""
""

Ugašen olimpijski plamen: Doviđenja Soči, vidimo se u Južnoj Koreji (FOTO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 23.02.14. | 20:26

Svečano zatvorene 22. Zimske olimpijske igre, srpsku zastavu na defileu nosila Nevena Ignjatović, na tribinama i premijer Ivica Dačić

Zimske Olimpijske igre u Sočiju svečano su zatvorene na Olimpijskom stadionu Fišt, posle 16 dana takmičenja u 15 sportova i 97 disciplina.

Na 22. Igrama učestvovalo je oko 3.000 sportista iz rekordnih 88 zemalja, među kojima i osmoro iz Srbije. Zastavu naše države u završnom defileu sportista nosila je skijašica Nevena Ignjatović, a ceremoniji zatvaranja Igara prisustvovao je i srpski premijer Ivica Dačić.

Izabrane vesti

Bile su ovo prve Zimske olimpijske igre organizovane u Rusiji, pošto je Moskva 1980, kao prestonica tadašnjeg Sovjetskog Saveza, bila domaćin Letnjih Olimpijskih igara.

Živopisna ceremonija zatvaranja na stadionu Fišt, pred 40.000 gledalaca, završena je tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena, koji će ponovo biti upaljen 9. februara 2018. u južnokorejskom gradu Pjongčangu.

Igre u Sočiju bile su najskuplje u istoriji, u njih je uloženo više od 50 milijardi dolara, a prema račima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta MOK Tomasa Baha protekle su na najbolji mogući način, bez ikakvih incidenata.
Sve što su organizatori obećali, ovde u Sočiju je i ispunjeno. Zahvaljujem predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na ličnom angažovanju u organizaciji Igara. Proglašavam Igre zatvorenim i pozivam vas na sledeće Igre u Pjongčangu“, rekao je Bah.

Sportisti Rusije imali su najviše uspeha osvojivši 33 medalje: 13 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih.

Slede Norveška sa 26 odličja (11, 5, 10) i Kanada sa 25 (10, 10, 5).

Srbiju je predstavljalo osmoro sportista - Milanko Petrović, nosilac zastave na ceremoniji otvaranja, takmičio se u bijatlonu i nordijskom trčanju, Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo u bobu dvosedu, Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković u nordijskom trčanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević u alpskom skijanju i Nina Micić u snoubordu.

Naredne, 23. Zimske Olimpijske igre, biće održane u južnokorejskom Pjongčangu od 9. do 25. februara 2018. godine.

Kako je izgledala svečana ceremonija zatvaranja Igara u Sočiju pogledajte u našoj FOTO galeriji.

(FOTO: Action images)


tagovi

Soči 2014ZOI SočiSoči Olimpijske igreRusija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara