""
""

IVANOVIĆ BANE!!! Srbin koji je u 93. minutu doneo Čelsiju Ligu Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.13. | 22:42

Kapiten reprezentacije Srbije pogotkom u poslednjem minutu finala Lige Evrope doneo Plavcima pobedu od 2:1 i novi evropski pehar

 

Izabrane vesti

Mister Lige Evrope se zove Branislav Ivanović! Kada su svi očekivali produžetke u Amsterdamu i nastavak žestoke bitke Čelsija i Benfike, srpski as je zaplivao kroz vazduh i zakucao loptu u mrežu Benfike! Za konačnih 2:1! Za Čelsijev pehar Lige Evrope! Za metak u srce navijačima lisabonskih Orlova koji na evropski trofej čekaju već 51 godinu!

Kada nisu mogli Tores, Mata, Lampard, Kardoso, Lima i ostale napadačke zvezde, ulogu junaka je preuzeo čudesni srpski as. Lane je heroj Romana Abramoviča i Plavaca bio Didije Drogba, a ove godine je to Bane Ivanović. Srbin koji se upisao u istoriji evropskog fudbala...

Sve što se dešavalo do tog 93. minuta, brzo će se zaboraviti. Amsterdam, London, Lisabon i cela fudbalska planeta će pamtiti samo Branislava Ivanovića. Kada se za koju godinu bude pričalo o ovom finalu, svima će u sećanju biti nebeski skok srpskog diva kojim je odlučen osvajač Lige Evrope. Kao što se svi sećaju gola Predraga Mijatovića protiv Juventusa, penala Darka Pančeva protiv Marseja ili penala Vladimira Jugovića protiv Ajaksa… Kao onih golova Junajteda protiv Bajerna u finalu 1999. godine kada su Crveni đavoli upravo u sudijskoj nadoknadi osvojili pehar. Ivanović je večeras uradio ono što su tada Šeringem i Solskjer. Da li ima potrebe govoriti da je proglašen za igrača finalsnog meča?

Zlatnim slovima će dobri momak Bane biti upisan u istoriju Čelsija poput Gusa Pojeta koji ime je doneo onaj Kup pobednika kupova ili Didijea Drogbe koji ime je doneo titulu prvaka Evrope.

Ovim golom, Ivanović je nastavio i prokletstvo Benfike i kletvu Bele Gutmana od pre 50 godina. Iza Benfike je tragičnih sedam dana u kojima su u poslednjim minutima dva meča izgubili titulu prvaka Portugalije i trofej Lige Evrope. Nije ni čudo što su svi kao kap popadali po terenu Amsterdam Arene.

Rafa Benitez se još jednom dokazao kao majstor za kup takmičenja i postao tek drugi trener u istoriji (pored Uda Lateka) koji je sa tri različita kluba osvajao evro-kupove.

Posle nezanimljivog prvog poluvremena u kojem vredi samo izdvojiti pokušaj Lamparda i čudesnu odbranu Artura, videli smo sjajnih drugih 45 minuta. Fernando Tores je u izveo majstoriju, pobegao dvojici štopera Benfike, predriblao i golmana i najavio Čelsijev trijumf. Strašan gol Toresa! Ali, ubrzo je Benfika stigla do izjednačenja. Aspilikueta je igrao rukom u svom šesnaestercu, a Kardoso bio precizan sa bele tačke.

Benfika je u nastavku držala loptu, imala polu prilike, ali je i Čelsi imao projektil Lamparda koji umalo nije polomio prečku. Sve je mirisalo na produžetke, a onda je usledio nebeski skok i trzaj glavom Branislava Ivanovića posle kornera Mate. Čelsi je i drugu godinu zaredom osvojio evropski trofej, Benfika je ostala na kolenima. Najviše zahvaljujući momku čiji posao je da brani protivnicima da postižu golove, ali i te kako ume da ode pred protivnički gol i obavi posao napadača. 

Alal vera kapitenu i ponosu Srbije! 


tagovi

Bane IvanovicBenfikaČelsiEngleskaEvropafernando toresLiga EvropeOskar KardosoPortugalPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara