Stanislav Čerčesov (©Reuters)
Stanislav Čerčesov (©Reuters)

Čerčesov novi selektor Kazahstana, zadatak mu je plasman na Mundijal 2026.

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.06.24. | 16:26

Rus neće voditi ekipu u junu, već će debitovati protiv Norveške u septembru u Ligi nacija

Nekadašnji selektor Rusije i trener Ferencvaroša Stansilav Čerčesov ubuduće će voditi reprezentaciju Kazahstana. Tamošnji fudbalski savez je pred 60-godišnjeg stratega stavio veoma ambiciozan zadatak – da odvede Kazahstan na Svetsko prvenstvo 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.

Da li je taj cilj realan? Pa i nije, iako Kazahstanci imaju nekoliko vrlo kvalitetnih fudbalera. Zvezda tima je vezista Bešiktaša Bahtijar Zajnutdinov, prvi napadač je centarfor Adane Demir Abat Ajmbetov, dok odbranom komanduje junak Zenita iz jučerašnjeg superfinala Kupa Rusije Nurali Alip.

Izabrane vesti

Ostatak ekipe međutim čine igrači iz domaćih klubova, pre svega iz Astane, Ordabasija, Kajrata i Aktobea. Nema tu Čerčesov neki veliki izbor. Mada, u fudbalu smo viđali i veća iznenađenja, tako da uz malo sreće na žrebu za kvalifikacije možda i bude nade za Kazahstance.

Procenio je iskusni stručnjak da ima dovoljno materijala da napravi pomak. Uostalom, zato je i prihvatio ponudu iako je prethodno, po dobijanju otkaza u Ferencvarošu, javno rekao da ubuduće može da radi samo u Rusiji.


20.45: (1,48) Nemačka (4,40) Ukrajina (6,75)


Čerčesov se trenerskim poslom bavi od 2004. godine, a vodio je do sada još Vaker Tirol, moskovski Spartak, Soči, Ahmat, Amkar, Dinamo iz Moskve i Legiju. Sa timom iz Varšave i Ferencvarošem je osvajao duple krune.

Dugo se zadržao i na kormilu reprezentacije Rusije, od 2016. do 2021. godine. Vodio je Zbornaju komandu na dva velika turnira, na Mundijalu u Rusiji je stigao do četvrtfinala, dok na Evropskom prvenstvu nije prošao grupnu fazu.

Kazahstan od raspada SSSR nijednom nije igrao na nekom takmičenju. Najbliži je bio da se nađe baš na predstojećem kontinentalnom šampionatu u Nemačkoj, ali je u baražu doživeo debakl protiv Grčke (0:5). Kazahstan će u junu odigrati dva prijateljska meča, 7. protiv Jermenije i 11. protiv Azerbejdžana. Na tim mečevima će ekipu da vodi Ruslab Baltijev, dok će Čerčesov debitovati 6. septembra protiv Norveške u 1. kolu B divizije Lige nacija.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


PRIJATELJSKE UTAKMICE

Ponedeljak

18.00: (35,0) Gibraltar (14,0) Škotska (1,02)

19.00: (1,33) Hrvatska (5,00) Makedonija (10,0)

20.00: (1,05) Albanija (14,0) Lihtenštajn (35,0)

20.45: (1,15) Engleska (7,75) Bosna i Hercegovina (19,0)

20.45: (1,48) Nemačka (4,40) Ukrajina (6,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Stanislav ČerčesovFudbalska reprezentacija KazahstanaReprezentacija Kazahstana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara