(©Reuters)
(©Reuters)

Sainsu pol-pozicija u Meksiku, Ferariju prilika za novo slavlje

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.10.24. | 08:00

Španac šesti put u karijeri u trku kreće sa vodeće pozicije

Vozač Ferarija Karlos Sains bio je najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Meksika, 20. rundu ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Španac je tako došao do šeste pol-pozicije u karijeri i prve nakon Singapura prošle sezone, a veoma je značajna u Ferarijevoj poteri za šampionskom titulom.

Drugu startnu poziciju u Meksiku imaće aktuelni šampion Maks Verstapen (Red Bul), koji se naizgled oporavio nakon problema koji su ga pratili tokom prva dva treninga. Naime, Holanđanin je imao određene poteškoće sa motorom, a ekipa Red Bula bila je primorana da promeni pogonsku jedinicu. Stavljanjem jednog od starih, korišćenih motora, Red Bul je za ovu trku izbegao kaznu koja bi uticala na plasman njihovog vozača pred nedeljnu trku.

Izabrane vesti

Treće mesto pred nedeljnu trku u Meksiko Sitiju zauzeće Verstapenov najveći rival u borbi za ovogodišnju titulu Lando Noris (Meklaren). Nakon što je prva dva dela kvalifikacija završio na vodećoj poziciji, Britancu je očigledno nešto nedostajalo kako bi zabeležio još jednu, petu pol-poziciju u poslednjih šest trka.

Dok je prvi deo kvalifikacija Noris završio na prvoj poziciji, njegov timski kolega Oskar Pjastri imao je prilično loš prvi krug na mekim pneumaticima, koji je potom bio i obrisan zbog silaska van granica staze u 12. krivini. Sledeći krug vozača Meklarena takođe nije bio dobar, na trenutak se našao među vozačima koji prolaze dalje, ali su Valteri Botas (Zauber) i Kevin Magnusen (Has) bili ti koji su Australijanca izbacili van vodećih petnaest vozača. Ovako loša startna pozicija Pjastrija (17) znači da će biti težak put do bodova, te bi Meklaren doživeo gubitak poena u odnosu na Ferari ukoliko italijanski tim bude u istoj formi kao u Teksasu.

U dramatičnoj poziciji se u Q1 delu nalazio i jedini domaći predstavnik, Serhio Peres u drugom bolidu Red Bula. Slično Pjastriju, njegov izostanak iz vodećih deset na kraju trke omogućio bi dvojcu Ferarija da zabeleži kritične poene i potencijalno obiđe Red Bul u šampionatu konstruktora.

Iz Q1 su ispali: 16. Franko Kolapinto, 17. Oskar Pjastri, 18. Serhio Peres, 19. Esteban Okon, 20. Gvanju Džou.

U drugom delu kvalifikacija drugi vozač Ferarija Šarl Lekler, pobednik prethodne trke u Ostinu, nalazio se na 15. poziciji nakon obrisanog kruga zbog silaska van granica staze, te mu je ostala samo jedna šansa za postavljanje brzog kruga. Uspeo je vozač iz Monaka da zabeleži dovoljno dobar krug za plasman među vodećih deset, a zatim je njegov timski kolega Sains potvrdio svoj prolazak.

Q2 deo kvalifikacija bio je prekinut pre isteka vremena usled incidenta koji je izazvao Juki Cunoda (RB) u 12. krivini, kada je pogrešio na kočenju a zatim proklizao i završio u zaštitnoj ogradi. Japanac je time onemogućio prolazak kako sebi, tako i svom timskog kolegi Lijamu Losonu, ali i Fernandu Alonsu (Aston Martin) kojem će nedeljna Velika nagrada Meksika biti 400. trka u karijeri.

Iz Q2 su ispali: 11. Juki Cunoda, 12. Lijam Loson, 13. Fernando Alonso, 14. Lens Strol, 15. Valteri Botas.

Prvi se na stazi u poslednjem delu kvalifikacija od vodećih našao Verstapen, pratio ga je Noris, ali je Holanđanin tom prilikom sišao sa staze zbog čega mu je bio poništen krug, te je imao samo jednu priliku da postavi vreme.

U međuvremenu, Ferarijevi vozači bili su na vodeće dve pozicije, sa Sainsem na samom vrhu. Ispostavilo se da niko u narednom pokušaju nije imao bolje vreme od španskog vozača, ali je on sam postavio novo vreme i tako bio prvi i jedini vozač koji je zabeležio krug ispod minut i 16 sekundi.

Sainsa i njegovog timskog kolegu Leklera odvojio je vodeći dvojac u šampionatu, s tim da se Verstapen pridružio Špancu u prvom startnom redu, dok će Noris predvoditi Leklera u drugom.

Vozači Mercedesa zauzeli su treći startni red.

Prvih deset pred Veliku nagradu Meksika: Karlos Sains, Maks Verstapen, Lando Noris, Šarl Lekler, Džordž Rasel, Luis Hamilton, Kevin Magnusen, Pjer Gasli, Aleks Albon, Niko Hulkenberg

Trka je na programu u nedelju od 21 čas po srednjeevropskom vremenu.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Karlos SainsMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara