Filip Kostić (©Reuters)
Filip Kostić (©Reuters)

Čovek koji je uveo Filipa Kostića među odrasle: Pogledajte kontru protiv Rendžersa - to je on

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.05.22. | 15:16

Vlado Čapljić za Mozzart Sport o danima kada je najbolji asistent Lige Evrope zakoračio u seniorski fudbal

Na korak od transfera u Lacio bio je Filip Kostić prošlog leta. Sve je bilo dogovoreno, Rimljani su imali spremnih 15.000.000 evra za uplatu Nemcima, plus još 3.000.000 kroz potencijalne bonuse, ali pogrešna mejl adresa na koju je trebalo poslati zvaničnu ponudu zakomplikovala je posao. Ispostavilo se kasnije da su Nemci namerno obmanuli Italijane kako bi sačuvali srpskog reprezentativca u svojim redovima. Jasno je zbog čega...

Iako je u početku bio ljut, čak i propustio neki meč, Kostić je sezonu odigrao na visokom nivou, pre svega u Ligi Evrope u kojoj je kao najbolji asistent takmičenja vodio Ajntraht do drugog evropskog pehara u istoriji kluba. U finalu protiv Rendžersa je asistirao Rafaelu Boreu za izjednačenje, potom pogodio penal u četvrtoj seriji kojim je tim iz Frankfurta poveo nakon što je prethodno Kevin Trap odbranio šut Aronu Remziju, ali posebno će se pamtiti sjajno izdanje u revanšu sa Barselonom. Sa dva gola i asistencijom režirao je pobedu svog tima 3:1 na Kamp Nou i odveo ga u polufinale.

Izabrane vesti

Ukupno je Kostić upisao 15 asistencija i sedam golova ove sezone, a zanimljivo je da je od šest asistencija u Ligi Evrope pet bilo za golove različitih igrača.

20.30: (2.50) HERTA (3.20) HSV (3.15)

Afirmisao se srpski reprezentativac u Frankfurtu kao sjajan "paker". Svojevremeno je lake golove omogućavao Luki Joviću, pa Sebastijenu Aleu i Andreu Silvi, a sada to čini Rafaelu Boreu, kog je majstorski spojio sa golom u sredu protiv Rendžersa. Bio je to drugi put da je proigrao Kolumbijca za pogodak u Ligi Evrope, dok je po jednom isto učinio Semu Lamersu, Gonzalu Pasijensi i Đibrilu Sou, a Betisovog Gvida Rodrigeza naterao je da postigne autogol.

Prija 29-godišnjem Kragujevčaninu igranje u Ajntrahtu, u koji je 2019. stigao iz HSV-a za 6.000.000 evra, međutim, kako ulazi u poslednju godinu ugovora, uveliko se priča o odlasku iz kluba. Pre godinu dana nije pojačao Lacio, ali bi sada mogao Inter, koji se najčešće dovodi u vezu sa njegovim imenom. Ipak, nije želeo Kostić da priča na tu temu posle finala.

"Sada treba da proslavimo, pa ćemo videti šta će biti sledeće sezone", ostao je zagonetan srpski napadač.

Trener Oliver Glasner je rekao da ne misli da je finale Lige Evrope bila poslednja Kostićeva utakmica u Ajntrahtovom dresu. Sigurno je da bi Austrijanac voleo da ga ima u timu za izazove u Ligi šampiona, ali činjenica je da nekadašnji krilni napadač Radničkog iz Kragujevca svojom konstantno dobrom formom u Bundesligi privlači pažnju bogatijih i ambicioznijih klubova.

Stoga njegov prvi seniorski trener, Vlado Čapljić, misli da je vreme da Filip promeni klub.

"Nova sredina bi bio novi izazov za njega. Ovo je kruna njegove karijere u Ajntrahtu. Osvojio je Ligu Evrope i ne bi bilo loše da se oproba u nekom klubu koji je redovan učesnik Lige šampiona i koji ima najviše ambicije", izneo je Čapljić svoje mišljenje u razgovoru za Mozzart Sport.

Nekadašnji defanzivac Želje, Partizana i zagrebačkog Dinama prepoznao je talenat Filipa Kostića 2010. godine, kada ga je kao trener Radničkog iz Kragujevca, tada drugoligaša, prekomandovao iz omladinaca u prvi tim. Zajedno su se plasirali u viši rang.

"Odmah se primećivalo da fizički odskače od svoje generacije, ali i odnosom prema obavezama. Bilo mi je bitno da biološki može da isprati seniore", prisetio se Čapljić.

Ispričao nam je iskusni strateg anegdotu kada ga je preko prijatelja, pevača Radiše Uroševića, kontaktirao čovek za kog se ispostavilo da je Kostićev stric. Želeo je da se raspita o kvalitetu svog bratanca.

"Volim kada neko dođe da me pita za igrača o kom je lako odgovoriti i lepo pričati o njemu. Filip je već u početku skrenuo pažnju na sebe, ali je uvek bio na zemlji i bio skromno dete. Sećam se kada me je pozvao na svoj 18. rođendan, bilo mi je mnogo drago zbog toga. Fudbal mu je bio sve što je tada imao, a dobio je i veliku podršku tadašnje uprave, koja ga je maksimalno pazila i trudila se da napreduje".

Vlado Čapljić (levo) u društvu Dejana Rusmira i Jovana Damjanovića (©MN Press)Vlado Čapljić (levo) u društvu Dejana Rusmira i Jovana Damjanovića (©MN Press)

Iako su im se putevi u karijerama odavno razišli, Čapljić i Kostić i dalje su u kontaktu.

"On je dete koje je zaista uvek na zemlji. Sve što je napravio u karijeri je i zaslužio", ističe bivši trener Kragujevčana.

Kada se priča o Kostićevim igračkim kvalitetima, u prvom planu je odličan centaršut kojim saigračima stvara zicer šanse, ali i fizička sprema.

"Oduvek je bio dete puno energije. Možda nije atraktivan igrač, nije plejmejker, ali pogledajte poziciju koju igra i uporedite njegov radijus kretanja. Videli ste juče (protiv Rendžersa, op.aut) kada je istrčao kontru? To je on. Uvek je imao dobar centaršut kojim gađa prostor, a ne igrača. Nije sebičan, radi za kolektiv, ima ga i u odbrani u napadu, gde dolazi do izražaja njegova sjajna levica".

Uveren je Čapljić da će njegov nekadašnji đak biti u formi i za Svetsko prvenstvo u Kataru.

"Znam da neće biti ispod svog nivoa. Siguran sam da će biti među najboljima i da će ga Mundijal dodatno motivisati. Voli da igra za Srbiju, vratimo samo film i na gol protiv Portugala koji je postigao u Beogradu. Setite se koliko je pretrčao u toj akciji...", podseća Čapljić na pogodak za 2:2 i bod koji je Srbiju značajno pogurao ka Kataru.


tagovi

Filip KostićAjntrahtAjntraht FrankfurtVlado Čapljić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara