©Reuters
©Reuters

Sibirske su šume izrodile devojčicu za zlatnu krunu i kraljevski veo: Monika, Martina... Mira

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.06.24. | 19:45

Mira Andreeva nagoveštava potencijal kakav su imale samo Seleš, Hingis, Šarapova, plasman u polufinale obezbedila je pobedom protiv Arine Sabalenke

Novak Đoković se povukao i Rolan Garos bez njega više nije isti, ali je stadion Filip Šatrije u izostanku najboljeg u istoriji obasjala devojčica krhkog izgleda, ali jake, ma šta jake - ubitačne ruke. Mira Andreeva rođena 2007. godine odigrala je svoje prvo grend slem četvrtfinale u karijeri i meč koji bi za desetak godina mogao da ostane upamćen kao prvi u nizu onih najvećih dana u karijeri ruske teniserke. Arina Sabalenka do danas nije imala izgubljen set na grend slemovima u 2024. godini, a sada je poražena od Andreeve 1:2 (7:6, 4:6, 4:6) za dva i po sata igre.

Sedamnaestogodišnja devojka iz Krasnojarska, trećeg grada po veličini u sibirskoj oblasti igraće u polufinalu protiv Jasmin Paolini. Italijanka je takođe napravila iznenađenje u četvrtfinalu i savladala Elenu Ribakinu 2:1 (6:2, 4:6, 6:4). Mira Andreeva ima istorijsku priliku da ženski tenis u potpunosti vrati u doba devedesetih i početaka dvehiljaditih, kada su Monika Seleš, Martina Hingis i Marija Šarapova postajale grend slem šampionke sa samo 16 ili 17 godina. Andreeva bi konkretno bila treća najmlađa u slučaju da u nedelju podigne trofej Kupa Musketara. Odmah iza Švajcarkinje i Jugoslovenke.

Izabrane vesti

Naletela je Sabalenka na smireniju i koncentrisaniju rivalku, iako devet godina mlađu. Andreeva je bila nadomak dobitka prvog seta, ali ga je izgubila u taj-brejk. Njene vršnjakinje bi se gotovo po pravilu slomile u tim trenucima, ali je Mira nastavila da udara još jače i izluđivala Sabalenku. Važi Beloruskinja za verovatno najsnažniju igračicu na turu, ali je bilo neverovatno gledati devojčicu naizgled krhkog tela kako nadjačavu Arinu u dužim razmenama.

Andreeva je na još jedan način ispisala istoriju ženskog tenisa 21. veka. Postala je najmlađa igračica još od Jelene Dokić 1999. godine koja je na grend slemu pobedila igračicu iz top 2 na WTA Listi. Da je krenula stopama Monike Seleš, pokazuje i podatak da igračica iz top 2 nije eliminisana na Rolan Garosu od tako mlade igračice, još od kada je Štefi Graf poražena od Male Mo 1990. godine. Statistika je neumoljiva i pokazuje na svakom koraku veličinu Mirinog dostignuća. Postala je najmlađa polufinalistkinja grend slema još od Martine Hingis na Ju-Es-Openu 1997. godine.


tagovi

Mira Andreeva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara