""
""

Da li je došlo vreme da novčić padne i na Zvezdinu stranu?

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.11.13. | 08:52

Na potezu su Dejan Radonjić i njegovi puleni

Da su se kockice malo drugačije složile košarkaši Crvene zvezde bi se sada možda borili za jednu od čelnih pozicija na tabeli D grupe. Kao što reče Serđo Skariolo, trener narednog Zvezdinog protivnika u Evroligi - "Novčići su dva puta padali na pogrešnu stranu".

Istinu za volju, jeste bilo tako. Izabranike Dejana Radonjića sada čeka možda i najbitnija utakmica, ona koja će vrlo lako odlučiti da li će crveno-beli imati dalje šanse za plasman u TOP 16 fazu ili će od naredne godine igrati u Evrokupu. Tim Laboral Kuće možda je i najveće iznenađenje ove grupe, s obzirom na to da ima skor 2:1 kao i Panata, Makabi i Lokomotiva, a do samog starta sezone bili su prava enigma za sve poznavaoce evropske košarke. Pobede su ostvarene u prvom i trećem kolu, na svom terenu nad Makabijem (84:80) i u gostima nad Lijetuvos Ritasom (85:64), dok je PAO u Atini bio bolji rezultatom 95:74.

Izabrane vesti

U domaćem šampionatu ekipa bivšeg selektora Španije igra krajnje očajno, ima skor 1:3 a minulog vikenda je doživela ubedljiv poraz od Kahasola rezultatom 82:62. 

Ipak, u Evroligi ovaj sastav beleži znatno bolje rezultate, koji ih trenutno stavljaju na deobu prve pozicije. U goste dolazi ranjeni lav, koji još uvek traži put do prvenca u evroligaškoj konkurenciji i svima je jasno da će meč u Vitoriji biti vrlo neizvestan i krajnje interesantan. Jer, oba tima imaju za šta da igraju - Laboral za prvu poziciju, a Zvezda za očuvanje nade i prestiž.

Utakmici će, kao specijalni gost, prisustvovati i prošlosezonski kapiten tima sa Malog Kalemegdana i nekadašnja prva zvezda čuvene Taukeramike (danas Laboral Kuće), Igor Rakočević. Dok Skariolo slavi to što nekada najbolji šuter, odnosno poenter Evrolige neće nositi crveno-beli dres u okršaju dva kluba, sigurni smo da bi Zvezdi sada tako dobro došao igrač takvog kalibra i s takvim iskustvom kao što je Rakoč. Ipak, bivšeg reprezentativca ćemo u Fernando Buesa Areni gledati samo na tribinama, baš kao i u Pioniru pre sedam dana. 

Čovek od kojeg će najviše zavisiti igra Laborala definitivno je iskusno krilo Andres Noćioni. Statistički i najbolji igrač ovog tima, sa 17,3 poena i devet skokova po meču sigurno će imati glavnu reč kada je u pitanju konačni ishod ovog susreta. Vremešni Argentinac, sa italijanskim pasošem definitivno može da pogodi iz svake pozicije, što ga čini izuzetno opasnim. Odgovornost preuzima kad god je to potrebno, a s obzirom na visinu i građu, podjednako dobro igra i na unutrašnjim i na spoljnim pozicijama. 

Čovek koji je svojim stažom, znanjem i iskustvom definitivno doneo određenu sigurnost u tim Laborala jeste Milko Bjelica, koji je nedavno sa timom iz Vitorije potpisao ugovor na dva meseca. Već na svom evroligaškom debiju u dresu novog kluba ubacio je 16 poena protiv bivšeg kluba, Lijetuvos Ritasa, čime je direktno doprineo pobedi. Sada će se reprezentativac Crne Gore sastati sa još jednom ekipom u kojoj je ostavio trag i biće vrlo interesantno videti kako će Bjelica odigrati.

Jako dobra vest za Beograđane je ta što španski klub neće moći da računa na Lamonta Hamiltona, Tomasa Ortela i Danijela Klarka, dok se Fernando San Emeterio tek vratio na teren posle povrede tetive šake. Situacija sa Tomasom Kelatijem je vrlo zamršena. Iako je bio povređen gotovo tri nedelje, španski mediji pišu da Skariolo nije zadovoljan njegovim zalaganjem i partijama, kao i da se reprezentativac Poljske nalazi na korak od otkaza. Pritom, njemu se bliži kraj dvomesečne saradnje, pa bi njegovo odstustvo bilo još jedna briga manje. Zbog velikih problema sa povredama, klub je naknadno angažovao i 35-godišnjeg beka Rimantasa Kaukenasa, koji se pokazao kao pravi čovek za ovaj tim.

Tibor Plajs je letos bio na korak od odlaska iz kluba, ali je Skariolo ipak odlučio da ga zadrži i nije pogrešio. Nemački internacionalac je u tri utakmice prosečno beležio po 10,3 poena, uz sedam uhvaćenih lopti, pa je uz Voltera Hodža, koji je letos stigao iz Zjelone Gore drugi strelac tima. Obojica su vrlo opasna u šutu za dva poena, Plajs posebno u reketu, dok je Hodž zadužen za šuteve sa distance.

Sve u svemu, Crvena zvezda definitivno ima jako težak zadatak, kao i svaki put do sada. Da li će ovog puta proraditi poznati srpski inat kako bi se naplatili porazi od Panate i Lokomotive? Po svemu sudeći jeste, a na potezu su Dejan Radonjić i njegovi puleni. 

LABORAL KUĆA:

4. Leo Mainoldi - krilo - 203 - 28 godina
5. Andres Noćioni - krilni centar - 203 - 34 godine
7. Devon van Ostrum - bek - 193 - 20 godina
8. Adam Hanga - krilo - 200 - 24 godine
11. Lamont Hamilton - centar - 208 - 29 godina
12. Ilmane Diop - centar - 210 - 18 godina
13. Rimantas Kaukenas - bek - 192 - 35 godina
15. Volter Hodž - plejmejker - 182 - 27 godina
19. Fernando San Emeterio - krilo - 198 - 29 godina
21. Tibor Plajs - centar - 213 - 24 godine
22. Tomas Ortel - plejmejker - 189 - 24 godine
24. Tomas Kelati - bek, krilo - 195 - 31 godina
25. David Jelinek - bek - 194 - 23 godine
51. Milko Bjelica - krilni centar, centar - 207 - 1984
55. Fabijen Kosur - bek - 194 - 26 godina

Trener: Serđo Skariolo
Dvorana: Fernando Buesa Arena (15.504)
Trofeji: Prvenstvo Španije (2002, 2008, 2010), Kup Španije (1995, 1999, 2002, 2004, 2006, 2009), Superkup Španije (2005, 2006, 2007, 2008), Kup Saporta (1996)

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaEvroligaEvropaKaha LaboralKK Crvena zvezdaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara