(© FIVB)
(© FIVB)

Rokada "preko bare": Legendarni Karč Kiralji preuzeo Amerikance

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.10.24. | 22:30

Trofejni trener ujedno je i završio eru na klupi ženske selekcije

Rokada u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako se čuveni Karč Kiralji (63) dokazao kao selektor ženske reprezentacije, vreme je za novi izazov pred Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine. Daleko od otadžbine neće ići, pošto se samo preselio na klupu muškog nacionalnog tima.

Rešeno je tako i goruće pitanje "preko bare" posle povlačenja Džona Speroua zbog unapređenja na funkciju predsednika i generalnog direktora Federacije.

Izabrane vesti

"Oduševljen sam na prilici da treniram i muški nacionalni tim. Četvrtinu svog života uložio sam u žensku reprezentaciju. Prvo kao pomoćnik, potom i kao glavni trener. Sada je vreme za nove avanture", istakao je Kiralji po stupanju na dužnost.

Da li će biti podjednako uspešan kao na prethodnom poslu, ostaje da se vidi. Ono što je izvesno, lestvicu je visoko podigao...

Kiralji je u proteklih 12 godina osvojio čak tri olimpijske medalje. Niz je započeo bronzom u Rio de Žaneiru (2016), a zatim je u riznicu dodao i zlato iz Tokija (2021), odnosno srebro iz Pariza (2024). Dostignuća mu nije manjkalo ni na planetarnom šampionatu. Pre deceniju bio je najbolji na Svetskom prvenstvu u Italiji (2014). Dominantno je stigao i do titula u Ligi nacija 2018, 2019. i 2021, uz ukupno 327 pobeda na 408 utakmica, računajući nastupe u svim takmičenjima.

Podsećanja radi, svojevremeno je i kao igrač prigrlio najsjajnija olimpijska odličja u dvoranskoj i odbojci na pesku na Igrama u Los Anđelesu 1984, Seulu 1988. i Atlanti 1996...


tagovi

Karč KiraljiMuška odbojkaška reprezentacija SADŽenska odbojkaška reprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara