Fudbaleri Rivers Junateda (©YouTube/CAF TV)
Fudbaleri Rivers Junateda (©YouTube/CAF TV)

Kada se upare Ajkula i Delfin dobije se šampion

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.03.23. | 13:23

Branilac trona Rivers Junajted ima priliku ove srede od 16 časova da napravi krupan korak ka plasmanu u plej-of šampionata Nigerije, ukoliko na svom terenu savlada Enugu Rendžers

Godinama unazad fudbalsko prvenstvo Nigerije važi za jedno od najkontroverznijih u Africi. Zato je uoči ove sezone malo promenjen sistem takmičenja, što je donekle olakšalo posao aktuelnom šampionu Rivers Junajtedu. Uvođenje plej-ofa omogućilo je izabranicima Stenlija Egume da malo rasterećenije pristupe ligi, a kao rezultat toga došao je plasman u četvrtfinale Kupa konfederacije. Posle uspeha na međunarodnoj sceni, Rivers se vraća domaćoj ligi, gde će ove srede od 16 časova u zaostaloj utakmici 8. kola B grupe da ugosti Enugu Rendžers.

U elitnom rangu nigerijske lige takmiči se 20 klubova, ali su oni podeljeni na dve grupe od po 10. Odigraće oni 18 kola, posle čega će po tri najbolja tima da se plasiraju u plej-of, u kojem ih očekuje još jedan dvokružan sistem, odnosno još 10 utakmica. Takođe, iz obe grupe će ispadati po dve ekipe, što će da smanji prostor ekipama da međusobno nameštaju mečeve po ustaljenom sistemu „tri za tri“. Praktično, do kraja takmičenja će svako da igra za nešto.

Izabrane vesti

Rivers je sezonu počeo još u septembru, u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prvu prepreku Vatangu iz Liberije je rutinski eliminisao, ali na poslednjoj prepreci ga je zaustavio šampion Afrike Vidad Kazablanka. Rviers je kod kuće pobedio sa 2:1, ali je u revanšu u Maroku deklasiran sa 6:0, zbog čega se spustio u rang niže, u Kup konfederacije. Tamo je takođe morao nigerijski prvak da odigra jedan krug kvalifikacija, bez problema je eliminisao predstavnika Libije Al Nasr sa ukupnih 6:1.

U grupi je završio sa dva tima iz Demokratske Republike Kongo, Dijables Noarom i Motema Pembeom, te prvakom Obale Slonovače ASEK Mimozasom. U nedelju je remijem sa Dijablesom (2:2) kolo pre kraja obezbedio jednu od prve dve pozicije, došao je do nedostižnog 10. poena, pa se plasirao u četvrtfinale.

16.00: (1,33) Rivers Junajted (4,40) Enugu Rendžers (9,50)

Sada Egumeov tim može da se posveti malo ozbiljnije prvenstvu, gde je bez pobede u poslednja tri kola. Savladala ga je Doma Junajted (2:1), a potom je remizirao sa Bajelsom (2:2) i Abijom (0:0). Sada je Rivers drugi na tabeli sa 15 bodova, četiri manje od lidera Lobi starsa, koji je odigrao jednu utakmicu više.

Kao što smo napisali, nije toliko ni važno koliko bodova će da sakupi do kraja, dokle god završi među tri najbolje ekipe. Prema kvalitetu sastava, to ne bi smelo da se dovodi u pitanje.

Odlučni smo u nameri da odbranimo titulu u Nigeriji. Beležimo dobre rezultate i u igri smo za tri trofeja (Kup konfederacije, prvenstvo i Kup Nigerije), a siguran sam da ćemo do kraja prvenstva da budemo uspešni na sva tri fronta“, kazao je pred meč sa Enuguom pomoćni trener Riversa Fatai Ošo.

Rivers Junajted je klub iz Port Harkorta, petog najvećeg grada u Nigeriji. Osnovan je 2016. godine, spajanjem dva lokalna prvoligaša, Šarksa i Delfinsa, odnosno Ajkula i Delfina, ako prevedemo njihova imena na srpski jezik.

Pogled na Port Harkort iz vazduha (©AFP)Pogled na Port Harkort iz vazduha (©AFP)

Oba kluba su bila pod upravom opštine i oba su prolazili te godine kroz ogromne finansijske probleme. Šarksi su čak ispali iz prve lige, dok su Delfinsi izborili opstanak u poslednjem kolu, tako što su odigrali 2:2. Na kraju su u Port Harkortu pronašli rešenje da ta dva kluba spoje u jedan, Ajkule su „pojele“ Delfine i nastao je Rivers Junajted, po oblasti Rivers u kojoj se nalazi ovaj grad od 2.500.000 stanovnika.

Rivers Junajted je umalo osvojio titulu već u svojoj premijernoj sezoni, bio je drugi sa tri boda manje od šampiona Enugu Rendžersa, upravo kluba sa kojim se danas sastaje. Tada je titulu ispustio u poslednja tri kola, imao je dva boda više od Enugua, ali je izgubio od Viki Turista i remizirao sa Abijom, pa je završio drugi.

U narednim sezonama je bio uglavnom pri sredini tabele, osim 2020, kada je zauzeo treću poziciju. Nije Rivers uspevao da dođe do prvog pehara sve do prošle sezone, kada je dominantno osvojio titulu, sa 10 bodova više od drugoplasiranog Plato Junajteda.

Do istorijskog uspeha predvodio ga je 25-godišnji napadač Čidžioke Akuneto, koji je bio najbolji strelac lige sa 19 postignutih golova. On se ipak nije zadržao u Riversu posle te sezone, letos je kao slobodan igrač napustio klub, a dugo se mučio da pronađe novi angažman. Bio je bez ugovora sve do ovog marta, kada je dogovorio saradnju sa Enjimbom do kraja sezone. Sada će Akuneto da bude jedan od glavnih protivnika Riversa u plej-ofu, ako ne bude iznenađenja i obe ekipe zauzmu neku od prve tri pozicije u svojim grupama. Enjimba je takođe druga, u A grupi.

NIGERIJA 1 (GRUPA B) – ZAOSTALI MEČ 8. KOLA

Sreda

16.00: (1,33) Rivers Junajted (4,40) Enugu Rendžers (9,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Nigerija 1Rivers Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara