(©Reuters)
(©Reuters)

Šest trka, tri sprinta i dve šampionske titule na talonu

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.10.24. | 11:15

Bitka za konstruktorski pehar je otvorena kako za Meklaren i Red Bul, tako i za Ferari

Četiri nedelje nakon poslednje trke u Singapuru, Formula 1 se vraća predstojećeg vikenda kada je na programu Velika nagrada Sjedinjenih Država, prva od šest trka koje zatvaraju tekuću sezonu početkom decembra.

Velika nagrada SAD-a će takođe biti prva od tri trke u naredna tri vikenda, a prate je Meksiko i Brazil. Zatim će uslediti dvonedeljna pauza posle koje će se ponovo u tri uzastopna vikenda održati trke u Las Vegasu, Kataru i Abu Dabiju. Na rasporedu su još i tri sprinta, od kojih je prvi upravo ovog vikenda na stazi "KOTA" u Ostinu, dok će se preostala dva održati u Brazilu i Kataru.

Izabrane vesti

Prethodni put u Singapuru, gledali smo treću pobedu Landa Norisa (Meklaren) ispred njegovog glavnog rivala za ovogodišnju titulu i aktuelnog šampiona Maksa Verstapena (Red Bul) kao i timskog kolege Oskara Pjastrija. Dok je Noris još jednom pokazao svoju već standardnu formu, kao i onu svog tima, Verstapen je na stazi koja mu nikada nije odgovarala ponovio svoj najbolji rezultat koji je prethodno ostvario 2018. godine. Holandski vozač je, uprkos glavoboljama koje mu je od polovine sezone zadavao ovogodišnji bolid, iz svake trke uspevao da izvuče zadovoljavajuće rezultate i time nije dozvolio Norisu da ozbiljnije smanji bodovni zaostatak. Razlika između dvojice vozača nakon Velike nagrade Singapura iznosi 52 poena u korist Verstapena (331 prema 279). Do kraja sezone na raspolaganju je ostalo maksimalno 180 bodova, zbog čega su u bitku još uvek teoretski uključeni i dvojac Ferarija, Pjastri pa čak i dvojac Mercedesa. Međutim, realnost je takva da ćemo u borbi za vozačku titulu najverovatnije gledati samo trenutnu vodeću dvojicu u šampionatu.

Ipak, iako u odličnoj formi, Noris će pred sobom imati težak put ka osvajanju šampionske titule u Formuli 1. Kako bi pobedio Verstapena, potrebno mu je da u svakoj trci do kraja sezone, ne uključujući sprint, osvoji bar devet poena više od Holanđanina. S obzirom na to da je ove godine pored mladog Britanca bilo čak šest različitih pobednika, izvesno je da će ga još neko sputavati u ostvarenju sna.

Sa druge strane, bitka za konstruktorski pehar je otvorena kako za Meklaren i Red Bul, tako i za Ferari. Italijanski tim se trenutno nalazi na trećoj poziciji sa 441 poenom, dok je ispred njih aktuelni šampion Red Bul sa 475 poena. Meklaren je vodeću poziciju preuzeo nakon Pjastrijeve pobede na Velikoj nagradi Azerbejdžana, a prednost je dodatno povećao nakon Norisove pobede u Singapuru (516).

Britanska ekipa Meklarena se od polovine sezone istakla kao najbolji tim u poretku, dok je šampionski Red Bul iskusio neočekivane probleme koji su ih neretko isključivali iz borbe za podijum. Iako je Verstapen izvlačio pristojne rezultate, primetno je odsustvo rezultata drugog vozača Serhija Peresa koji još od šeste trke sezone u Majamiju nije završio među vodećih pet vozača, te je Red Bul prvi put u tri godine dobio pravog rivala.

Kako je četvoronedeljna pauza bila idealna prilika za proučavanje i donošenje rešenja za probleme, većina timova će ovog vikenda u Teksasu doneti određena unapređenja. Jedan od njih je svakako i Red Bul, ali se uglavnom ne očekuje potpun preokret u situaciji sa njihovim bolidom. Sa druge strane, unapređenja koje donosi Meklaren bi mogla dodatno da zakomplikuju život austrijskom timu. Budući da je bolid MCL38 funkcionisao prilično dobro svaki put kada su pristigli novi delovi, očekuje se da će to i sada biti slučaj.

Red Bul će osim pokušaja pobeđivanja Meklarena u narednih šest trka, morati da se brani od napada Ferarija. Samo 34 poena deli ova dva tima, a iako „crveni bik“ još ima bolji automobil, „crni konj“ je u poslednje vreme u prednosti jer oba vozača redovno osvajaju značajne poene. Takođe, u poslednjih pet trka, Šarl Lekler je zabeležio jednu pobedu i tri plasmana na pobedničko postolje, što je Ferariju sasvim sigurno dalo dodatnu motivaciju u borbi za titulu.

Iako izvesno van borbe za konstruktorsku titulu, ekipa Mercedesa je takođe za ovaj vikend najavila ozbiljna unapređenja zbog kojih se nadaju da će ostvariti velike uspehe. Pre odlaska u Ferari na kraju sezone, Luis Hamilton, najuspešniji vozač na stazi “KOTA” sa pet pobeda, gleda ka beleženju nove, treće pobede u 2024. godini.

Raspored za Veliku nagradu Sjedinjenih Država:

Petak:

Trening 19:30-20:30

Sprint kvalifikacije 23:30-00:14

Subota:

Sprint 20:00-21:00

Nedelja:

Kvalifikacije 00:00-01:00

Trka 21:00 (56 krugova)

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

FerariRed BulMeklarenFormula 1Maks VerstapenLando Noris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara