"Finsen (levo) junak Stjarnana"
"Finsen (levo) junak Stjarnana"

Ni Hičkok se ne bi posramio - ovo je najluđe osvojena šampionska titula u poslednjih nekoliko godina (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.10.14. | 11:10

U glavnim ulogama ovog trilera su Hafnarfjordur i Stjarnan, klubovi sa Islanda, mesto radnje je stadion domaće ekipe Kaplakriki, a vreme odigravanja protekla nedelja

Finsen (levo) junak Stjarnana

Možete li zamisliti bolji scenario od ovoga: dva kluba su celu sezonu neporažena, a u posljednjem kolu u međusobnom susretu odlučuju o tituli šampiona? Još kada se pritom utakmica odluči u sudijskoj nadoknadi, a pobednička ekipa pre toga pola sata igra s igračem manje, onda zaista nije pretenciozno reći da bi i Alfred Hičkok imao problema s filmskom adaptacijom ove priče.

Izabrane vesti

U glavnim ulogama ovog trilera su Hafnarfjordur i Stjarnan, klubovi sa Islanda, mesto radnje je stadion domaće ekipe Kaplakriki, a vreme odigravanja protekla nedelja. Publika je i pre premijere znala da je pred njima velika predstava, pa se na utakmici okupilo dva procenta celokupnog stanovništva ove države, dakle oko 6.500 ljudi. Osim njih, celi Island je ovu utakmicu pratio pred malim ekranima, a zbog nje je izmenjen i ceo televizijski program nacionalne televizije.

Hafnarfjordur i Stjarnan su u prethodnom 21 meču bili nepobedivi. Domaćini su u u ovaj dvoboj ušli s prednošću jer su na kontu imali 51 bod naspram 49 koliko ih je imao Stjarnan. I tradicija je bila na strani Hafnarfjordura. Oni su, naime, do sada osvojili šest titula prvaka dok je Stjarnan tek 2008. po prvi put ušao u prvu ligu, a do sada su tek dva puta igrali u finalu kupa, ali svaki put su ostali bez trofeja.

Da će tako biti i ovaj put nadali su se igrači i navijači Hafnarfjordura, a njihove nade utišao je u 40. minutu Olafur Karl Finsen koji je doveo Stjarnan u vodstvo, a sudija priznao gol, iako je bio u očiglednom ofsajdu. Ali ne samo to, u toj akciji je najbolji islandski sudija Kristin Jakobson dva puta pogrešio jer je domaći igrač Petur Vidarson igrao rukom pre nego što je Finsen savladao Snorasona.

Sa rezultatom 1:0 se otišlo na poluvreme, a u 59. minutu dogodio se šok za Stjarnan. Domaći igrač Kasim Doumbija oštro je startovao na gostujućeg kapitena Veigara Pala Gunarsona, sudija nije svirao ništa, a igrač Hafnarfjordura Holmar Orn Runarson je imao nešto da kaže Gunarsonu koju je ležao na travi. Ovaj je na to uzvratio udarcem, pa ga je sudija isključio.

Hafnarjordur je brzo iskoristio brojčanu prednost. Nakon jedne akcije lopta je u šesnaestercu došla do škotskog napadača Stivena Lenona koji se sjajnim okretom oslobodio svojeg čuvara i postigao gol za 1:1.

Imali su nakon toga domaćini nekoliko sjajnih šansi, a onda je usledio trenutak koji je Stjarnan upisao u istoriju islandskog fudbala kao 11. klub koji je osvojio šampionsku titulu.

Igrao se 93. minut kada je Hordur Arnason s leve strane uputio jednu loptu u šesnaesterac. Do nje je prvi došao Finsen kojeg je oborio Doumbija, a sudija nije oklevao da pokaže na belu tačku. Mladi, 22-godišnji napadač nije razmišljao, odlučio je sam da izvezde kazneni udarac.
"Kada je arbitar dosudio jedanaesterac pomislio sam da smo prvaci jer sam znao da ga neću promašiti. I pre utakmice sam želeo da dobijemo penal, to je bio moj scenario iz snova", rekao je nakon utakmice islandskim novinarima Finsen koji je jedanaesterac i realizovao i tako doveo u trans oko 2.300 gostujućih navijača koji su doputovali da gledaju svoje ljubimce.

Treba reći da celi Gardaber, grad iz kojeg dolazi Stjarnan zvanično ima 13.872 stanovnika što znači da je svaki deseti stanovnik tog grada došao na ovu utakmicu.

I dok su igrači i navijači Stjarnana slavili, Malijac Kasim Doumbija se nije mirio s ovakvom završnicom. Krenuo je prema sudiji i želeo fizički da se obračuna sa njim, ali ga je nekoliko saigrača uspelo sprečiti u toj nameri

Taj incident nije umanjio zasluženo slavlje igrača Stjarnana. Ostati neporažen tokom celog prvenstva nije laka misija ni u bilo kojem takmičenju, a do titule doći u ovakvoj utakmici zaista izgleda neverovatno. Sada se mirno mogu spremati za sledeću sezonu u kojoj žele obraniti titulu, a i po prvi put će zaigrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ove sezone su igrali u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a nakon što su izbacili škotski Madervel i poljski Leh, s ukupnih 9:0 ih je zaustavio milanski Inter.

A ako vam je i pre ovog teksta Stjarnan bio poznat, a ne možete se setiti odakle, sledeći video će vas podsetiti. Reč je o klubu koji je svetsku slavu dobio po urnebesnim proslavama golova. Klub s takvim duhom definitivno je zaslužio da bude u glavnoj ulozi jedne ovakve priče. Kao što rekosmo, ne bi ni Hičkoku bilo lako da sve ovo realizuje.

(Piše: Emir Fulurija, foto: Action images)


tagovi

EvropaIslandmeđunarodni fudbalstjarnan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara