""
""

COPY 15. maj 2005 - PASTE 15. maj 2016? Pivo je spremno, premije su 2.500.000 i dan je odluke za titulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | ned. 15.05.16. | 10:58

Veliki rivali koji su nekada bila i fudbalska sila u Evropi, danas posle 11 godina na istom mestu odlučuju o pitanju šampiona Belgije

Nije sama elita evropskog fudbala, ali belgijsko prvenstvo i fudbal su mnogo bolji od onoga što se kod nas u prvi mah pomisli. Pro liga ima jake klubove, ima tu mnogo dobrih i talentovanih fudbalera, a specifičan sistem takmičenja koji su mnogi kasnije iskopirali daje dodatnu dozu tenzije i uzbuđenja. Drama u trci za titulu skoro uvek traje do samog kraja. Posle ligaškog dela takmičenja sa 30 kola, pa deljenja bodova i sedam rundi u plej-of ligi za šampiona, konačno je kucnuo čas odluke u Belgiji. I nismo mogli da poželimo bolji scenario za finiš. Dva najveća kluba i dva ljuta rivala u utakmici koja sve odlučuje.

Izabrane vesti

Danas od 14.30 časova lider Briž dočekuje drugoplasirani Anderleht u derbiju Pro lige sa tri boda prednosti. Posle slede još dva kola.

Šta odlučuje?

Ako Briž pobedi, titula je overena i žurka može da počne. Ako bude remi, Anderlehtu ostaje nada da Briž neće pobediti ni u jednom od preostala dva meča do kraja šampionata. Naravno, uz uslov da Anderleht pobedi obe. A ako pobedi Anderleht, bodovno su poravnati, ali Briž zbog većeg broja bodova u prvom delu sezone ima prednost i Kraljevski klub će morati da se nada makar još jednom kiksu lidera u poslednja dva kola. Ali ako Anderleht zaista danas zabode pobednički barjak na Jan Brejdel stadionu, onda će se s pravom nadati kiksu velikog rivala protiv Varegema i Ostendea jer bi poraz u derbiju psihički uzdrmao lidera pred poslednja dva kola.

(1,75) Briž (3,60) Anderleht (4,30)

Da bi nešto bilo najveći derbi neke države, moraju da postoje tradicija, istorija i kontroverze. Sve to imamo u koktelu rivalstva dva najveća kluba iz flamanskog dela Belgije. Dok je Brisel politička prestonica Evrope, Briž je industrijska i agrikulturalna žila kucavica Flandrije. Zbog luke je nekada bio trgovački centar Evrope, a zbog divne arhitekture za razliku od ostalih industrijskih centara ima i nadimak Severna Venecija. Pivo, čokolada, biciklizam i jedan fenomenalan film sa Kolinom Farelom su uz fudbalski klub danas asocijacija na ovaj grad.

Naravno, Valonci će uvek reći da je najveće rivalstvo Belgije ono između Standarda i Anderlehta, ali nije tako. Njihovo neprijateljstvo je više političko-nacionalna mržnja Flamanaca i Valonaca nego fudbalski rivalitet. Anderleht će jednako neprijateljski biti dočekan i u La Luvijeu, Šarlroi ili Muskronu kao u Liježu.

Svi fudbalski i tradicionalni argumenti su na strani Briža kao najvećeg rivala Anderlehtu. Naravno, Kraljevski klub iz Brisela je suvereni vladar belgijskog fudbala i svi se utrkuju da budu njegov najveći protivnik. Anderleht ima više titula prvaka (33) nego svi ostali aktuelni prvoligaši zajedno (31). Ne samo zato što je po broju šampionskih titula (13) najbliži pratilac Anderlehta, već i zbog svega što ova dva kluba i stanovništvo njihovih gradova predstavljaju, relacija Briž – Brisel je crvena linija Flandrije. Sam prefiks “Kraljevski” daje Anderlehtu etiketu zbog koje nije popularan van Brisela, bilo da su Flandrija ili Valonija u pitanju. U holandskom govornom području Belgije, Anderleht nije nigde tako omražen gost kao u Brižu, na stadionu Jan Brejdel. Brisel teritorijalno pripada Flandriji ali je frankofonski i potpuna suprotnost radnoj klasi na holandskom govornom području.

Ovog vikenda se bore za titulu, ali i ko će direktno a ko u kvalifikacije za Ligu šampiona. Nekada je titula značila mnogo više od pukog učešća u tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Od Drugog svetskog rata pa sve do 70-ih godina prošlog veka, Anderleht nije imao adekvatnu konkurenciju. A onda se pojavila jedna fenomenlna generacija Briža pod palicom mitskog Ernsta Hapela i zagospodarila belgijskim fudbalom. Koliko je to tada bio težak zadatak govori podatak da je Anderleht istovremeno terorisao Evropu u Kupu pobednika kupova sa tri uzastopna finala i dva osvojena trofeja u njima.

Ima tu i onaj sastojak o izdaji. Holandski napadač Rob Resenbrink je zasijao u Brižu, osvojio srca navijača, a onda otišao u Anderleht. Zmija kako su ga zvali je bio pakao od igrača. Jedan od omiljenih Krojfovih saigrača, a po rečima samog Krojfa, Arija Hana i još nekih, imao je sve kvalitete da bude uz rame Johanu. Imao je čak i neku dozu veće lucidnosti. Ali i glavu Džordža Besta. Za devet sezona u Anderlehtu je dao 150 golova. Bili su to fudbalski klasici. Da nije bilo dinastija iz Ajaksa, Bajerna, Liverpula i Notingema, ta generacija Briža bi sigurno osvojila jednu titulu prvaka Evrope. Ostala je na jednom finalu, izgubljenom minimalcem od čuvenog Pejslijevog Liverpula. Briž je bio osakaćen neigranjem mnogih ključnih igrača u tom finalu… Ali za ponos navijačima ostaje da su jedini belgijski finalisti meča za titulu prvaka Evrope.

Iz tih timova Briža i Anderlehta proistekla je i najbolja generacija u reprezentaciji Belgije koja je odigrala finale EP i polufinale Mundijala. Kada su oni sišli sa scene, Anderleht je nastavio da dominira, Briž je od 1993. do 2003. sedam puta bio drugi na kraju prvenstva. Neki gubitnički mentalitet se tada zapatio u Brižu. U ovom veku, Anderleht je osvojio osam šampionskih titula, a plavo-crni samo dve. Poslednju, 15. maja 2005. Primećujete datum? U meču za titulu rival je bio Anderleht. Na Jan Brejdelu. Primećujete simboliku? Da stvari budu još zanimljivije, Anderlehtu je u tom meču igrala samo pobeda. Pretposlednje kolo, Briž je imao šest bodova prednosti... Dovoljan mu je bio i bod, baš kao što bi to trebalo da bude slučaj i ovoga puta.

Taj 15. maj je doneo poslednje veliko slavlje u Brižu i svi u tom gradu se nadaju istom scenariju na isti datum ove godine. Utakmica je tada završena 2:2. Brižov heroj je bio Nastja Čeh koji je dao gol u prvom minutu, Anderleht je izjednačio u 36, ali je golman Žitka poklonio drugi gol Čehu dva minuta ranije i ubio nade gostiju. Uspeo je Anderleht da izjednači do kraja, ali to je bilo sve. U tom meču za brisleski klub su igrali naši Lovre i Jestrović, a s klupe je ušao današnji strateg Hasi koji će se sigurno prisetiti tog meča i truditi se da ne izbegne tadašnje greške.

Po svemu viđenom, Briž je zaslužio titulu ove godine. Ali sistem takmičenja i plej-of posle podele bodova su omogućili Anderlehtu da se vrati u igru za titulu. Oba tima su pobedila po pet od sedam dosadašnjih mečeva u plej-ofu, ali je Anderleht osvojio bod više. Briž je tokom sezone bio bolji, osvojio je devet bodova više od najavećg rivala, postigao 13 golova više, ali je i izgubio sva tri međusobna duela što daje vetar u leđa gostima iz Brisela da mogu da zadaju još jedan težak udarav velikom rivalu.

Uprkos porazima od Anderlehta tokom sezone, u Brižu se već sprema slavlje. Lokalni pabovi u okolini stadiona već spremaju akcije i najavili su kako su naručili ogromne količine piva, a ulice će biti zatvorene i spremne za feštu. Iz kluba su potvrdili da za šampionsku premiju igračima ide 2.500.000 evra. To znači oko 100.000 evra za one prosečne prvotimce do 140.000 evra za one koji su bili standardni u većem delu sezone.

Računica u Brižu je već spremna, ali i Besnik Hasi se nada da raspolaže boljim partibrejkerima nego što su bili on i njegovi saigrači 15. maja 2005. godine. Sve staje u ovih 90 minuta, Belgija ima meč sezone. Onakav za kakvim je tamošnji fudbal vapio 11 godina... 

(FOTO: Action images)


tagovi

Rob ResenbrinkŽupiler Pro ligaKlub BrižEvropaBesnik HasiBelgijaAnderleht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara