""
""

Zato je možda najveći gradski derbi na svetu: Preokret za infarkt i Rekobina magija u 96. minutu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 10.11.14. | 03:54

Po mnogo čemu je ovo najveće rivalstvo na svetu, a najnovija epizoda je odigrana sinoć i bila je nezaboravna

Nije globalno popularan kao Superklasiko između Boke Juniors i River Plate. Nije glamurozan kao milanski derbi Dela Madonina. Ne nosi toliku podeljnost kao škotski Old firm. Ali po mnogo čemu je najveći gradski derbi na svetu.

Izabrane vesti

Urugvajski El klasiko! Bitka za Montevideo. Penjarol protiv Nasionala.

Tradicija. Nijedan gradski derbi van britanskih ostrva nije stariji od ovog derbija. Prvi je odigran daleke 1900. godine. Od tada ih je odigrano ukupno 515! Primera radi Old firm se do sada igrao 399 puta, a naš večiti derbi sa 234 poglavlja je daleko, daleko iza...

Rivalstvo. Penjarol je prvi nastao. Kao klub u kojem su na početku igrali bogati imigranti i radnici britanske železničke kompanije. Imao je ragbi, kriket i fudbalsku sekciju. Zbog toga se na početku skraćeno zvao CURCC što je bila skraćenica za kriket klub nacionalne železnice Urugvaja. Ubrzo je promenio ime u Penjarol po ulici u kojoj se nalazilo sedište kluba, a žuto-crne bole su simbolisale lokomotivu. Nasional je nastao kao pandan urugvajske sirotinje. Bio je prvi klub u Urugvaju koji nisu kontrolisali Britanci već Urugvajci. Boje su izabrali u znak uspomene na jednog nacionalnog heroja. Na početku Nasionalu nije bilo dozvoljeno da igra u domaćoj ligi i tek kada su ih Argentinci pozvali da pristupe u njihovo takmičenje, urugvajska liga im je dala zeleno svetlo da igraju u nacionalnom šampionatu.

Trofeji. Malo je gradova na svetu koji mogu da se pohvale da su imali svetskog klupskog prvaka. Tek 18. Samo šest gradova je imalo različite klubove koji su osvajali svetsku titulu. Ali, samo dva grada imaju dva kluba koji su po tri puta bili najbolji na planeti. Jedan  od njih je Montevideo zahvaljujući Penjarolu i Nasionalu. O trofejima u urugvajskom šampionatu da i ne govorimo. Penjarol ima 49 titula, Nasional 44. Svi ostali zajedno – 20.

Navijači. Ako vam je merna jedinica ljubavi prema klubu ambijent koji navijači prave na stadionu, onda je i po tome ovo najveći derbi na svetu. Cele tribine navijaju i u bojama su klubova. U aprilu 2011. godine, navijači Penjarola su razvili na tribinama najveću zastavu ikada viđenu na fudbalskim utakmicama. Dugu 309 metara i široku 46 metara. Prekrila je 14.124 metara kvadratnih tribina stadiona Sentenario.

Huligani. Ako rivalitet merite po žestokim momcima i huliganima koje su ubijaju međusobno, onda je opet ovaj derbi na vrhu. Tačan broj se pouzdano ne zna, ali ovo je gradski derbi koje je odneo najviše života u obračunima huligana.

Igrači. Tuče igrača su sastavni deo urugvajskog El klasika. Meč odigran u aprilu 1990, završen je sa 22 crvena kartona! Po 11 na obe strane. Posle derbija 2000. koji je bio prijateljskog karaktera, a ne takmičarskog, devet fudbalera oba tima (pet iz Nasionala i četiri iz Penjarola) završili su u zatvoru gde su prespavali iza rešetaka zbog izazivanja tuče na utakmici.

Zvezde. Kičmu urugvajskog tima koji je 1930. godine osvojio Mundijal činili su igrači Nasionala: Andrade, Kastro, Cea, Mazali... Njih ukupno osam. Kada je Urugvaj osvojio titulu prvaka sveta u čuvenom finalu protiv Brazila na Marakani pre 64 godine, okosnica tima su bili fudbaleri Penjarola. Njih devet. Maspoli, Varela, Vidal... Strelci oba gola u finalu Skijafino i Giđija. Od zvezda u poslednje vreme, kroz ova dva kluba su prošli Forlan, Montero, Godin, Lugano, Muslera, Suarez...

Ako ste se upoznali sa urugvajskim El klasikom, možemo da pređemo i na akteulnosti.

Sinoć je odigran 515. El klasiko. Prvi posle onog istorijskog odigranog u aprilu prošle godine kada je Penjarol pobedio Nasional sa 5:0 i naneo mu najteži poraz u istoriji međusobnih okršaja. Čekali su Trikolori priliku za osvetu i dočekali su je sinoć na prepunon Sentenariju. Način na koji su to uradili nije mogao da bude slađi po njih, a brutalniji po protivika.

Do pre mesec dana, šampionska trka je bila otvorena pošto je Nasional imao samo četiri boda više od Penjarola. Ali od tada je Nasional nanizao pet pobeda, a Penjarol tri poraza uz jedan remi i pobedu. Uoči sinoćnjeg meča, četiri kola pre kraja, Nasional je imao nedostižnih 11 bodova prednosti i zato je pobeda u derbiju bila jedina uteha za navijače Penjarola.

Krenulo je u tom smeru pošto je Ivan Pačeko iz penala u 59. minutu doneo prednost Penjarolu. Usledio je po jedan crveni karton na obe strane, 90. minut je već bio prošao, navijači Penjarola su slavili,  a onda je viđen jedan od najluđih prokreta u istoriji fudbal. Igrao se 92. minut, korner za Nasional, golman Munua je došao pred gol Penjarola, a Ivan Alonso 25-godišnji napadač koji je dugo igrao u španskoj Primeri je postigao gol za izjednačenje na očaj Marsela Zalajete i njegovih siagrača.

Tribine još nisu prestale da podrhtavaju od slavlja domaćih navijača, gosti se još nisu oporavili od šoka, a usledila je nova eksplozija oduševljenja i neverice.

Veteran Alvaro Rekoba koji je u igru ušao u 69. minutu je na sebi svojstven način, majstorijom iz slobodnjaka sa 26 metara u 96. minutu pogodio gol Penjarola za totalni preokret i pobedu Nasionala od 2:1! Popularni „Ćino“ je pokazao da i dalje ima baruta u čudesnoj levici i da je i sa 38 godina na plećima ubitačan kao nekada u dresu Intera...

Nasional je došao na korak od osvajanja titule, Penjarol je potonuo na peto mesto na tabeli, a trener Fosati je od besa podneo ostavku posle meča.

Epizoda El klasika koja će se dugo pamtiti. Derbi koji zaslužuje više poštovanja. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Alvaro RekobaJužna Amerikameđunarodni fudbalNasionalPenjarol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara