemo ga u noći između utorka i srede, ako budemo dobili pobednika meča između Uačipata i Gremija (02.00 časova po srednjoevropskom vremenu).

Čileanci drže sve u svojim rukama. Ako savladaju Gremio pred svojim navijačima ne samo da će obezbediti plasman u nokaut fazu, već će oteti od bolivijskog Strongesta prvu poziciju i samim tim omogućiti sebi nešto lakši žreb.

Izabrane vesti

Strongest je trenutno prvi na tabeli sa 10 bodova, ali je on jedini u grupi završio takmičenje. Matematički je obezbedio osminu finala, ali još ne zna sa koje pozicije, jer Uačipato ima osam, Gremio šest, a poslednjeplasirani Estudijantes četiri poena.

Ukoliko se susret u Talkavanu završi bez pobednika, Gremio će ostati na -2, ali će imati još uvek šansu da preskoči Čileance. Za tri dana će u Porto Alegreu da ugosti Estudijantes. Treća pozicija vodi u Kopa Sudamerikanu, ali Gremio još uvek nije ni to obezbedio. Ako bi ga Uačipato zaustavio, Estudijantes će u poslednjem meču moći da ga prestigne. Poprilično je zamršena situacija.


02.00: (3,30) Uačipato (3,30) Gremio (2,25)


Pritom, Gremio ne raspolaže na najjači sastav. Problem mu je napravila reprezentacija Paragvaja, koja nije dopustila defanzivnom vezisti Matijasu Viljasantiju da ostane sa klubom i proba da mu pomogne u ove dve veoma značajne utakmice.

Naime, raspored je toliko zgusnut da su ovi zaostali mečevi morali da se odigraju ove nedelje, kada je zvanično FIFA prozor i igraju reprezentacije. Pošto je ovo onaj period godine kada su nacionalni timovi ti koji se pitaju, a ne klubovi, odluka o Viljasantijevoj sudbini je bila u rukama FS Paragvaja. Belo-crvene 7, 11. i 16. očekuju prijateljske utakmice sa Peruom, Čileom i Panamom. Ne preterano bitni mečevi, ali selektor Danijel Garnero nije želeo da ih igra bez 27-godišnjeg veziste.

Zanimljivo, za razliku od Paragvajaca Venecuela je izašla Gremiju u susret. Krilni napadač Jeferson Soteldo se našao na spisku Venecuelaanca, ali mu je dozvoljeno da ostane uz klub za ova dva meča. Trener Renato Gaučo će ga imati na raspolaganju i očekuje se da Soteldo zajedno sa Dijegom Kostom i Evertonom Galdinom predvodi napad brazilskog kluba.

Uačipato ima sličan problem kao Gremio sa Viljasantijem, ali njegov slučaj je još bizarniji. Mladi desni bek Felipe Lojola je dan ranije bio prinuđen da se priključi reprezentaciji Čilea, pa će sa tribina morati da gleda susret sa Gremijom. Neverovatna odluka, koja direktno umanjuje šanse da Čile ima dva predstavnika u osmini finala elitnog takmičenja…

Lojala je odigrao svaki od prethodnih pet mečeva u grupnoj fazi Kopa Libertadores. U pobedi nad Gremijom u Porto Alegreu (2:0) pre dva meseca je čak bio strelac vodećeg pogotka.

Za razliku od Paragvaja Čile će učestvovati u drugoj polovini juna na Kopa Americi. Ipak, nema nikakve obaveze pre 11. juna, kada će baš protiv Paragvaja odigrati jedini prijateljski meč. Može da se razume da selektor Rikardo Gareka nije želeo da mu se Lojala povredi na meču sa Gremijom, ali za čileanski fudbal bi bilo značajnije da Uačipato završi ispred Gremija nego da 23-godišnji bek ima dva dana treninga više sa reprezentacijom.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


KOPA LIBERTADORES – ZAOSTALI MEČ 4. KOLA

GRUPA C

Sreda

02.00: (3,30) Uačipato (3,30) Gremio (2,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa Libertadoresreprezentacija ČileaUačipatoGremio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara