Navijači Amerika Kali (©AFP)
Navijači Amerika Kali (©AFP)

Clásico Vallecaucano: Ko je gazda Kalija?

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.10.24. | 23:03

Amerika i Deportivo igraju noćas (01.40) za prevlast u gradu u prvom meču četvrtfinale Kupa Kolumbije

Praznik u Kaliju. U četvrtfinalu Kupa Kolumbije, na stadionu Paskal Gerero, igra se gradski derbi, Deportivo – Amerika, takozvani Clásico Vallecaucano. Duel ovih timova smatra se jednom od najstarijim i najstrastvenijm rivalstvom u Kolumbiji, ali i Južnoj Americi, a prvi okršaj ovih timova datira još iz davne 1931. godine.

Bogata istorija kolumbijskog fudbala ogleda se u velikim rivalstvima, od kojih je jedno od najžešćih i najvatrenijih, ali i najstarijih, ono između gradskih klubova Kalija - Deportiva i Amerike. Kao i sva velika fudbalska rivalstva i navijače ova dva kluba razdvaja više teza od same hirovite naklonosti prema svom klubu.

Izabrane vesti

Duboka kulturna i ekonomska podela deli generalno srednju i višu klasu Deportiva, od Amerikine radničke klase. Ove razlike karakteristične su još od pojave španskih konkvistadora za provinciju Valje del Kauka, danas departmanta Doline reke Kauke, čijim imenom se i karakteriše ovaj vanvremenski Klasik.

00.40: (1,70) Amerika Kali (3,35) Deportivo Kali (5,10)

Kao i u većini gradova u ovom delu planete jedni su “bogataši", a drugi “siromasi”. Deportivo su osnovali studenti i za ovaj klub navijaju bogatiji žitelji regiona Valje de Kauka, dok se Amerika smatra narodskim klubom koju voli siromašniji, radnički deo grada koji je poslednje dve decenije 20. veka bio na lošem glasu zbog kokainskog Kartela koji su vodili braća Rodrigez Orehuela.

Da bi smo imali dimenziju i pojam onoga što svaki duel između ovih timova znači u kolumbijskom fudbalu, vredi ih prvenstveno razmotriti zajedno. Sa ukupno 25 titula nacionalnog šampiona, Klasiko Valjekuakano je najnagrađivaniji derbi u Kolumbiji, i nalazi se ispred klasika koji su zastupljeni u Bogoti i Medeljinu. U vitrinama Amerike nalazi se 15 pehara namenjenih prvaku države, što ih danas čini drugim najuspešnijim klubom zajedno sa Miljonariosom, sa samo dve titule manje od Atletiko Nasionala. S druge strane, iako u početku trofejniji klub, Deportivo se sa deset kruna nalazi na trećem mestu liste večnih šampiona.

World Soccer magazin ga je proglasio za 35. najvažniji klasik na svetu, dok ga engleski FourFourTwo ističe kao 40. najvažniji derbi na planeti i jedini kolumbijski koji se našao na ovoj listi od 50 ukupno. Pored toga FIFA ga je istakla kao jedan od najvažnijih svetskih derbija. U svim takmičenjima Klasiko Valjekuakano odigran je ukupno 338 puta. Deportivo prednjači po broju trijumfa sa 125, naspram Amerikine 105 pobede, a 108 puta susret je završen bez pobednika.

No vratimo se današnjici gde će se Deportivo Kali i Amerika de Kali boriti za prolazak u polufinale Kupa Kolumbije. Kao i u prethodnim fazama ovog takmičenja, određena instanca se igra u dve utakmice i ove ekipe će se ponovo sastati 23. oktobra u Palmaseki.

Amerika je u sjajnom trenutku, računajući i utakmice nacionalne lige gde posle tri uzastopne pobede sada zauzima vodeće mesto u šampionatu. U poslednjem od njih, pobedili su Independiente Medeljin kod kuće rezultatom 1:0, čime su se zapravo zadržali na vrhu tabele. Imaju 32 boda, uz 10 pobeda, dva remija i samo jedan pretrpljeni poraz, uz 20 postignutih i sedam primljenih golova. Već sada ima tri boda prednosti u odnosu na Onse Kaldas koji zauzima drugo mesto, budući da je jedan od najizbalansiranih i najkonkurentnijih timova u nacionalnoj ligi.Uključujući utakmice kupa Kolumbije, ekipa nije izgubila u 13 mečeva, a poslednji poraz je doživela u julu, kada je izgubila od Atletiko Nasionala u gostima sa 2:1.

 Za Kup Kolumbije, tim predvođen urugvajskim stručnjakom Horheom Orosmanom uspeo je da se kvalifikuje za ovu fazu takmičenja, pobedivši u osmini finala La Ekvidad. Prednost domaćeg terena takođe je bila ključna za Ameriku, pošto je u prvoj utakmici pobedila sa 2:0, dok su u revanš meču u gostima remizirali bez golova. U stvari, njihov odbrambeni učinak je bio fundamentalna tačka u ovom trenutku u sezoni, a na poslednje četiri utakmice, u tri od njih tim nije primio gol. Zapravo, Amerika nije primila gol u osam od poslednjih deset utakmica u sezoni.

03.40: (2,30) Deportivo Pasto (3,00) Bukamaranga (3,20)

Protivnik će im ovog četvrtka biti gradski rival, Deportivo Kali, koji, nasuprot njima, prolazi kroz veoma loše period u nacionalnoj ligi. Tim iz Palamaseke, jednog predgrađa Kalija, nije pobedio u poslednje četiri utakmice, a u poslednjem meču je remizirao 1:1 u gostima sa Aguilasom. Zauzima tek 17. poziciju među 20 timova u ligi. Pobedili su samo dva puta u 14 utakmica, uz pet remija i sedam poraza.

Imaju veoma loš ofanzivni učinak od 12 golova, uz 21 primljen, ali je zanimljiv podatak da su u pet od poslednjih šest utakmica u sezoni uspeli da postignu golove. Ipak, nisu pouzdana ekipa i ostvarili su samo jednu pobedu u poslednjih 12 odigranih utakmica ove sezone.Upravo ta jedna pobeda ih je dovela do ove faze takmičenja i još jednog okršaja sa Amerikom.

U prethodnoj fazi, nakon minimalnog poraza od Fortaleze u gostima, tim je uspeo da uspostavi kontrolu nad igrom i pred svojom publikom pobedi rezultatom 4:2. Ipak, to svakako ne služi kao referenca pred ovaj duel, jer prolazi kroz užasan trenutak u ligi gde se praktično nalazi u borbi za opstabak, i radi se o timu koji ima dosta ofanzivnih poteškoća.

U jedinom sučeljavanju ovih timova 2024. godine došlo je do nerešenog rezultata 1:1, posle vođstva Deportivo Kalija na svojoj Palmiri. Ipak, Amerika u ovaj duel ulazi sa velikim samopouzdanjem i sa velikom prednošću što ima priliku da seriju otvori pred svojim navijačima, što u ovakvim utakmicama može biti i od presudnog značaja.

KUP KOLUMBIJE – ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Petak

01.40: (1,70) Amerika Kali (3,35) Deportivo Kali (5,10)

03.40: (2,30) Deportivo Pasto (3,00) Bukamaranga (3,20)

Subota

23.55: (3,90) Jaguares (3,20) Atletiko Nasional (1,90)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup KolumbijeAmerika KaliDeportivo KaliKolumbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara