Ole Gunar Solskjer
Ole Gunar Solskjer

Čupanje korova na Old Trafordu

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.04.19. | 13:52

Četiri kilometra manje od Evertona, pet bodova slabije nego kad je Murinjo smenjen, a sve pošto je Solskjer dobio ugovor za stalno, najavljena čistka za leto

Kako fudbal ume da bude prevrtljiv. Bio je 6. mart, Mančester junajted je pobedio i logiku i Pari Sen Žermen i nema tog poznavaoca sporta koji u večeri velikog slavlja Crvenih đavola u Parizu nije uskliknuo: „Ole“.

Delovalo je da je Ole Gunar Soskjer taj. Čak su i čelnici kluba shvatili da nema potrebe da traže novog trenera, pa su Norvežaninu dali ugovor do juna 2022. i stavili tačku na pretpostavke da će na Old Traford sleteti Zinedin Zidan, Antonio Konte, Masimilijano Alegri ili Maurisio Poketino. Pogotovo što je do lude pariske noći stvarno izgledalo da nekadšanji golgeter ima čarobni štapić. Avaj...

Izabrane vesti

Posle toga samo dve mršave pobede nad Votfordom i Vest Hemom i čak šest poraza u poslednjih deset utakmica, uključujući i šamarčinu na Gudison parku (0:4) zbog koje možda neće ni biti Lige šampiona od jeseni. Što je otvorilo debatu da li je baš sve do prethodnika na klupi, Žozea Murinja. Jer, kad je Portugalac dobio otkaz. Junajted je bio šest na tabeli, sa 19 bodova manje od prvoplasiranog Liverpula, a danas je na istom tom mestu, ali sa minus 24, što ne govori samo o sjajnom učinku čete Jirgena Klopa, već i o utisku da je Mančester zaglibio baš kad je Solskjer dobio novi ugovor.

Nemanja Matić: Ja sam kriv!

Problem je što Ole ne igra, a oni koji igraju maltene se šetkaju terenom.
Ako u bašti raste korov, morate da ga počupate“, slikovit je Geri Nevil, nekadašnjji reprezenattivac Engleske. „Trenutno su temelji Mančester junajteda ugroženi i taj problem mora da se reši na odgovarajući način“.

Konkretno, po uzoru na citat iz filma Kad poradtem biću Kengur – „Mančester nema tim“.
„Gledao sam za vikend Sitijevu utakmicu sa Totenhemom, Građani su u borbi za titulu, tamo gde Junajted želi da bude, ali moramo da budemo pošteni i da kažemo da Gvardiola na raspolaganju ima daleko bolji sastav, sa Bernardom Silvom, Sterlingom, Kevinom de Brujneom, Davidom Silvom... Trude se i Junajtedovi igrači, ali Everton je samo u prvom poluvremenu jučerašnje utakmice pretrčao četiri kilometra više od Mančestera. Onda bacite pogled na Liveprul. Njegovi igrači umiru u borbi za loptu na svakom delu terena. A gledajući Junajtedove na Gudisonu bio sam besan, ono je bilo jadno“, kao da izbija para iz ušiju Gerija Nevila.

Marsijal, Matić i Pogba

David de Hea je izbušen. Junajted je već na 48 primljenih golova u sezoni. Na sredini terena nema kreacije. Kad je tako teško je stvoriti šansu, kamoli je realizovati i zato su nažešće kritike na račun najskupljeg pojačanja u istoriji kluba, Pola Pogbe, mada ga konkretno Nevil brani.
„Pogba ima sposobnost da bude predvodnik Mančester junajteda i smatram da bi oko njega, Markusa Rašforda i Davida De Hee trebalo graditi tim za naredne sezone. Ono što Pol mora da uradi jeste da sam sa sobom razjasni želi li da bude taj koji će povući Junajted ka vrhu. Za njega bih rekao da je jedini fudbaler u aktuelnom timu koji se može nazvati igračem svetske klase. Njegov agent je taj koji zagovara priču o odlasku, pojavljuju se glasine o interesovanju Barselone i Real Madrida, a sam Pogba mora da stavi klubu do znanja da li ostaje ili ne. Jer, Junajted mora da bude načisto hoće li Ole Gunar Solskjer u teškom periodu koji je pred njim u prestojeće tri godine moći da se osloni na Pogbu ili on sam želi da gradi budućnost na drugom mestu. Ako želi – nema problema, samo neka kaže, pa da klub zna na čemu je“, precizan je Geri Nevil.

Junajted do kraja sezone očekuju još samo četiri utakmice. Od toga dva derbija. Već u sredu na Old Traford dolazi šampionski sastav Mančester Sitija, za vikend je na istom mestu zakazan duel sa Čelsijem, dok u završna dva kola Solskjerov tim očekuju ziceri sa Hadersfildom u gostima i Kardifom kod kuće. A onda po svemu sudeći veliko spremanje.
Ako želite da igrate u ovom klubu, morate da date više. Želim da moj tim najviše radi u ligi, takvi smo mi bili kod Aleksa Fergusona, za vreme Rajana Gigsa, Dejvida Bekama, Garija Nevila, Denisa Irvina... Bez obzira koliko si talentovan, moraš da trčiš više od drugih. Ne možeš da promeniš celu ekipu. Korak po korak. Biću uspešan ovde, a ima igrača koji neće biti deo toga“, optimista je Ole Gunar koji je jasno stavio do znanja pojedincima da im se sprema metla.

O imenima nije hteo ovoga puta, mada ostrvska javnost uverava da su na spisku Antonio Valensija, Ešli Jang, Marko Roho, Mateo Darmijan, pa i Ander Erera i Huan Mata.
Budite veliki klub i donesite odgovarajuće odluke. Dovedite druge igrače! Ovo je Mančester junajted i nikad ne smete da zaboravite koliko je taj klub veliki i koliko je moćan. Nikad ne smete da dozvolite igračima da diktiraju uslove oko produžetka ugovora, jer tima pokazujete slabost. Trebalo bi da ih se otarasite“, poručuje nekad mrskom rivalu Džejmi Karager, legenda Liverpula.

Pitanje je, naravno, ko će doći. Preciznije, ko će želeti da dođe ako ne bude Mančester izborio opet Ligu šampiona, što dodatno komplikuje planove šefu stručnog štaba.
Solskjer je konačno spoznao šta znači voditi Mančester junajted. Iz situacije u kojoj je sve što je dotakao pretvarao u zlato odjednom je došao u poziciju da se pita „kako da rešim ovaj problem?“. A problemi se uvećavaju iz utakmice u utakmicu, da bih ih rešio moraće da deluje baš brzo. Već u sredu ga čeka derbi sa Sitijem i moraće da izvede neki trik kako bi mu ekipa opet igrala kao u danmima kad je tek stigao. Veliki izazov je pred njim“, uverava Sem Alerdajs, nekadašnji selektor Engleske.

Ili, kao što reče Geri Nevil – da se kreće od čupanja korova.

FOTO: Reuters

 


tagovi

Ole Gunar SolskjerGeri NevilSem OlardajsDžejmi Karager

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara