Đakomo Kanela i Alberto Munariz (©Reuters)
Đakomo Kanela i Alberto Munariz (©Reuters)

Šampion i večiti gubitnik u borbi za zlato: Italija napada svetski rekord, Španija bi da skine prokletstvo

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.07.22. | 11:33

Od Crvene furije više finala izgubila samo Mađarska, aktuelni planetarni prvaci osvajanjme pete titule staju rame uz rame sa Srbijom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Svetsku titulu odbranile su samo dve zemlje - Jugoslavija i zatim Španija na ulasku u treći milenijum. Krug bi večeras u Budimpešti mogao da se proširi, a Italija po peti put u istoriji postane svetki prvak. I to kako? Pobedom nad Crvenom furijom u reprizi finala prethodnog Svetskog prvenstva. Italijani su na korak do “back to back” titule i poravnanja sa Srbijom - dva puta samostalno - koja je pet puta pokoravala svet, a Španci od ispunjenja dvodecenijskog sna (20.00). 

Izabrane vesti

Tek drugi put otkako se u vaterpolu održavaju planetarni šampionati će dva puta zaredom iste reprezentacije biti akteri velikog finala. Iduće godine navršiće se pola veka od prvog Svetskog prvenstva, koje je organizovano u Beogradu. Tada i dve godine kasnije u kolumbijskom Kaliju Mađarska i SSSR su se nadmetali za prevlast na globalnom nivou. Svetsko prvenstvo u Budimpešti moglo bi da bude među čudnijima, jer Mađarska prvi put kao domaćin neće uzeti medalju, posle bezmalo tri decenije postoji mogućnost da nijedna članica bivše SFRJ ne bude na podijumu - ukoliko Grčka dobije Hrvatsku u meču za bronzu - i sve utakmice za medalje i u razigravanju čine parovi koji su igrali međusobnoj u grupnoj fazi prvog šampionata organizovanog u četiri grada. 

20.00: (2,70) Italija (7,00) Španija (1,75)

Za tri godine vaterpolo kao da se ni trunku nije promenio, Italijani i Španci odlučuju o podeli dve najdragocenije medalje, a da li se i u kolikoj meri odnos snaga promenio između timova Alesandra Kampanje i Davida Martina u poređenju sa prvom fazom šampionata, biće poznato posle finala. Crvenoj furiji pripao je triler u grupnoj fazi, ali od svih ekipa na Svetkom prvenstvu najviše su pokazali i napredovali kroz turnir Italijani. Svetski prvak igra dopadljivo, na gol više, i u nokaut fazi eliminisao je Mađare i Grke, dok Španci ne odustaju od principa “davljenja” protivnika. Za oko ne igraju lep vaterpolo, često ostavljaju utisak da ideja u napadu ne postoji, da se sve svodi na učinak spoljne linije - prevashodno Alvara Granadosa, Bernata Sanauhe i Alberta Munariza - i da su na ivici sloma. I tako na četiri prvenstva zaredom - kombinovano po dva planetarna i kontinentalna - i uvek stignu do finala. U Budimpešti preko Crnogoraca i Hrvata. 

Alvaro Granados (©Reuters)Alvaro Granados (©Reuters)

Crvena furija je dugim napadima i miksovanjem ritma ugušila sve rivale, rezultatski ima besprekoran šampionat i za krunisanje dugogodišnjeg boravka u vrhu potrebno joj je samo jedno - titula. Srebrnih medalja ima na izvoz, a da Felipe Perone i saigrači opet na postolju ne bi bili sa kiselim osmehom, odbranu će u finalu morati da dovedu do savršenstva. Da su za tako nešto kadri dokazali su u polufinalu, sveli su Hrvatsku na pet golova, kreirali su uslove u kojima se najbolje snalaze, a Alvaro Granados se predstavio u pravom svetu - postigao četiri gola, uz uspešnost 50 odsto iz igre - i ohrabrio selektora Davida Martina pred novi obračun sa Italijanima. Zasniva se igra Španaca na agresivnoj odbrani, od nje sve polazi, ali potreban im je neko sposoban da u jednom periodu masakrira protivničkog golmana. 

Letnje pojačanje Novog Beograda proradilo je protiv Hrvata, Bernat Sanauha i Blai Malarah u kontinuiteru pružaju dobre partije, Felipe Perone će zasigurno biti pretnja kada orgnaziju napade sa nezgodne strane, a najveća nepoznanica je Alberto Munariz. Do sada nije pronašao ritam, muči se sa realizacijom, ali najbolji vaterpolista Crvene furije, uz Alvara Granadosa, može svakog časa eksplodira. Italijanski golman Marko del Lungo biće na ozbiljnim iskušenjima, kao i Unai Agire, španska jedinica, koji se pokazao kao dostojna zamena legendarnom Danijelu Lopezu Pinedu

Upravo je Agire bio među zaslužnijima za preokret protiv Italijana u grupi i direktna plasman u četvrtfinale, kao i u duelu sa Barakudama. U oba susreta imao je dvocifren broj odbrana i izbacio je iz takta najproduktivnije protivničke igrače. Frančesko di Fulvio nije mu pronašao slabu tačku, uprkos tome što se dva puta upisao na semaforu. Imaće poseban motiv najbolji italijanski vaterpolista, želeće da pokaže da ne postoji golman kojeg ne može da nadmudri. Pro Rekov veteran je izbušio Somu Vogela i potopio Mađare, parao je mrežu Grka u presudnim trenucima i stavio svima do znanja da je i dalje među najboljim šuterima. Biološki sat ne može mu ništa.

Nametnuo se Di Fulvio kao lider nove italijanske generacije na koju se nije odrazio odlazak starih kajli. Mlade snage su u službi tima, a Brešine uzdanice Edoardo di Soma i Vinčenco Dolče, zajedno sa Frančeskom di Fulviom, pokretačka snaga aktuelnog svetskog šampiona. Da li će Italijani sačuvati taj status ponajviše će zavisiti šuterskog raspoloženja, koje će u dobroj meri diktirati agresivna španska odbrana i inspirisanost njihove jedinice.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - FINALE:

Nedelja

20.00: (2,70) Italija (7,00) Španija (1,75)

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA TREĆE MESTO:

Nedelja

14.30: (2,35) Grčka (6,25) Hrvatska (2,00)

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA PETO MESTO:

Nedelja

17.00: (5,60) SAD (9,00) Srbija (1,25)

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA SEDMO MESTO:

Nedelja

13.00: (1,40) Mađarska (8,00) Crna Gora (4,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija ItalijeAlvaro GranadosAlberto MunarizFelipe PeroneFrančesko di FulvioMarko del LungoEdoardo di SomaVinčenco Dolče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara