""
""

EVROLIGA - TRANSFERI: Ko je došao, a ko otišao...

Vreme čitanja: 9min | sre. 05.07.17. | 10:20

Evo preseka stanja kada je 16 najboljih evropskih klubova u pitanju

Ovih dana evropska košarkaška pijaca prepuna je događanja, a ovom prilikom probaćemo da sve završene poslove stavimo pod jednu kapu i napravimo presek stanja kada su učesnici Evrolige u pitanju.

Košarkaška pijaca ne može da se meri sa fudbalskom po visinama transfera i broju prelazaka iz kluba u klub, ali je interesantna i veoma neizvesna tako da i košarkaški zaljubljenici imaju u čemu da uživaju.

Izabrane vesti

Pokušali smo sve do sada urađeno da stavimo na jedno mesto - i zato počnimo redom. Od (A)nadolua do (Ž)algirisa.

Efes je u svoje redove ovog leta vratio Alena Omića sa pozajmice, stigao je i Brok Motum iz Žalgirisa kao i odlični strelac Riki Ledo iz Jesilgirešuna koji je na kraju sezone igrao i za Baskoniju. On može mnogo da doprinese napadački ekipi Velimira Perasovića. Takođe, Efes je odradio veliki posao jer je produžio ugovor sa Derikom Braunom i Brajantom Danstonom (sa obojicom na po još dve godine).

Što se tiče odlazaka, Tomas Ertel je novi igrač Barselone (ugovor na dve godine), a Furkan Korkmaz je otišao u NBA ligu u redove Filadelfije (ugovor na tri godine). Tajler Hanikat se pominjao kao igrač koji je veoma blizu Himkija i treba očekivati da se taj transfer realizuje. U pitanju je ugovor na dve godine. Čeka se dolazak Meta Lodžeskog iz Olimpijakosa. Čeka se i situacija oko Čedija Osmana. Dešon Tomas je slobodan igrač. Brendon Pol na izlaznim vratima.

U Armaniju je ovog leta veoma prometno, a najveća promena je na mestu trenera gde je umesto Jasmina Repeše stigao Simone Pjaniđani iz Hapoel Jerusalima, što i nije baš popularno kod navijača italijanskog tima.

Odranije je poznato da će iz ekipe otići Džamal Meklin, Riki Hikman i Rakim Sanders, a i Mantas Kalnietis i Milan Mačvan su na izlaznim vratima kluba i da se očekuje da promene tim ovog leta, mada tu može da dođe do promena. Klub će odlučiti da li će da zadrži Kaleba Tarčevskog ili Zorana Dragića.

Miroslav Raduljica je napustio ekipu i potpisao za Đangsu Dragonse u Kini i potpisao na godinu dana. Siguran za ostanak trebalo bi da bude Kruno Simon, a tim bi trebalo da ima italijansko jezgro kroz imena Abasa, Fontekija, Paskola... U klub se vratio Alesandro Đentile sa pozajmice u Hapoelu, ali će verovatno uslediti nova promena kluba.

Očekuje se dolazak Dairisa Bertransa, a šuška se u turskim medijima da bi i Vladimir Micov mogao da pređe u Milano.

Prošla sezona bila je košmarna. Zato je Jorgos Barsokas otišao iz kluba u Himki, a na klupu je došao Sito Alonso i potpisao ugovor na dve godine uz mogućnost produžetka na još jednu sezonu. Na mesto plejmejkera stigao je Tomas Ertel i stavio paraf na dve godine.

Huan Karlos Navaro će ostati i potpisati novi ugovor, a na listi za odstrel su imena poput Džastina Doelmana (slobodan igrač), Breda Olesona (slobodan igrač), Stratos Perperoglua (slobodan igrač), Aleksa Renfroa, Ksavijera Manforda , Vitora Faveranija i Šejna Lavala, koji su takođe slobodni u izboru nove sredine. Otišao je Markus Erikson.

Katalonci će baš promešati karte ovog leta.

Ovo je tim koji je promenio trenera ovog leta. Umesto Sita Alonsa stigao je Pablo Priđoni i biće pravi izazov videti Argentinca na klupi Baska. Bukvalno je iz patika uskočio u odelo. Ugovor je produžio Tornike Šengelija na tri godine, a u klub su stigli Janis Tima iz Zenita (tri godine) i Vinsent Porije (Pariz Levaloa).

Baski su se oprostili od neugodnog Francuza Kima Tilija koji je potpisao ugovor na 1+1 godinu sa Olimpijakosom, kao i pomenuti Ledo koji je otišao u Efes. Adam Hanga verovatno neće ostati u klubu kao i Šejn Larkin, dok su Jaka Blažič i Rafa Luž zvanično napustili ekipu i postali slobodni igrači. Poslednji je otišao Nikolas Laprovitola.

Baski se interesuju za Džejsona Grejndžera.

Nemci su za sada doveli Brajsa Tejlora iz Bajern Minhena, Avgustina Rubita iz Ulma i Luku Mitrovića iz Crvene zvezde. Ugovore su produžili Nikos Zizis, Elijas Haris i Andrea Trinkijeri, što je najvažniji potpis u klubu iz Bamberga. Trebalo bi da se ekipi priključi i Danijel Heket iz Olimpijakosa.

Otišli su Janis Strelnijeks u Olimpijakos, Danijel Tajs u Boston Seltikse, Leon Kracer u Vurcburg i Fabijan Kozer u Real Madrid. Nikolo Meli je na izlaznim vratima i na pragu Fenerbahčea. Darijus Miler se pominjao kao meta Barselone.

Zvanično su otišli Marko Simonović u Zenit, Čarls Dženkins u Himki (ugovor na dve godine) i Luka Mitrović u Brose Bamberg. Stigao je Džona Bolden (još se ne zna da li će igrati ili ostati u NBA, bliži je Zvezdi) i mladi Ranko Simović (ugovor na četiri godine).

Nejt Volters i Dion Tompson su odradili ugovore i to bi bilo to od njih.

Ugovor je istekao i treneru Dejanu Radonjiću i to je najveći posao koji crveno-beli treba da reše.  Od toga će zavisiti kakav će se tim praviti za narednu sezonu. To je pitanje svih pitanja u Zvezdi pred sezonu u kojoj će Beograd biti domaćini Fajnal fora Evrolige. Verovatno ćemo saznati odgovor u narednih nekoliko dana…

Stefan Jović je na meti brojnih klubova, najbliži je Bajern Minhenu koji sa klupe predvodi selektor Aleksandar Đorđević . Ognjen Kuzmić je na meti Real Madrida i Barselone. Ugovor je istekao Branku Laziću koji takođe ima dosta potencijalnih kupaca, pominjala se Lokomotiva, a ranije i Barselona.

Za Milka Bjelicu se prethodnih dana govorilo da će ostati u Zvezdi i naredne sezone. To bi trebalo da važi i za Nemanju Dangubića koji će ovog leta raditi sa Sparsima, kao i za Ognjena Dobrića.

Ovog leta se spremaju promene u CSKA. Miloš Teodosić je na pragu odlaska u NBA (Minesota i Čikago u igri), a to znači da će Armejci morati da menjaju sistem igre. Stigli su Leo Vesterman iz Žalgirisa (1+1), Vil Klajburn iz Darušafake (dve godine) i Andrej Lapotin iz Genča (pet godina). Ugovore su produžili Andrej Voroncevič (na još tri godine), Kajl Hajns (dve godine) i Kori Higins (dve godine).

Gotovo izvesno će otići Eron Džekson (pominju se Efes i Makabi) i Džoel Frilend, a videćemo da li će novi ugovor dobiti iskusni Viktor Hrijapa. Artem Komolov je otišao u Nižnji Novgorod. Ugovor je istekao i Pavelu Korobkovu.

Pominje se da su Armejci zainteresovani za Tibora Plajsa. Biće dosta rotacija kod CSKA ovog leta. Tek će oni pazariti.

Prvak Evrope radi posao rutinski. Sada je dobio i  veoma moćnog sponzora - kompaniju Doguš, pa će imati još siguran novac na raspolaganju. Za sada je došao Sinan Guler iz Galatasaraja i potpisao ugovor na 2+1 godinu.

Ugovori su produženi Kostasu Slukasu, Bobiju Diksonu, Barisu Heršeku i Željku Obradoviću, što je naravno krucijalno po Kanarince. Očekuje se da u tim dođe i Nikolo Meli iz Brosea.

Otišli su Entoni Benet i Berk Ugurlu koji je pozajmljen Pinar Karšijaki. Naravno, očekuje se i da Bogdan Bogdanović napusti ekipu i ode u NBA gde će nositi dres Sakramento Kingsa.

Himki kao novi član Evrolige u odnosu na prošli sezonu pravi žestoke planove i totalnu rekonstrukciju ekipe. Umesto Duška Ivanovića ugovor na dve godine potpisao je Jorgos Barcokas. Zvanično su kupljeni Stefan Marković iz Zenita (dve godine), Čarls Dženkins iz Crvene zvezde (dve godine) i Andrej Zubkov iz Lokomotive (dve godine).

Ugovori su produženi iskusnom Sergeju Monji, Vjačeslavu Zajcevu, Igoru Vjalcevu i Dmitriju Sokolovu.

Lista igrača bez ugovora je podugačka, ottišao je Džejkob Pulen, Stanislav Ilnitski je prešao u Lokomotivu, a vrlo lako bi u Himkiju moglo da bude još promena u tom smislu.

Očekuje se dolazak Hanikata iz Efesa i sprema mu se ugovor na dve godine.

Pre svega treba istaći da će trener Makabija naredne sezone biti Neven Spahija. Inače, Ponos Izraela je na toj poziciji imao mnogo problema prethodne sezone kada je menjao trenere kao čarape.

Stigli su još i Džon Dibartolomeo iz Haife, Aleks Tajus iz Galatasaraja, Džejk Koen iz Ašdoda, Majk Cirbes se vratio sa pozajmice iz Bajerna, a novi košarkaš Makabija postao je i Majkl Rol iz Bešiktaša.

Di Džej Sili je otišao u Gran Kanariju, Diamon Simpson u Troramundos, Gaj Pnini u Hapoel Holon, a zanimljiva je situacija oko Gala Mekela jer je klub istakao da ne računa na njega, a njegov menadžer Miško Ražnatović objasnio da Mekel ima ugovor za narednu sezonu i da će se boriti za mesto u timu.

Bez ugovora su ostali Soni Vims, Endrju Gaudlok, Kolton Ajverson i Aris Šivek.

Radi se na povratku Tajrisa Rajsa u Izrael iz Barselone. Već su strani mediji pisali o tome da je Makabi zainteresovan i za našeg reprezentativnog centra Vladimira Štimca.

Vicešampion Evrope ovog leta pravio je dosta promena u timu, a zvanično su došli Janis Strelnijeks iz Brosea, Jorgos Bogris iz Tenerifa i Kim Tili iz Baskonije. Ugovor je produžen Jorgosu Printezisu pa ćemo opet imati čuvenu spregu njega i Vasilisa Spanulisa. Takođe, sprečen je u najavi šokantan transfer Vasilisa Mancarisa u PAO. Sjajni plej je dobio ugovor na tri godine u Pireju. Kem Birč je enigma.

Olimpijakos pred izazovima - napravio se red na izlasku iz kluba!

Patrik Jang je otišao u SAD na lakšu operaciju kolena i izgleda završio sa crveno-belima, Danijel Heket je završio prelazak u Brose, Met Lodžeski bi trebalo da ode u Anadolu Efes, a ugovori su istekli i Dominiku Vejtersu i Janisu Atinauu. Erik Grin bi mogao da ostane u Pireju prema poslednjim informacijama.

Zeleni su za sada doveli dva igrača - Lukasa Lekavičijusa iz Žalgirisa i Zeka Ogusta iz Ušaka i obojici su dali po dve godine ugovora. Novu priliku da nosi dres dobio je i Keni Gebrijel koji ima ugovoran 1+1+1.

Majk Džejms je otišao u Finiks, Pat Kalates u Kantu, Demetrisu Nikolsu je istekao ugovor, a Džejms Gist će dobiti novi ako je suditi po objavi gazde Panatinaikosa.

Iz kluba je prema pisanju tamošnjih medija otišao i Janis Buruzis i to u Kinu gde je dobio veliku ponudu od Guangdonga Sautern Tajgersa gde će igrati dve godine za čak 5.000.000 dolara.  Umesto njega stigao je Jan Vujukas iz Lokomotive.

Očekuje se dolazak Stratosa Perperoglua.

Real je do sada vratio Avgusta Limu iz Žalgirisa, doveo Fabijana Kozera i dao mu ugovor na dve godine, a stigao je i Santjago Justa iz Obradoira. Nove ugovore dobili su Entoni Rendolf (na još godinu dana), iskusni Felipe Rejes na još dve i Džejsi Kerol na još dve godine.

Andres Noćioni je završio karijeru, Džef Tejlor i Dontaje Drejper su slobodni igrači. Manje-više jezgro tima neće biti dirano, kao ni trener Pablo Laso za koga se spekulisalo da bi mogao da ide iz kluba.

Treba očekivati pojačanja.

Unikaha se pre svega bazirala na to da sačuva okosnicu ekipe produžecima ugovora. A prvo i jedino pojačanje do sada je Dragan Milosavljević koji je juče došao i potpisao ugovor na dve godine. Dakle, gledaćemo našeg reprezentativca u Malagi naredne dve sezone.

Nemanja Nedović je ostao i produžio ugovor na još dve godine, a u klubu su poverenje dobili i Karlos Suarez, Dani Dijez. Džef Bruks, Alberto Dijaz i Ignjasio Rosa.

Alen Omić se vratio sa pozajmice u Efes, Kajl Fog je otišao u Kinu, a bez ugovora su Oliver Lafajet i Džamar Smit koji je napustio klub. Na klupi je ostao Đoan Plaza, uprkos brojnim spekulacijama.

Želja Unikahe je Đorđo Šermandini iz Andore. Opasan igrač.

Valensija je izborila učešće u Evroligi kao najbolji tim u španskom prvenstvu ne gledajući one timove koji imaju zagarantovane ugovore sa najjačom ligom Starog kontinenta. U tim su stigli Aron Dornekamp iz Tenerifa, Trigvi Hilnason, Alberto Abalde,  kao i najveća promena u timu - trener Čus Vidoreta iz Tenerifa. Čovek koji je bio meta i većih klubova od Slepih miševa.

Veoma je važno po tim da je Bojan Dubljević produžio ugovor na tri godine, a svoj ostanak su produžili i Fernando San Emeterio, Rafa Martinez i Giljem Vives.

Otišao je trener Pedro Martinez, a njegovim stopama bi mogao i Antoan Dio za koga se interesuju brojni evropski klubovi. Bez ugovora su i Roman Sato, Sam Van Rosom, Vjačeslav Kravcov... Valensija se u stranim medijima pominjala kao moguća destinacija za Ognjena Kuzmića, mada će pored Barselone i Reala to ići baš teško.

Žalgiris je pod vođstvom Šarunasa Jasikevičijusa bio jedno od prijatnijih iznenađenja prošle sezone. Sada ima dosta promena u ekipi. Došli su Vasilije Micić iz Tofaša, Eron Vajt iz Zenita, Brendon Dejvis iz Monaka, Rojs Onil iz Gran Kanarije, De Bost iz Monaka. Ugovor je produžio trener Šarunas Jasikevičijus i to je najveći dobitak za Žalgiris.

Ubedljivo.

I lista odlazaka nije kratka. Leo Vesterman se zaputio u CSKA, Lukas Lekavičijus u Panatinaikos, Brok Motum u Anadolu Efes, a Avgusto Lima se vratio u Real Madrid.  Robertas Javtokas je završio karijeru i postao sportski director kluba, a Renaldasu Seibutisu je istekao ugovor.

Na kraju, dodajmo i to da je Žalgiris dobio i privatan avion za letove na gostovanja, tako da će i to “pojačanje” biti od velike pomoći ekipi Šarunasa Jasikevičijusa.

Evroligaška pijaca se nastavlja…


tagovi

Aleks TajsAnadolu EfesArmani MilanoBambergBaskonijaBogdan BogdanovićFK Crvena zvezdaCSKA MoskvaEvroligaEvropaFenerbahče BekoHimkiLeo VestermanMiloš TeodosićReal MadridtransferiValensijaVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara