(©Reuters)
(©Reuters)

REKAPITULACIJA: Saslušane obe strane, odluka suda kasnije danas ili tek sutra

Vreme čitanja: 11min | ned. 16.01.22. | 04:46

Neizvesnost se nastavlja, rasplet daleko od izvesnog

Prvi set dobila je vlast Australije. Uzvratio je Novak Đoković pobedom nad sudu. Treći je rešio ministar Aleks Houk i deluje da je vlast pred pobedom. Ali, ostao je poslednji set, koji se igra večeras po našem vremenu pred Federalnim sudom.

Branioci Novaka Đokovića su danas po australijskom, odnosno rano ujutru po našem vremenu izašli pred sudije i izneli svoje argumente sa ciljem da prvom reketu sveta bude dozvoljeno da brani titulu na Australijan openu, dok je kontraargumente ispred tužioca izneo Stiven Lojd.

Izabrane vesti

Čitavo saslušanje, uz sat vremena pauze, trajalo je pet časova, a Savezni sud na čelu sa glavnim sudijom Džejmsom Alsapom odložio je nastavak suđenja sa ciljem da razmotri argumente obe strane i donese odluku.

Nastavak procesa najavljen je za kasnije danas ili čak sutra po australijskom vremenu što znači da bi eventualni rasplet mogao da se dogodi u popodnevnimi ili večernjim časovima po srednjoevropskom vremenu, mada ne postoji garancija ni da suđenje neće biti dodatno prolongirano.

Teoretski gledano, postoji šansa da se čak ni danas cela priča ne završi, svakakve varijante su još u igri, ali nekako svi veruju da će se na Federalnom sudu staviti tačka.

TOK SASLUŠANJA

04.39 – Savezni sud je prekinuo sa radom nakon što su saslušane obe strane. Po završetku sudije su istakle da se nadaju da će biti u poziciji da „kasnije popodne ukažu strankama šta predlažu da urade“.

Odlaganje daljeg suđenja ozvaničio je glavni sudija Džejms Alsap koji je rekao da sud danas neće moći da da potpune argumente za bilo koju odluku, ali je dodao da se sud nada da će biti u poziciji da ukaže šta predlaže da uradi kasnije popodne.

"Popodne, a možda i kasno veče provešćemo baveći se argumentima koji su izneti sudu, ne sa ciljem da se danas iznesu puni razlozi, već sa ciljem, ako je moguće, da se dođe do pogleda na ishod stvari i na relevantnu hipotezu. Nadamo se da ćemo to učiniti kasnije popodne", rekao je Alsap.

04.31 – Vud je izrazio zahtev da Đoković bude pušten na slobodu u roku od 30 minuta od donošenja odluke, ukoliko sud bude oborio odluku ministra.

04.21 – Predstavnik australijskih vlasti obraćanje je zaključio konstatacijom da je Đoković postao ikona antivaksera, nakon čega je reč ponovo dobila odbrana prvog reketa sveta.

04.15 – Dok svetska javnost sa nestrpljenjem iščekuje rasplet čitavog procesa koji je prerastao u svojevrsnu farsu, australijski mediji trude se da prenesu stav pristalica obe strane. Dok je na sajtu D Ejdža čak 71 posto glasao za deportaciju Srbina, 14 % je bilo na Novakovoj strani, dok je preostalih 15% nezainteresovano.

Istovremeno, reporteri uglednog australijskog medija intervjuisali su pristalice srpskog tenisera koje se nalaze ispred Saveznog suda.

"Tretman koji ima Novak je nehuman, australijske vlasti pokazale su nepoštovanje prema njemu. Đoković je došao ovde da igra tenis, da nam prijušti zabavu i nije ovde samo zbog Srba već zbog svih njegovih navijača i ljubitelja tenisa. Novak nije džak krompira da ga tako vuku gde im je volja", izjava je jedne od prisutnih.

04.11 Lojd je govoreći o Đokovićevim stavovima o vakcinaciji još jednom priznao da se ministar o istima informisao kroz medije i izajve koje prvog reketa sveta koje su prenosili strani portali, a na konstataciju da se izjave srpskog tenisera mogu izvući iz konteksta replicirao je da Đoković svakako ne bi zvanično izneo stav na ovo pitanje.

03.56 – Glavni sudija je tužiocu postavio pitanje šta je to ministar učinio, a šta nije pri razmatranju rizika Đokovićeve deportacije. Stiven Lojd, advokat države, nastavio je potom da obrazlaže stavove ministra pokušavajući da objasni da je ministar pri odluci bio oprezan zbog eventualnih posledica koje bi moglo da izazove otkazivanje Đokovićeve vize.

03.47 – U periodu dok traje suđenje Novaku Đokoviću izjavu za australijske medije dao je premijer države Viktorije, Danijel Endrjuz.

"Prvo, vakcinišite se. Jednostavno je i time bismo sprečili gubljenje vremena na sve ovo. Drugo, Australijan open je grend slem turnir, jedan od četiri najveća i ao takav je veći od bilo kog pojedinca. Mnogo veći, zato i jeste grend slem", rekao je Endrjuz.

03.34 – Suđenje je nastavljeno. Ponovo će Lojd imati reč.

03.20 – Dok čekamo nastavak suđenja vredi podsetiti da nas od početka Australijan opena deli još manje od 24 časa. Iako nas već sutra u ovo vreme očekuju dueli na prvom grend slemu u godini organizatori još nisu obelodanili zvanični raspored za prvi dan, a očigledno da je razlog neizvesnost po pitanju sudbine Novaka Đokovića. Ukoliko se izbori za pravdu i mesto na turniru u Melburnu prvi reket sveta će sutra oko sat posle ponoći odmeriti snage sa Miomirom Kecmanovićem.

02.38 – Procene su da će izlaganje tužioca Lojda nakon pauze trajati još oko 40 minuta nakon čega će odbrana Novaka Đokovića ponovo imati reč. Konačno, potom se očekuje da sudije donesu konačnu presudu.

02.27 – Prvi deo izlaganja Stivena Lojda je završen i sledi sat vremena pauze. Procene su da bi saslušanje trebalo da se okonča do sredine popodneva po lokalnom vremenu. Podsetimo u Melburnu je sada 12.30 časova popodne.

02.17 – Za razliku od perioda kada je odbrana iznosila svoje argumente, tokom kojeg je sudijska trojka uglavnom samo pažljivo slušala izlaganje, sudija Alsop je dva puta dodatnim pitanjima prekidao Lojda, zatraživši dodatan obrazloženja. U obe situacije povod sudiji da prekine izlaganje bila je želja za dodatnim obrazloženjem i izostankom pojedinih činjenica koje bi potkrepile određene tvrdnje.

02.08 – Odgovarajući na argumente advokata Novaka Đokovića Lojd je rekao da, ukoliko prvi teniser sveta nije mogao da se vakciniše tokom decembra, jer je bio zaražen korona virusom, ne postoji opravdanje zašto se nije vakcinisano godinu dana ranije. Zastupnik vlasti Australije istakao je i da je Novak imao mogućnost da se predomisli, ali je, ipak, njegov čvrsti stav bio da nije za vakcinaciju.

01.58Stiven Lojd, pravnik koji zastupa ministarstvo i državu, istakao je da je ministar Houk bio svestan rizika koje predstavlja deportacija Đokovića, ali je verovao da će njegovo prisustvo „ohrabriti druge da se ugledaju na njegovu poziciju, a to bi Australijance dovelo u opasnost”. Tokom procesa konstantno je u prvom planu Novakov stav o vakcinaciji, a Lojd je još jednom istakao da je Đoković kao javna i uspešna ličnost primer mnogima i da bi iz tog ugla njegovi stavovi protiv vakcine mogli da imaju loš efekat na šire narodne mase.

01.46 – Počelo je izlaganje advokata države.

01.37 – Da rezimiramo: Novakovi branioci tvrde da je ministar Houk odluku o ukidanju vize doneo na osnovu svog mišljenja, bez ikakvih dokaza za tvrdnje da je Đoković antivakser i da podstiče širenje takvog raspoloženja. Takođe, da je Houk svoju odluku bazirao na osnovu jednog teksta iz BBC-a u kojem čak ni nema Novakovih izjava. Konačna ocena advokata Vuda je da sve to ministrova fantazija koja nema nikakvo utemeljenje u realnosti.

01.33 – I advokat Vud je završio izlaganje! Da vidimo kako će se dalje odvijati...

01.27 – Ne, još nije gotovo, Vud sada prelazi na tačku tri, u kojoj će da govori o Novakovim stavovima o vakcinaciji.

01.24 Dok traje saslušanje ispred Federalnog suda, grupa Srba se okupila ispred da pruži Novaku podršku.

01.19Vud poentira: „Jedini dokaz na koji se ministar poziva je tekst BBC-ija. Ovde imamo elementarnu grešku“. Bliži se kraju njegovo izlaganje.

01.14 – Svaki portal ima svoju čitalačku publiku, kao i svuda u svetu, ali „Di Ejdž“ insistira da je baš njihova anketa relevantna u kojoj 71 odsto čitala smatra da bi Đokovića trebalo deportovati.

01.08Novakova odbrana i dalje drži reč, a prema nezvaničnom dogovoru sa sudijama, trebalo bi do 3 časa da završe izlaganje obe strane.

01.01 Tokom suđenja Đokoviću u australijskim medijima pojavila se vest da je Kreg Tili, prvi čovek australijskog tenisa, iznenada otkazao intervju na ABC Sportsu u emisiji Ofsajders što je izazvalo brojne polemike javnosti.

00.53 – Advokat Vud ide u kontru ministru Houku i ističe da on nije razmotrio opciju da bi deportovanje srpskog tenisera upravo moglo da podstakne još jače antivaksersko raspoloženje u zemlji.

„Iracionalno je, vaša visosti, da ministar jedino razmatra mogućnost širenja antivakserskog raspoloženja koje bi moglo da se stvori time što gospodin Đoković igra tenis, dok se ne razmišlja o drugoj opciji, da se takvo raspoloženje raširi ovakvim potezima države“, rekao je Vud.

00.42 – Suma sumarum stavova advokata Vuda je da ne postoji nijedan jedini dokaz koji je ministar dostavio za tvrdnju da bi prisustvo Novaka Đokovića u Australiji moglo da podstakne antivaksersko raspoloženje.

00.40 Nije vezano za suđenje, ali informacija da je opasnost od cunamija u Australiji upravo spuštena za niži nivo. Jutros se desio podvodni zemljotres koji je dobro prodrmao istočni deo obale...

00.27 – Neverica... Vud kaže da je tekst BBC-ja na koji se poziva ministar Houk objavljen nakon prvog ukidanja vize Đokoviću i da u njemu stoji da je odluka Vlade, a Novakovo ponašanje, podstaknula aktiviste protiv vakcinacije!

00.31 – Još jedna sjajna poenta advokata Vuda: Novak Đoković je igrao na više turnira otkako je buknula pandemija kovida. Čak i na prošlogodišnjem Australijan open. I ne postoji nikakav dokaz da je njegovo prisustvo na tim turnirima podgrevalo antivaksersko raspoloženje u tim državama. A, siguran je da bi se pojavio ceo „rezervoar dokaza“ da se tako nešto dogodilo.

00.21 – Ministar Houk je kao potporu svoje teze da je Đoković uticajni antivakser izneo tekstove iz Gardijana i sa portala BBC televizije, u kojima se grupe koje se protive vakcinaciju izražavaju podršku Novaku. Međutim, kako je primetio advokat Vud, u tim tekstovima se nigde ne pominje Đokovićev navodni antivakserski stav i on smatra da je to ministrova greška.

00.14 Odbrana je dostavila dodatna dokumenta ministru Houku u kojima je obrazloženo zdravstveno stanje Novaka Đokovića, zbog čega ne može da se trenutno vakciniše, a Houk je na to odgovorio da nije lekar i da nije ni pročitao te dokumente. Ali mu to nije smetalo da proglasi srpskog tenisera za opasnost po bezbedonosni rizik po australijsko društvo.

00.12 Novakovi advokati sada iznose elemente odbrane koji su i najavljeni: da Đoković ni u jednom momentu nije rekao da je antivakser, već da je rekao da želi da bude slobodan u izboru šta će da radi sa svojim telom, da ne želi da ga obavezuju da se vakciniše da bi mogao da igra turnire.

00.10 – Čak 70.000 ljudi u ovom trenutku gleda suđenje preko lajvstrima na jutjubu! Nezapamćeno interesovanje.

00.04 Nik Vud, advokat u timu branilaca Novaka Đokovića, izneo je odbranu u ime prvog reketa sveta. On je između ostalog istakao da je netačna tvrdnja ministra za imigraciju Aleksa Houka da bi dopuštanje najboljem teniseru sveta da učestvuje na turniru imala negativan antivakserski uticaj.

"Tvrdimo da ministar nije uzeo u obzir očigledan alternativni scenario. U slučaju da Đokoviću bude ukinuta viza, i da on bude proteran iz zemlje i uopšteno oštećen u karijeri, sasvim je očigledno da bi to samo po sebi moglo da stvori kontraefekat".

23.49 Čitava situacija vezana za Novaka Đokovića traje već deset dana i u tom periodu izrasla je u pravu farsu. Posle nekoliko dana u pritvoru srpski teniser je pušten na slobodu, ali se od juče ponovo nalazio u migracionom hotelu. Glavni sudija Olsop je istakao važnost da se pitanje što pre reši i otklone kontroverze, te je najavio da bi odluka moglada bude doneta "do ručka", odnosno do ranih popodnevnih časova po australijskom vremenu. Sudije su uzele u obzir i činjenicu da srpskog tenisera za prektično 24 časa očekuje potencijalni prvi meč na Australijan openu protiv Miomira Kecmanovića što je dodatni povod da odluka ne bude dalje prolongirana.

23.46 Rasprava u Saveznom sudu je u toku. Saslušanje se odvija onlajn, pred trojicom sudija na različitim lokacijama. Glavni sudija je Džejms Alsop, a o budućnosti prvog reketa sveta u Australiji odlučivaće i Entoni Besank i Dejvid O’Kalagan.

23.31 Suđenje je počelo.

23.22 – Suđenje još nije počelo, a prenos bi trebalo da bude na sledećem linku.

23.21 – I mediji iz Australije koji uživo prate suđenje smatraju da će se večeras/ujutru sve rešiti i da će odluka Federalnog suda biti tačka za obe strane, kakva god presuda bude.

23.18 – Čisto informativno: u Australiji je 77,9 odsto stanovnika vakcinisano sa obe doze, a današnje brojke za državu Viktoriju je 28.128 novozaraženih i 19 preminulih.

23.10 Suđenje samo što nije počelo, još pet minuta, a Novak je snimljen kako ga iz pritvora vode u sud.

23.08 – Ukoliko bi izgubio pred Federalnim sudom, Đokoviću bi poslednja opcija bila da traži saslušanje pred najvišom instancom u zemlji – Vrhovnim sudom. Međutim, tu su dva problema. Prvi je što Vrhovni sud ima pravo da ne prihvati slučaj, nema tu obavezu, a drugi je što bi i da prođe zahtev Novakovih advokata sve to zahtevalo dodatno vreme i verovatno bi srpski teniser morao da bude sve vreme u pritvoru, odnosno, ne bi dobio dozvolu da igra na turniru.

23.04 – Nego, da se okrenemo suđenju. Jednu malu pobedu odneo je Đokovićev advokatski tim, jer je uspeo da se izbori da finalno saslušanje i odluku donosi sudsko veće koje čine trojica sudija. To je bitno zbog toga što ministar Houk ne bi mogao kasnije da podnese žalbu na odluku veća. Jedino što, kako kažu u Australiji, ministar ima još neke adute u rukavu kojima bi mogao da nastavi da maltretira Novaka čak i ako izgubi i ovaj slučaj.

23.00 – Ponovo je danas svet „ratovao“ oko Đokovića. I još jednom je briljirao Nik Kirjos, koji je sve glasniji u odbrani najboljeg tenisera sveta, a otkrio je da se prethodnih dana čak i čuo sa Novakom, koji mu se zahvalio na podršci.

22.57Novak Đoković je čak u poslednja dva dana dobio dva puta podršku od Udruženja advokata Australije, što jasno govori da je pravda, a advokati kažu i pravo, na njegovoj strani.

22.55 – Postoje dve škole mišljenja pred zasedanje: jedna kaže da su moći ministra za imigraciona pitanja toliko velika da se jako jako teško njegova odluka obara na sudu, te da samim tim šanse Đokovića da pobedi nisu velike. S druge strane, stav onih koji brane Novaka ili napadaju Vladu, kako god, govori da je Houkovo obrazloženje za ukidanje vize srpskom teniseru van svake logike, izvan racionalnog. Australijski ministar je odluku obrazložio time da je Đoković opasan po zdravstvenu situaciju u zemlji.

22.50Novakovo saslušanje pred sudom bi trebalo da počne u 23.15 po našem vremenu. Prvobitno je bilo zakazano za 23.30, ali je iz nepoznatih razloga pomereno za 15 minuta.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara