"sa utakmice Zadra i Cibone"
"sa utakmice Zadra i Cibone"

Posledica Fibinog ultimatuma - zatvaranje Jadranske lige?

Vreme čitanja: 6min | pet. 22.04.16. | 09:59

Šta će ekipama doneti eventualno otkazivanje priznanja Jadranskoj ligi? Ima li Fiba pravnu osnovu da suspenduje Ligu preko nacionalnih Saveza, uprkos tome što su vlasnici timovi? Da li bi nove promene u sistemu mogle da dovedu do otvaranja poglavlja Druge ABA lige?

sa utakmice Zadra i CiboneNepuna tri dana pošto je Jadranska liga izdala saopštenje u kojem se ističe da je “saradnja sa Evroligom imperativ klubova“, košarkaški region zatresla je priča da Fiba planira još jedno otkazivanje priznanja ABA. Drugi put u samo godinu dana. Uz jasnu opomenu da će svi timovi biti suspendovani u slučaju da igraju regionalno takmičenje.

Prošlog leta Evropska kuća košarke na ovaj potez se odlučila jer je želela reformisanu ligu, u kojoj vlasništvo neće imati treća lica (čitaj: Roman Lisac, Radovan Lorbek...), već isključivo timovi. Odluka koja se u sedištu Fiba Evrope sada sprema otvorila je Pandorinu kutiju i na površinu izbacila brojna otvorena pitanja o kojim će se narednih dana, pa i nedelja raspravljati.

Izabrane vesti

Šta će ekipama doneti eventualno otkazivanje priznanja Jadranskoj ligi? Ima li Fiba pravnu osnovu da suspenduje Ligu preko nacionalnih Saveza, uprkos tome što su vlasnici timovi? Da li će eventualna suspenzija Jadranskoj ligi pokrenuti priču “zatvaranja“ takmičenja i eventualnog odvajanja sadašnjih učesnika od domaćih šampionata? I na kraju - da li bi nove promene u sistemu mogle da dovedu do otvaranja poglavlja Druge ABA lige?

Kako se može nezvanično čuti, na Jadranu već postoji svest o tome da je ovakav scenario mogao da se dogodi, te da se stav o učešću u Evroligi i Evrokupu neće menjati uprkos svim pritiscima iz Fibe. To bi moglo da dovede do velike revolucije u regionu u organizacionom smislu, čime bi se temelji ABA lige dodatno učvrstili. Ali, to su teme o kojima vredi analizirati kada budu bili poznati jasni stavovi iz Minhena.

Zato smo za mišljenje o svim gorućim temama trenutno pozvali direktora Zadra Borisa Skročea, čiji je klub prvi i pokrenuo priču o zatvorenom sistemu unutar ABA, te direktora Lige Krešimira Novosela, kao rukovodećeg kadra takmičenja.
"Naša ideja je bila da se Jadranska liga zatvori ukoliko dođe do suspenzije od strane Fibe. Ja u ime Zadra mogu da kažem da ćemo podržati zatvaranje ABA lige, odnosno zaštitu svih klubova iz regiona, osnivača takmičenja. Nećemo dozvoliti da neki klub zbog toga što njihov Savez, pod pritiskom, ispašta", rekao je Skroče za MOZZART Sport i dodaje:
"Mi smo dali i pismeni i usmeni zahtev direktoru Lige Krešimiru Novoselu da stupi u kontakt sa ljudima iz Evrolige oko zatvaranja Jadranske lige u slučaju da se tako nešto desi, kako bismo sproveli u delo registraciju igrača za narednu sezonu".

Međutim, Skroče je spustio loptu i naveo da se neće doneti nikakve ishitrene odluke sve dok se ne dobije konačna odluka iz Minhena.
"Stav Zadra je da sačekamo Fibinu konačnu odluku, s obzirom da se radi o suspenziji 14 Saveza. To je ozbiljna priča, jer diskvalifikovati 14 Saveza, od kojih su šest iz nekadašnje Jugoslavije?! Smatramo da to nije u redu. Mislimo da Fiba nema pravnog utemeljenja za tako nešto, jer mi imamo potpisane propozicije Lige koje jasno kažu ko će igrati u Evroligi, a ko u Evrokupu. Fiba bi trebalo malo da razmisli o tome".

Direktor Zadra uputio je na grešku koju je Fiba napravila.
"Ja bih razumeo da smo mi seli sa ljudima iz Fibe i dogovorili se o svemu, ali Fiba nije organizovala razgovor ni sa ABA ligom, ni sa klubovima u njoj. Pritom, šalje se dopis Savezima. Imamo uponomoćen društveni ugovor overen od strane Fibe koji kaže da mi možemo da igramo ovo što igramo. Lani smo igrali Evroligu i Evrokup, a mi nismo ništa menjali u propozicijama i mi imamo pravo po tom sporazumu da igramo Evroligu i Evrokup u sezoni 2016/17".

Istog stava je i direktor Novosel, koji je rekao da će u naredne dve nedelje biti održana još jedna sednica Skupštine ABA lige, kako bi se klubovi dogovorili oko daljih postupaka.
"Uveren sam da će klubovi doneti odluku koja će najbolje uticati na razvoj košarke u regionu. Inače, jako sam iznenađen time što se Fiba uopšte obratila Savezima i iznela priču o suspenzijama, a ne Ligi u kojoj su vlasnici klubovi. Ali to za mene i nije neko iznenađenje, već logičan sled. Ne bih voleo da unapred nešto prognoziram, videćemo kako će se stvari odvijati. Mislim da je situacija jako teška po košarku u regionu i celoj Evropi i sada treba videti kako će reagovati velike federacije, pre svih Španija, Italija i Nemačka", izričit je Novosel, koji dodaje da se ABA odlučila za saradnju sa Evroligom jer bi klubovi "imali priliku da se takmiče protiv najboljih u Evropi".

Košarkaški savez Srbije je, suočen sa novim ucenama, već povukao potez i otkazao priznanje ABA, uz napomenu da je Ligi potrebno novo restruktuiranje. Istim putem krenuli su i KS Bosne i Hercegovine i Slovenije. Ono što je takođe zajedničko jeste uvođenje zabrane domaćim klubovima da zaigraju Evrokup naredne sezone, što je upravo i jedan od osnovnih razloga zbog kojih se i vodi novi rat na relaciji Evroliga - Fiba. Međutim, tu je Skroče takođe ukazao na još jedan propust.
"Mi kao klub nismo napravili ništa čime bi naš Savez mogao da nas suspenduje. Ja sam i rekao na sednici u Zagrebu da smo mi zainteresovani da igramo FIBA Ligu šampiona. Ali mi i dalje čekamo zvaničnu ponudu Fibe da vidimo šta se to tačno nudi. To znači da mi ni ne možemo da raspravljamo da li bismo u nečemu učestvovali ili ne, kad nismo ni dobili plan i program. Mi u ovom trenutku nećemo igrati ni Evroligu, ni Evrokup, pa nam nije jasno po kom principu bi nas suspendovali", poručio je Skroče.

S druge strane Krešimir Novosel se takođe nada da uopšte neće ni doći do sankcija i suspenzija, već "da će razum pobediti".
"Iskreno se nadam da će doći do dijaloga i dogovora svih strana, jer bi bilo kakve suspenzije mogle da budu loše za sve. Nadam se da će pobediti ljubav prema košarci, jer ovakva sitaucija jako šteti svima".

Ako se, ipak, dogode sankcije, Novosel poručuje da su sve opcije otvorene, ali takođe ističe da nije uveren da će Fiba zatražiti razgovor sa Jadranskom ligom kako bi se problem rešio.
"Svaki razgovor je dobro došao i poželjan je, ali ne verujem da će do njih doći. Pazite onda će sve biti moguće - od toga da više nema Jadranske lige, pa čak i da se dogodi ‘zatvaranje’ Lige. Još je možda rano razgovarati o tome, ali sigurno je da bi zatvaranje Lige bilo jedno od realnijih opcija. Ali, za tako nešto potrebno je da se svi klubovi sastanu i dogovore oko svega. Ponavljam, nadam se da do sankcija neće biti i da će ABA liga nastaviti da bude poligon za razvoj mladih igrača. Ali, moram da naglasim da klubovi neće odustati od igranja protiv najjačih klubova Evrope i da je stav čvrst".

Ako se krene pretpostavkom da timove, vlasnike Jadranske lige, neće zaplašiti pretnje koje stižu iz Fibe, što znači da će nastaviti da igraju regionalno takmičenje, nacionalni Savezi morali bi da suspenduju sve učesnike kako reprezentacije ne bi ispaštale. Hipotetički, dogodila bi se situacija da bi domaća prvenstva iz svih šest nekadašnjih država Jugoslavije izgubila dvanaest najvećih timova.
"Savezi ne bi trebalo slepo da slušaju svaku direktivu koju dobiju, već da bi trebalo otvoriti dijalog između Saveza, klubova i Fibe. A ne ovako - dobili smo direktivu i idu sankcije. To je u ovo današnje, demokratsko vreme, vrlo loš način komunikacije i mislimo da tako nešto nije ostvarivo. Uostalom, ako Fiba bude odlučivala da suspenduje reprezentacije iz regiona, neka isto učini i sa Španijom, Grčkom, Grčkom i ostalima. Neka Fiba pokaže principijalnost. Međutim, onda se postavlja pitanje - kakvo je to Evropsko prvenstvo bez takvih 14 selekcija", ističe Skroče.

Logično pitanje koje se nameće jeste - da li bi nove reforme Lige stvorile uslov za razvoj Druge Jadranske lige - plana na čiju realizaciju se čeka godinama?
"Mi jesmo načeli pitanje Druge Jadranske lige, ali mi moramo da budemo svi kolektivno složni u tome, a pre svega moramo da zaštitimo sadašnju ABA ligu. Mi ne dajemo za pravo nikom da odlučuje u naše ime, ali dajemo za pravo svakom da razgovara sa nama. Što se Druge lige tiče, mora da postoji jaka finansijska osnova kako bi se organizacija takvog takmičenja započela", zaključuje Skroče.

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Zadar/Zvonko Kucelin)


tagovi

ZadarKrešimir NovoselJadranska ligaBoris Skroče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara