Pep Gvardiola (Reuters)
Pep Gvardiola (Reuters)

Brazil sprema selektorsku bombu: Gvardioli nude 12.000.000 evra godišnje!

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.04.22. | 14:24

To je i dalje manje od onog što ima u Sitiju, ali je i manje posla

Klupa Brazila je najteži selektorski posao na svetu. I zato Brazilci žele da na nju sedne, po mnogima, najbolji trener na svetu. Bez obzira što nije njihov državljanin i što bi bio prvi stranac u modernoj istoriji na klupi reprezentacije.

Bombastična vest stiže iz Španije: Brazil želi Pepa Gvardiolu na klupi posle narednog Mundijala! I spremio je ogroman novac da ga ubedi. Ta želja tinja već godinama, ali Brazilci sada kreću u konkretnu ofanzivu.

Izabrane vesti

Bila su u nekim davnim vremenima dvojica Portugalaca pa čak i jedan Argentinac na klupi Brazila ali to su bile sve epizodne uloge. U poslednjih pola veka su selektori bili isključivo domaći stručnjaci. I retki su uspeli da se izbore sa pritiskom očekivanja.

U zemlji sa preko dvesta miliona selektora u kojoj je fudbal religija, fudbalska reprezentacija je bitnija od bilo čega. Možda je samo crkva važnija Brazilcima od fudbalskog tima.

Popularni Selesao je ponos države, naroda i od njega se očekuje da pobedi svaku utakmicu koju igra i osvoji sve gde god se pojavi. Taj pritisak koji od javnosti i navijača ima reprezentacija Brazila ne postoji nigde na svetu. Eventualno u Argentini…

Ali Brazil čeka već 20 godina na titulu prvaka sveta i narod je nestrpljiv. Od poslednjeg šampionskog tima (Markos – Kafu, Roke Žunior, Lusio, Edmilson, Roberto Karlos – Žilberto Silva, Kleberson – Ronaldinjo, Rivaldo, Ronaldo) prošle su mnoge sjajne generacije koje su imale kvalitete da se popnu na svetski vrh ali u tome nisu uspele. Možda i najveća šteta za fudbal je što nije trijumfovala ona spektakularna 2006. kada su pored Kafua, Karlosa, Ronalda, Ronaldinja na vrhuncu, Lusija igrali još i Kaka, Adrijano, Žuninjo, Ze Roberto, Dida, Emerson… U Južnoj Africi nisu imali kvalitet za titulu jer su prve zvezde bile u silaznoj putanji, ali se na domaćem tlu 2014. očekivalo da tim predvođen Nejmarom, Tijagom Silvom, Hulkom, Alvesom, Cezarom okiti svetskom titulom. Završeno je sa tragičnih 1:7 protiv Nemaca. Ni četiri godine kasnije u Rusiji nisu pokazali da su tim za titulu.

Ali prvi put u brazilskoj istoriji se desilo da selektor koji nije osvojio Mundijal ostane na kormilu reprezentacije do sledećeg svetskog prvenstva. Tite je dobio poverenje kao niko nikad pre njega. I imaće još jedan pokušaj u Kataru gde ga prvo čeka grupa sa Srbijom, Švajcarskom i Kamerunom. Iskusni stručnjak je već najavio da bez obzira na rezultat u Kataru, napušta klupu Brazila posle prvenstva.

A FS Brazila je rešio da aktivira stari plan i da svim silama krene na Pepa Gvardiolu koji bi reprezentaciji vratio stari šmek i zaboravljenu “žogu bonito” po kojoj je Selesao bio prepoznatljiv. Brazilci veruju da samo Gvardiola može do kraja da iskoristi potencijal gomile talentovanih igrača i da ih uklopi u kolektiv koji će igrati dopadljiv, napadački i na kraju uspešan fudbal.

Kataloncu su spremili vrlo laskavu ponudu: 12.000.000 evra godišnje! Već su kontaktirali njegovog brata Perea koji ga zastupa kao agent i izneli mu ponudu. To je i dalje manje od 23.000.000 evra godišnje koliko Pep zarađuje u Mančester Sitiju, ali se i selektorski posao razlikuje i manje je posla nego u klupskom fudbalu.

Trenutno najplaćeniji selektori sveta zarađuju između 3.000.000 i 4.000.000 evra godišnje. To su: Tite (Brazil), Hansi Flik (Nemačka), Didije Dešan (Francuska), Roberto Mančini (Italija) i Garet Sautgejt (Engleska).

Gvardiola bi bio ubedljivo najplaćeniji selektor na svetu.

U Brazilu vlada optimizam da bi Španac mogao da prihvati ponudu. Ugovor sa Mančester Sitijem ga veže do kraja seledeće sezone. Tite napušta klub u decembru i Brazilci bi sačekali šest meseci do isteka Pepove saradnje sa Građanima.


tagovi

Pep GvardiolaFudbalska reprezentacija Brazila

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara