"Gabigol"
"Gabigol"

Nejmar je prevaziđen, osamnaestogodišnji Gabigol ruši rekorde po Brazilu, a Barsa ga je već kaparisala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.10.14. | 13:52

Nova nada Santosa preti da postane napadač kakvog u zemlji fudbala čekaju još od Ronalda, uspeo je da anulira uspehe kapitena Selesaa, a sa 600 golova u omladinskim kategorijama je u potpunosti zaslužio svoj nadimak

GabigolNa svakih nekoliko godna pojavi se neki fudbaler iz Brazila koji će zauzeti sami vrh, posle Romarija su došli Rivaldo i Ronaldo, zatim je Ronaldinjo naterao svet da ga zavoli, nakon Kake Brazilci neko vreme nisu imali superzvezdu, a onda je došao Nejmar. Ipak, izgleda da ovog puta nećemo dugo čekati na novog fenomena iz zemlje fudbala pošto je Santos lansirao novog tinejdžera Gabrijela Barbosu - Gabigola.

Zbog tek punoletnog napadača na klupi brazilskog kluba sedi veliko pojačanje iz Internasionala i ogromna želja vredna Totenhema vredna 20.000.000 evra Leandro Damjao, mladić je pre početka Mundijala u 2014. godini postigao više golova u šampionatu Paulista od oba reprezentativaca Brazila Žoa i Freda, a srušio je nekoliko Nejmarovih rekorda u dve sezone sa Santosom.

Izabrane vesti

Čim se zvezda Barselone prvi put spakovala za put u Kataloniju brazilski mediji su Barbosu proglasili novim Nejmarom, ali iz čiste navike i zbog sličnog izgleda i imidža ne iz fudbalskih razloga jer Gabigol – kao što mu sam nadimak otkriva – ima mnogo drugačiji stil igre i umesto driblinga i trikova kojim bi ponizio protivnika stalno traži način da postigne gol – i obično uspeva u tome.

Santos ga je doveo kada je imao osam godna pošto ga je legenda kluba Zito spazio na turniru malog fudbala kada je briljirao za Sao Paulo i svom sadašnjem timu postigao pet golova. Odmah je usledila proba i oblačenje crno-belog dresa, a čelnici kluba su dete procenili neverovatno vrednim za klub pa je celoj familiji plaćena selidba u drugi grad.

Flamengo je pokušao da dovede klinca, ali je on pokazao veliku zrelost te je rekao da ne može da napusti klub koji je obezbedio njegovu porodicu. Profesionalni ugovor je potpisao 2012. a Santos se obezbedio sa izlaznom klazulom od 50.000.000 evra, mada je klub vlasnik 60% ugovora igrača, a ostatak drži njegova porodica, posle produžetka saradnje ostaće u klubu do 2019. godine.

Po navodima igračevog agenta Vangera Ribeira - zastupnika Nejmara, Lukasa Moure, Gansa i RobinjaGabigol je zaslužio svoj nadimak jer je za omladinske timove Santosa postigao više od 600 golova. Sa 16 godina je prebačen u prvi tim, taman da nekoliko meseci provede trenirajući sa svojim idolom, a želi da ponovo deli svlačionicu sa njim.
„Nadam se da ću jednog dana postati igrač Barse. Sanjao sam to otkako sam bio mali, od trenutka kada sam počeo da igram fudbal. Uvek sam pratio mog idola Nejmara sa divljenjem. Dosta mi je pomogao tokom prvih nekoliko meseci u A timu Santosa, pre nego što se preselio u Španiju“, rekao je Barbosa.

Osećanja su obostrana pa je Barselona u sklopu transfera Nejmara za 8.000.000 evra ugovorila pravo preče kupovine za trojicu mladih igrača Gabrijela, Viktora Andradea i Živu.

Kada je kapiten Brazila napustio klub Barbosa je dobio priliku da oseti teren i igranje sa starijim momcima, debitovao je maja prošle godine, a trenera i navijače je oduševio već u avgustu kada je na utakmici kupa Brazila protiv Gremija. Gabrijel nije bio u planu za taj meč i krenuo je gostovanje samo da bi podržao ekipu, nije čak ni poneo kopačke, veći deo dana je proveo igrajući Soni, ali se Viktor Andrade razboleo i Gabigol je ubačen u igru 15 minuta pre kraja i 16-godišnjak je postao heroj pošto je uspeo da smireno savlada Didu i doneo pobedu svojoj ekipi.

Brazilski mediji su pričali o Gabrijelu, ali su govorili samo „Nejmar, Nejmar“, mada je Gabigol bio i mlađi od zvezde Barselone kada je postigao svoj prvi gol za klub, a i trebalo mu je manje minuta na terenu.

Nova nada brazilskog fudbala je od tada počela da dobija prilike da iskaže svoj talenat i golgeterski instinkt, nije razočarao i čak je postao prvi izbor u napadu uprkos dolasku Damjaa koji sada ili greje klupu, ili gleda kako klinac postiže golove čak i kada ne igra na svojoj prirodnoj poziciji baš zbog njega.

Nimalo krhke građe, prosečne visine, uspeva da se bori sa starijim štoperima i da izdrži borbe sa starijim kolegama te samo četiri saigrača imaju više nastupa u polju od njega ove godine. Levonogi fudbaler ne dribla često, fokusiran je na postizanje golova, a agent Ribeiro ga ipak vidi kao kompletnog igrača.
„On ima Gansovu levu nogu, Nejmarovu tehniku i brzinu Lukasa More“.

Uspeo je da još jednom prevaziđe igrača čije ime mu je postalo kao prefiks svom, te je u prvoj punoj sezoni sa klubom, kao 17-godišnjak postigao 14 golova na 29 utakmica, a Nejmar je stigao do istog broja golova, ali na 48 mečeva. Ove sezone je predvodio veoma mladu ekipu Santosa do drugog mesta šampionata Paulista, a u brazilskoj Seriji A je prikupio 21 nastup i pet puta tresao mrežu.

Barbosa je nastupao za mladu reprezentaciju Brazila, a kako Selesao nema pravu devetku, dostojnu žutog dresa i plavog šorca, 18-godišnjak bi uskoro mogao Nejmaru da pomuti slavu i u nacionalnoj selekciji.     


tagovi

Brazildobar je maliEvropaGabrijel Barbosa GabigolJužna Amerikameđunarodni fudbalNejmarPrimeraSantos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara