Orao napravio problem Laciju (© Reuters)
Orao napravio problem Laciju (© Reuters)

Buongiorno Italia: Novi fašistički ispad trese Lacio, Murinjo sa rezervnim timom u Norveškoj

Vreme čitanja: 7min | čet. 21.10.21. | 13:26

„Ružni, loši i pomalo podli“, opusuje se Juventus koji u poslednje vreme pobeđuje samo po 1:0, a Murinjo i Spaleti već misle na Derbi Sunca

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Fabio Paratiči, bivši sportski direktor Juventusa, sinoć se slatko smejao u svom novom domu u Londonu. Kuluševski, De Liht, De Šiljo, plus Demiral u dresu Atalante, bili su glavni protagonisti mečeva u Ligi šampiona. Sve igrači koje je doveo u Juventus i zbog kojih je bio često kritikovan. De Liht je bio najbolji igrač u timu Stare dame protiv Zenita, De Šiljo spakovao drugi gol u tri dana, a Kuluševski konačno zatresao mrežu. U listu strelaca se upisao i Demiral, nepodeljeno je mišljenje da se utakmice na Old Trafordu ne bi završila sa preokretom Mančester junajteda da je Turčin ostao na terenu. Bivši defanzivac Juvea praktično je poništio Ronalda u prvom poluvremenu.

Izabrane vesti

Juve je nanizao četiri pobede sa istim rezultatom (1:0). Padali su redom Čelsi, Torino, Roma i Zenit. U nijednoj od pomenute četiri utakmice Bjankoneri nisu briljirali i da su završene remijem ne bi bi bilo nezasluženo, naprotiv. Evidentno je da je došlo do promene tendencije. Do meča sa Torinom, Juve je redovno primao golove na 20 vezanih mečeva u Seriji A.

Osim promene taktike i povratak na staru filozofiju – važno je ne primiti gol a jedan ćemo na ovaj ili onaj način dati – ključnu ulogu je odigrao Ščensni. Koliko je poljski golman bio kriv za posrtanja na startu sezone toliko je zaslužan za poslednje uspehe.

Ružni, loši i pomalo podli“, je definicija koja se često čuje poslednjih dana kada se priča o novom Juventusu Maksa Alegrija. Dejan Kuluševski je posle utakmice u Sankt Peterburgu demonstrirao da je u potpunosti prihvatio način razmišljanja u Kontinasi: „Pobeđivati igrajući loše je znak snage, a ne slabosti“. Uz opasku Kuluševskog se nadovezuje logično pitanje: „Šta će biti kada Juve počne da igra dobro?“. Odgovor na to pitanje bi mogli da dobijemo već u nedelju u okršaju sa Interom.

KO VIŠE RIZIKUJE U DERBIJU ITALIJE?

Poraz od Lacija na Olimpiku prošle subote zakomplikovao je poziciju Intera u šampionatu i transformisao je meč sa Juventusom u svojevrsnu raskrsnicu u sezoni Inzagijevog tima.

Sve zavisi kako će se završiti meč Roma - Napoli. Ako Žoze Murinjo sa „vukovima“ zaustavi Napoli onda konačni ishod u Derbiju Italije neće biti tako presudan, u protivnom za Inter i Juve neće imati druge opcije osim pobede za nastavak gajenja šampionskih snova.

U timu Intera bi, po pisanju Gazete delo sport, trebalo da vidimo ponovo od prvog minuta Darmjana, Bastonija i Čalhanoglua, mada nije isključeno da Arturo Vidal dobije šansu da igra protiv svog bivšeg tima od prvog sudijskog zvižduka. Podsetimo, Vidal je prošle godine pružio najbolju partiju u sezoni upravo na utakmici sa Juventusom, čak je i postigao jedini sezonski gol.

Juče je u sedištu milanskog kluba viđen Vinčenco Pizakane, menadžer Lorenca Insinjea. To je bilo dovoljno da se zavrte ponovo priče o eventualnom prelasku 30-ogodišnjeg kapitena Napolija. Insinjeu ističe ugovor sledeće godine i biće slobodan već od prvog dana februara da potpiše ugovor sa novim timom.

I dok se vrata otvaraju za eventualni dolazak Insinjea u Apijano Đentile, Brozović je sve dalji od potpisa na produžetak ugovora. Inter je povećao svoju ponudu, uključujući i bonuse na 5.000.000 evra (cifra koju je dobio Čalhanoglu), ali je Hrvat povećao zahteve na 6.500.000 evra. Pretpostavlja se da Brozović već ima ponudu klubova u vlasništvu Arapa, misli se na PSŽ i na Njukasl, i da zbog toga primenjuje dvostrukuu igru.

Gazeta je podsetila na okršaje Intera i Juventusa u kojima su „zvezde padalice“ dva kluba bili aposlutni akteri Derbija Italije. Među njima se našao i Darko Kovačević koji je pre 21 godinu sa dva gola doneo pobedu Staroj dami (2:1).

SPALETI I MURINJO MISLE VEĆ NA DERBI SUNCA

Murinjo (© Reuters)Murinjo (© Reuters)

Gledajući najavljene sastave za okršaje Napolija i Rome u evropskim takmičenjima zaključuje se da i Spaleti i Murinjo već pripremaju taktiku i timove za direktan okršaj u nedelju veče.

Napoli će protiv Legije iz Varšave igrati sa barem polovinom tzv. rezervista, jer Spaleti želi da ima najvažnije startere orne i sveže za meč koji može da uđe u istoriju. U slučaju pobede Napoli bi oborio sopstveni rekord po broju uzastopnih pobeda na startu sezone i stigao bi do kvote devet. Apsolutni rekord u Seriji A drži Roma Rudija Garsije (deset).

Protiv Poljaka bi trebalo da predahnu Ospina, Rahmani, Di Lorenco, Fabijan Ruiz, Zjelinski, Politano i Osimen. Prvi put u ovoj sezoni ćemo videti na terenu na startu meča Drisa Mertensa koji je konačno rešio problem sa ramenom. Belgijanac će sa Insinjeom i Lozanom formirati „atomski trozubac“ u napadu. U odbrani bi mogli da vidimo na bekovskim pozicijama prvi put Zanolija i Huana Žesusa.

Žoze Murinjo će igrati sa gotovo kompletno drugim timom u Norveškoj protiv Bodo Glimta. Od uobičajenih startera jedino će Rui Patrisio i Ibanjez biti u početnom timu, svi ostali će biti rezervisti. Od Rejnoldsa, Kumbule i Kalafjorija u odbrani, preko Dijavare i Darboa u veznoj liniji do Pereza, Viljara i El Šaravija iza leđa Šomurodova ili Borhe Majorala.

Ohrabrujući signali stižu od Nikoloa Zaniola. Mladi Italijan je već odradio dva treninga u Trigoriji. Koleno nije dalo nikakve probleme i postoji veliki optimizam da će biti na raspolaganju za okršaj sa Napolijem. Murinjo je čak siguran da će tako biti i ostavio je Zaniola u Rimu kako bi se što bolje spremio za nedelju veče.

LACIO I FAŠIZAM

Nema mira u Formelu. Nova polemika i skandal su pogodili Lacio pošto je sokolar Huan Bernabezadužen za orla Olimpiju simbola Lacija koja leti iznad Olimpika pre svake utakmice Nebeskoplavih – otpozdravio fašističkim pozdravom na skandiranje grupe navijača Lacija „Duče, Duče“ ( Duče znači „vođa“ i bio je nadimak Benita Musolinija).

Imajući u vidu da su militantni navijači Lacija targetirani kao fašisti, o čemu svake godine daju po nekoliko dokaza – poslednji je bio kačenje transparenta protiv Hisaja i serije pretnji samo zato što je Albanac pevao „Bela ćao“ – incident ne može da se arhivira kao neumesna epizoda. Lacio je primoran da odmah suspenduje sokolara i zabrani mu da dolazi na na stadion Olimpiko, a brigu o orlu će preuzeti njegov brat. U Laciju su želeli posebno da preciziraju da Bernabe nije stalno zaposlen u klubu.

Temperaturu je digao i Mauricio Sari koji se ponovo žalio na kalendar, na odluke disciplinskih organa posle meča sa Interom a odbrusio je i prvom čoveku Zajednice prvoligaša Dal Pinu, podsetivši ga da je njegov kolega obezbedio Premijer ligi prihode od pet milijardi evra, a on nije bio u stanju da donese ni jednu miljardu.

Inače, protiv Olimpik Marseja, Lacio će primeniti limitiranu rotaciju pošto Ačerbi i Luiz Felipe ne mogu da igraju protiv Verone u nedelju na Bentegodiju zbog kartona. Najveće promene u sastavu se očekuju na sredini terena gde će dobiti odmor Sergej Milinvković Savić i Lukaš Leiva, dok će u napadu biti pošteđen Pedro. Kapiten Imobile i Felipe Anderson bi sa Zakanjijem trebalo da formiraju napadački trio.

BELOTI I VLAHOVIĆ, CENTARFORI NA RASKRSNICI

Frančesko Čičo Gracijani, legendarni član selekcije Azura iz 1982. i bivši as Torina, Fjorentine i Rome je posavetovao na stranicama Korijere delo sporta Dušana Vlahovića da potpiše ugovor sa Fjorentinom i tako izađe iz neprijatne situacije u kojoj se našao. „Fjorentina je bila hrabra i mudra da veruje u Vlahovića, bila je darežljiva kada mu je ponudila ugovor koji imaju top igrači, a on to još uvek nije. Dakle, u interesu je Vlahovića da potpiše taj ugovor. Trener Italijano mora da igra na kartu Vlahovića, jer je najbolji igrač u timu. S druge strane, Dušan mora da pokaže da su u pravu oni koji u njemu vide velikog golgetera. To neće biti lako, jer ga defanzivci protivničkih klubova sada poznaju, proučavaju ga i ne daju mu oko da otvori“, smatra Gracijani.

Bivši as Fjorentine koji je nosio dve godine dres Ljubičastih, a sedao je i na klupi toskanskog kluba savetuje svog mlađeg kolegu Vinčenca Italijana da nastavi da daje poverenje Vlahoviću, jer je samo pitanje momenta kada će se odblokirati: „Dušan se veoma trudi na terenu, to je svima vidljivo i zato bi navijači morali da mu daju punu podršku“, dodao je Gracijani.

U slučaju da Fjorentina proda Vlahovića, Čičo je savetovao Komisu da uzme Borhu Majorala iz Rome.

Pored Vlahovića u vrtlogu se našao i Andrea Beloti. Kao Vlahović, ni Beloti ne želi da produži ugovor i pored ponuđene plate od 3.300.000 evra. Gazda Granata Urbano Kairo, sledeći primer kolege Komisa, nameran je da proda Gala već u januaru, a sportskom direktoru Vanjatiju je dao mandat da pronađe adekvatnu alternativu za kapitena tima.

 LIGA KONFERENCIJE – 3. KOLO

Četvrtak

Grupa A

16.30: (3,10) HJK Helsinki (3,30) Makabi Tel Aviv (2,50)

18.45: (6,25) Alaškert (3,80) LASK (1,65)

Grupa B

18.45: (1,80) Anortozis (3,70) Flora (5,00)

21.00: (2,45) Partizan (3,30) Gent (3,15)

Grupa C

18.45: (5,60) Bode/Glimt (4,10) Roma (1,65)

21.00: (2,05) CSKA Sofija (3,40) Zorja (4,10)

Grupa D

21.00: (4,40) Kluž (3,60) AZ Alkmar (1,90)

21.00: (2,70) Jablonec (3,20) Randers (2,90)

Grupa E

18.45: (2,10) Fajenord (3,50) Union Berlin (3,80)

18.45: (3,20) Makabi Haifa (3,35) Slavija Prag (2,40)

Grupa F

18.45: (1,92) Kopenhagen (3,60) PAOK (4,40)

21.00: (1,22) Slovan Bratislava (7,00) Linkoln Red Imps (15,0)

Grupa G

18.45: (11,0) Mura (6,00) Ren (1,30)

18.45: (4,30) Vitese (3,70) Totenhem (1,90)

Grupa H

18.45: (1,70) Karabag Agdam (3,70) Kajrat (5,90)

21.00: (1,42) Bazel (4,80) Omonija (8,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Buongiorno ItaliaLaciolacio logoJuventusMasimilijano Alegri

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Lacio
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara