"DOKLE VIŠE?"
"DOKLE VIŠE?"

Brejdi i Petriotsi opet varaju, izduvali lopte kako bi prošli dalje (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.01.15. | 11:01

„Spajget”, „tak pravilo”, izduvane lopte, šta je sledeće što će u Nju Inglandu uraditi zarad pobede...

DOKLE VIŠE?Nakon trodnevne istrage, utvrđeno je da je 11 od 12 lopti za utakmicu bilo izduvano. Vazdušni pritisak u loptama je bio za 0,13 bara manji od dozvoljenog minumuma, a kako je standardni pritisak između 0,8 i 0,9 jasno vam je da je razlika ipak bila osetna. Na stranu to što će Nju Ingland biti nekako kažnjen, sada se zapravo postavlja pitanje, kako je moguće da sudije nisu primetile razliku kada su proveravale lopte. Petriotsi će najverovatnije biti kažnjeni oduzimanjem draft pika u prvoj rundi narednog drafta.

Ovo nije prvi put da Patriote budu uhvaćene na delu. Trener Nju Inglanda, Bil Beličik je 2007. godine kažnjen maksimalnom kaznom koju propisuje NFL, sa 500.000 dolara, zbog uloge u aferi Spajget. Tada su Petrotsi doslovno snimali defanzivne trenere Njujork Džetsa i njihove signale povezivali sa akcijama, te tako imali ogromnu prednost u plej-of utakmici ove dve ekipe. No, gazda Nju Inglanda, Robert Kraft, je bio više nego voljan da plati izrečenu kaznu u zamenu za titulu, koju na sreću nisu osvojili, u Superboulu su ih te sezone savladali Njujork Džajantsi, ironično, gradski rivali oštećenih Džetsa.

Izabrane vesti

I pre toga su Petriotsi bili deo velikog skandala. Naime, 2002. godine, u polufinalu AFC-a, Petsi su gubili sa tri poena razlike u četvrtoj četvrtini, kada je Čarls Vudson, legendarni kornerbek Oukland Rejdersa, izbio loptu iz ruku Toma Brejdija. Tada je zbog famoznog „tak pravila” koje nalaže da ako kvoterbek krene da baca pas, to jest ako se lopta u momentu ispadanja kreće unapred, tim koji napada ne gubi loptu, već se situacija posmatra kao nekompletan pas umesto kao fambl.

Petsi su izjednačili tada, a dve utakmice kasnije postali i šampioni NFL-a. Na snimcima se jasno videlo da je greška sudija bila ogromna, ali već je bilo kasno da se bilo šta ispravi.

Ovog puta, Patriote su namerno izduvale lopte jer tako kvoterbekovi mogu jače da uhvate loptu i imaju veću kontrolu nad istom, što po odvratnom vremenu u Masačusetsu (blizu Bostona) pravi veliku razliku.

Šteta što se Petriotsi služe ovakvim stvarima otkako je Bil Beličik na čelu tima. Istina, osvojili su tri titule pod vođstvom velikog Bila, dva puta došli do Superboula, ali je isto tako i karijera genijalnog Toma Brejdija umrljana i ukaljana za sva vremena, iako on verovatno, nema ništa sa ovim nesportskim radnjama.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Tom BrejdiNju Inglend PatriotsNFLBil Beličik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara