""
""

Definitivno: U nedelju će biti poznat evropski put kojim ide Jadranska liga!

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.03.16. | 13:35

Sastanak sednice Skupštine zakazan je u Zagrebu, odluka je gotovo jasna...

Vremena za bilo kakvo odlaganje više nema - evropski put Jadranske lige biće poznat u nedelju! 

Izabrane vesti

Zvanični sastanak sednice Skupštine regionalnog takmičenja zakazan je za poslednji dan nedelje, na kojem će prvo klubovi razgovarati o evropskoj opredeljenosti ABA lige, a istog dana biće obavljeni razgovori i sa svim nacionalnim savezima. 

Na sastanku će odluku donositi 12 članova Skupštine, odnosno predstavnici 12 klubova ABA lige, bez Tajfuna i Sutjeske. Odluka će biti doneta na osnovu većinskog broja glasova. 

Ovu informaciju je za MOZZART Sport potvrdio i direktor Jadranske lige - Krešimir Novosel, koji je pre svega istakao da FIBA nije pred Ligu postavila 18. mart kao konačni rok za izjašnjavanje, kako je stajalo u nedavnom pismu predsednika Košarkaškog saveza Srbije, Dragana Đilasa
"Ne znam zašto svi pominju taj 18. kao neki rok, više se taj datum provlačio po medijima. Mi ćemo u nedelju imati skupštinu lige u Zagrebu, gde će klubovi razmatrati situaciju, a onda će se obaviti razgovori i sa Savezima. Ne bih mogao da prejudiciram odluku šta će se desiti, ali ne mogu da isključim nijednu varijantu", rekao je Novosel za MOZZART Sport i dodao da situacija nije tako dramatična kao što na prvi pogled izgleda:
"U svakom slučaju ne bih išao dotle da kažem da je situacija dramatična i da budućnost ABA lige zavisi od zaključaka koje ćemo doneti na Skupšini. Znamo šta nam je ponudio Bertomeu, bio je konkretan. FIBA, s druge strane, nije bila konkretna sa svojim predlozima. Jadransku ligu su osnovali klubovi i imaće poslednju reč u donošenju odluke. Klubovi će u nedelju doneti konačnu odluku i ponašaćemo se u skladu s tim", potvrdio je Novosel.

Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da će se Jadranska liga odlučiti za ponudu koju je pripremila Evroliga - gde će jedan klub imati direktno mesto u elitnom takmičenju, uz još tri tima u Evrokupu. Ono što treba posebno napomenuti jeste detalj sa nedavnog sastanka u Beogradu, kada je gost bio prvi čovek Evrolige - Đordi Bertomeu. Naime, on je poručio da Evroliga neće praviti nikakav problem da klubovi iz Jadranske lige učestvuju u FIBA Ligi šampiona, ali samo pod uslovom da četiri najbolja tima iz ABA overe svoje mesto u dva takmičenja pod organizacijom EL. 

To praktično znači da pored Crvene zvezde, Budućnosti, Mega Leksa, Cedevite i Partizana, koji se sve više dovodi u kontekst sa Evrokupom, mogu da igraju FIBA takmičenja, a kako stvari stoje u Jadranskoj ligi ne bi imali ništa protiv da im što više klubova igra različite rangove evropskih liga tokom sezone. 

U svakom slučaju, nedelja će biti - Dan "D".

(Marko Protić / Nikola Stojković)


tagovi

SrbijaFK PartizanMega LeksKrešimir NovoselJadranska ligaFIBA Liga šampionaEvroligaFK Crvena zvezdaBudućnost Podgorica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara