Jeljcin Teheda, fudbaler Eredijana (©AFP)
Jeljcin Teheda, fudbaler Eredijana (©AFP)

Bitka za Kup Kostarike: Prvi i poslednji osvajač, Eredijano brani prednost

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.12.22. | 23:05

Kartahines posle poraza u prvom meču finala (1:2) pred svojim navijačima želi da odbrani trofej iz 2015. godine

Kup Kostarike, poznat i kao Torneo de Kopa, ove godine zvanično se odigrava po 45. put od njegovog nastanka, a prvo je izdanje od 2015. godine posle sedmogodišnje pauze i njegovog ponovnog uspostavljanja. Turnir je posvećen Entoniju Vargasu, treneru golmana Gvadalupea, koji je preminuo od srčanog udara tokom treninga u oktobru 2022. godine, sa samo 29 godina.

Na turniru je učestvovalo svih 12 timova iz elitnog ranga iliti Lige FPD plus četiri ekipe iz Segunda divizije. Takmičenje ima klasičan nokaut format, počevši od osmine finala do finala, pri čemu se sve faze uključujući i borba za trofej, igraju kao dvomeči.

Izabrane vesti

Prvi turnir ovakvog tipa, zvanično je organizovan 1924. godine, a osvojio je Eredijano, dok je poslednji šampion iz 2015. godine je bio Kartahines. Upravo ova dva tima dospela su do finala ovogodišnjeg Kupa Kostarike. U prvom meču odigranom na stadionu Hose Hoakin Koleja, Eredijano je slavio sa 2:1, golovima Kišera Fuleara i Jeljcina Tehede, dok je Kenet Serdas uspeo da prepolovio prednost domaćina i zadrži izgledne šanse u revanšu. Noćas (03.00) na stadionu Hoze Rafael Ivanković u Kartaheni, ova dva tima sastaće se u revanšu finala Kupa Kostarike. To će biti i poslednja utakmica u ovoj centralnoameričkoj zemlji za 2022. godinu.

03.00: (3,80) Kartahines (3,30) Eredijano (1,95)

Od svog nastanka, nacionalni Kup se nije igrao svake godine, iako je u nekim prilikama bilo nekoliko turnira iste godine. Takođe, način takmičenja je varirao u različitim izdanjima od direktne eliminacije, grupne faze, pa do heksagonalna. Od prvih 13 turnira, 11 je bilo ekskluzivno za prvoligaške timove, osim Argentor kupa 1928. godine koji je obuhvatao drugoligaške i trećeligaške timove i Ševrolet kupa 1939. godine koji je uključivao je drugoligaškog prvaka.

U decenijama koje su usledile, angažovanje klubova druge kategorije postala je učestala praksa, što je takmičenju dodatno dalo na značaju. U decenijama osamdesetih i devedesetih godina, odigran je samo jedan Kup turnir. Početkom 2000-ih takmičenje nije održavano, a turnir je ponovo zaživeo od 2010. do 2015 godine, kada ponovo dolazi do prekida, sve do ovogodišnjeg izdanja Kopa Sureksor (sponzorski naziv).

Još jedna zanimljiva činjenica vezuje se za Kup Kostarike. Od osnivanja ovog takmičenja, odigrana su samo četiri finala sa po dve utakmice. Prvo je bilo u Argentor kupu 1928 godine, koji je pripao Alahuelenseu protiv Oriona ukupnim rezultatom 3:1. Drugi je bio Kup Huana Santamarije 1975. godine koji je osvojila Turialba pobedom od 2:1 protiv Munisipala Puntarenasa i treći put u izdanju 1977. godine kada su Manudosi bili pobednici nad Gvanakastekom rezultatom 4:3. Dakle, ovogodišnje izdanje finala je tek peto u istoriji takmičenja koje se odigrava kao dvomeč.

Pored toga što se smatra jednim od tri velikana kostarikanskog fudbala, Eredijano je najtrofejniji klub što se tiče učešća u nacionalnom Kupu, sa ukupno 11 pehara namanjenih osvajaču ovog takmičenja i sa čak deset izgubljenih finala, što znači da je u gotovo polovini dosadašnjih izdanja dolazio do poslednje istance turnira.

S druge strane, Kartahines je prvi klub ispod te zamišljene linije koja razgraničava ovdašnje velikane od ostalih klubova. Stoga, slična je situacija i što se tiče Kupa. Plavo-beli su do sada četiri puta podizali ovaj trofej, a još dva puta su bili u prilici da to učine, kada su poraženi u odlučujućim bitkama.

I Kartahines i Eredijano žele da osvoje trofej koji će im omogućiti da prošire rekorde lokalnom titulom. I pored toga što su Florensi došli do prednosti u prvom meču, Brumososi još nisu rekli poslednju reč u takmičarskom sporu. Situaciju dodatno “podgreva” i to što se ova dva tima od nedavno smatraju i zvaničnim rivalima, u sukobu poznatom kao Klasiko de Rivalidades. Istina, ovo je jedno od mlađih rivalstava, zvanično proglašeno s početka novog milenijima, ali opet sa korenima duboko urezanim u osnovi kostarikanskog fudbala. Brojni sukobi za trofeje u poslednjie dve decenije, izrodile su ono neminovno, još jednio rivalstvo na obudu prestonice ove centralnoameričke države.

Posle fijaska i gubitka titule prvaka države u korist Saprise, kroz format Aperture 2022, Eredijano će nastojati da se dokopa trofeja u Kupu koji će poslužiti kao uteha za prevazilaženje ovog dela sezone. Rohimariljosi su za sada na dobrom putu da to i ostvare, posebno posle prednosti stečene u prvom meču. Ne treba zaboraviti da je tim iz Kartahene zvanični branilac trofeja, iako je prošlo čak sedam godina od podizanja istog, ali i to da Burumososi nisu izgubili na svom terenu još od septembra, dok su u međuvremenu na putu do finala savladali trenutnog šampiona Aperture, Deportivo Saprisu.

KUP KOSTARIKE – FINALE (REVANŠ)

Četvrtak

03.00: (3,80) Kartahines (3,30) Eredijano (1,95) - prvi meč: 1:2

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kostarika 1Kup KostarikeEredijanoKartahines

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara