(AFP)
(AFP)

Stručni ugao: Ne razumem pojedine stvari! Naše ne mogu da se razigraju usled velikog broja izmena

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.08.24. | 10:45

Analiza Aleksandra Vladisavljeva, bivšeg asistenta u stručnom štabu reprezentacije Srbije

(Od stručnog konsultanta Mozzart Sporta)

Zaslužena pobeda Kine nad Srbijom, ali je utisak dana, ako ne i kompletnih Olimpijskih igara, vanvremenski Novak Đoković i osvajanje zlatne medalje. Što se tiče odbojke, reprezentacija nije dovoljno podigla nivo igre u odnosu na prethodnu utakmicu da bi mogla da savlada jakog rivala. Doduše, bilo je prilike da se u četvrtom setu izbori taj–brejk. Kada se sve sabere i oduzme, očekivan trijumf azijske selekcije.

Izabrane vesti

Srbija je taktički nadigrana, jer je Kina imala jasno određene ciljeve. Verno ih je sprovodila u delo, čak i u trenucima kada je ostala bez verovatno najbolje igračice Žu Ting u trećem setu. Podsećanja radi, isti rivali su igrali i na kvalifikacionom turniru. Epilog u Parizu ukazuje na to da je Kina poboljšala igru i u boljoj formi dočekala Olimpijske igre.

Nisam želeo do sada previše da komentarišem broj izmena. Kada se to ponavlja, mora se skrenuti pažnja na te detalje. Teško je igračicama da zadrže koncentraciju i samopouzdanje, pogotovu u momentima kada se prave konstantne rotacije. Taktičke promene su jedno, ali Srbija je praktično odigrala meč sa svim raspoloživim opcijama. Selektor Đovani Gvideti jedino nije menjao Tijanu Bošković i Silviju Popović, pošto za njih i nema izmenu. Deluje mi da upravo te zamene nisu dobre, pošto igračice svakim ulaskom i izlaskom gube kontinuitet i ne mogu da se razigraju koliko bi trebalo. Ne razumem pojedine stvari... U periodu dok je selektor bio Zoran Terzić nedeljama unapred se znalo ko, šta i koliko će da igra.

U analizi protivničke igre, uočljiv je bio bolji servis. Na kraju, to je i stvorilo veliku prednost. Kina nije poznata ni kao ekipa koja dobro prima servis zbog visine. Međutim, odlika visine je da igra odlično u napadu i bloku. Čitavu utakmicu je napadala slabe tačke Srbije, a to su tehničarke. Drugi pravac napada bio je preko primača, onih koji slabije blokiraju ili koji su niži.

S druge strane, Srbija se oslonila i previše na Tijanu Bošković. Ona je dala sve od sebe, ali je očigledno bilo nedovoljno da samo jedan igrač poenterski iznese meč na svojim leđima. Broj osvojenih poena ostalih igračica i ukazuje na to.

Sledi četvrtfinale. Srbija neće igrati protiv neugodne Dominikanske Republike, ali odmeriće snage sa reprezentacijama koje su u boljoj formi. Četvrtfinale je četvrtfinale, pa ne bi bilo prvi put da ispadne i neki favorit. Hajde da verujem u devojke, mentalitet, kvalitet, iskustvo i znanje da igraju eliminacione mečeve koji nose stres i opterećenje, odnosno da budem svim srcem uz njih. U slučaju da se osvoji medalja, ovo što pišem biće zaboravljeno. Ako ne bude tako, moraće neko kroz analizu sve da objasni. Nadam se i da će sve što liči na kritiku uskoro da padne u vodu, pogotovu ukoliko se izbori plasman u polufinale.

Piše: Aleksandar Vladisavljev, bivši asistent u stručnom štabu reprezentacije Srbije



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeAleksandar VladisavljevPariz 2024OdbojkaOlimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara