Ari Grasi, Roko Sikirić i Aleksandar Boričić (© CEV)
Ari Grasi, Roko Sikirić i Aleksandar Boričić (© CEV)

Prvi čovek evropske odbojke za Mozzart Sport o planovima: Fokus na komercijalizaciji takmičenja

Vreme čitanja: 7min | pon. 28.10.24. | 07:50

"Liga šampiona je neverovatan potencijal u portfoliju", ističe Roko Sikirić, predsednik CEV-a

Pre nešto više od dva meseca počela je nova era na Starom kontinentu. Legendarni Aleksandar Boričić prepustio je odgovornu funkciju predsednika Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) nasledniku. Poznato je bilo uoči glasanja u velelepnom zdanju "Novog zamka" u Napolju da se vladavina čuvenog sportskog radnika iz Srbije završila. Kao najveći favorit da bude "ustoličen" izdvojio se Hrvat Roko Sikirić (43), iako su podjednake težnje gajili Poljak Lešek Vencel, Italijan Renato Arena i Danac Erik Adler.

Ako je postojala dvojba u prvom krugu da li će glavni pretendent "ubediti" delegate da je najbolje moguće rešenje za upražnjenu "fotelju", onda su i rezultati u drugom potvrdili ozbiljnost Sikirićevog programa. Kada se podvukla crta, na njegovom kontu bilo je čak 36 od 53 moguća glasa. Upravo je aspirant iz komšiluka na taj način ubedljivo obezbedio mandat na rukovodećem mestu krovne organizacije do 2028. godine. Kuriozitet je i da je simbolično, svega 48 sati posle rođendana (prim. aut. rođen 22. avgusta), dobio najlepši poklon.

Izabrane vesti

U razgovoru za Mozzart Sport, između ostalog, otkrio je da li se i u kojoj meri navikao da upravlja i kordiniše odbojkom u Evropi, ali se fokusirao i na tumačenje "predizbornih obećanja". Kao pripadnik mlađe "garde" demonstrirao je osobine obrazovanog lidera, spremnog da se uhvati u koštac sa svim izazovima i problemima. Po prirodi otvoren i iskren da odgovori na svako pitanje, bez bilo kakvog uvijanja u konfekcijski govor, često karakterističan za ljude koje obavljaju slične uloge, samo je verifikovao da će u predstojeća četiri leta biti više nego transparentan i dostupan za dijalog o promenama.

"Kako sam bio spreman za funkciju predsednika, tako sam se i prilagodio. Ne bih se ni kandidovao da je kojim slučajem bilo suprotno. Verovao sam od početka samom sebi, okupljenom timu i viziji za evropsku odbojku koju imam. Nisam iznenađen pa sam se lako navikao. Podsetio bih da sam radio u CEV-u u poslednjih pet godina. Upoznat sam sa kompletnim sistemom i problematikom. Upravo ta tranzicija nije predstavljala gubljenje vremena, nego isključivo nastavak i unapređenje onoga što je postavljeno ispred mene", istakao je Sikirić.

(© CEV)(© CEV)

Pre operativca rodom iz Zadra, ili preciznije iz Bibinja, a istovremeno izuzimajući popularnog Boru, ulogu presedavajućeg obavljali su Italijan Đankarlo Đanozi, Turčin Vahit Kolakoglu, Francuz Žorž Budi, Čeh Dušan Prieložni, Holanđanin Pjet de Bruin, Grk Mihalis Mastrandreas, Nemac Rolf Andresen i Luksemburžanin Andre Mejer. Eventualne dileme o podobnosti da svoje ime upiše kao deseti prvi čovek velike porodice, objasnio je iznošenjem činjeničnog stanja.

"Gotovo većina glasova u prvom, odnosno u drugom krugu ukazuje na to koliko je epilog bio neophodan Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji. Prikazao sam sebe kao kandidata koji može da donese neophodne promene. Nikakve nedoumice nisam imao tada, a nemam ih ni trenutno".

Pretpostavlja Sikirić kako je zaradio ogromno poverenje. Šansa nije poklonjena i ukazana naprasno, preko noći, već je godinama građena predanim radom i zalaganjem. Konačno je i kreiranjem odgovarajuće vizije došlo vreme da "naplati" posvećenost.

"Više faktora odlučuje o predsedniku Konfederacije. Međutim, isti razlozi se mogu pronaći u izboru rukovodioca bilo koje institucije ili firme, čak i političke partije. Osim programa, koji je obično u fokusu, značajni su međuljudski odnosi, harizma, strategija i specifičnost kandidata. Ostvareni rezultat ukazuje na to koliko članica CEV-a veruje u mene kao prvog čoveka. Svestan sam da funkcija sa sobom donosi ogromnu odgovornost. Preuzeo sam je dovoljno spreman i motivisan za predstojeće izazove sa ciljem unapređenja evropske odbojke".

Šta nudi novo u odnosu na Boričićevu epohu, napomenuo je apostrofirajući ključne modifikacije u narednom periodu.

"Svaka generacija, ali i svaki predsednik sa sobom nosi promene. Kako je gospodin Boričić uneo novine, samim time i moja kandidatura značila je identično. Reč je o normalnom procesu i tranziciju, pogotovu posmatrano sa pozicije liderstva i vođstva. Regulacija i adaptacija u strukturi takmičenja su nešto čemu će biti posvećna posebna pažnja. Počevši od mlađih kategorija, preko nacionalnih prvenstava, pa sve do Lige šampiona i različitih razvojnih projekata. Primarno u svemu su faktori koje treba holistički unaprediti sa osnovnim ciljem da se događaji pod okriljem CEV-a komercijalizuju".

(© CEV)(© CEV)

Prema očekivanju, najveće interesovanje usmereno je ka najjačem klupskom takmičenju, čija istorija datira iz 1959...

"Pored prvenstva Starog kontinenta, Liga šampiona u koju su uključeni najbolji klubovi predstavlja neverovatan potencijal u portfoliju. Istovremeno zahteva i dodatno unapređenje. Dakle, to je samo jedna od tačka programa. S druge strane, sa stanovišta komercijalizacije nije dovoljno samo da se promeni format. Neophodno je da se pristupi analizi, ali uz uključenje brojnih faktora. Samo pojedini su poboljšanje televizijske produkcije, kao i sponzorska i medijska strategija. U skladu s tim, format kao format neće sam po sebi i doneti očekivane rezultate. Planiramo da uključimo sve zainteresovane strane – ostala takmičenja, klubove i eksperte. Ključno je da se zajedničkim snagama i napravi produkt kao što je Liga šampiona".

Postojale su i ranije priče da je najveće nezadovoljstvo klubova u profitabilnosti Lige šampiona.

"Podsetio bih da elitno takmičenje nije imalo naslovnog sponzora u poslednjih osam sezona. Zato smo i rešili da ga brendiramo, uz iskorišćenje potencijala do kraja. To je verovatno krajnji proizvod, ali i želja".

Dugo se spekulisalo i o pokretanju "Superlige", zatvorenom nadmetanju sličnom košarkaškoj Evroligi, uz učešće italijanskih, poljskih, francuskih i turskih ekipa. Glasine su otišle predaleko… Privukle su pažnju i neproverene informacije da je zapelo zbog uključivanja "neodbojkaških" država, kao što su Gibraltar, Letonija, Danska, Škotska, Severna Makedonija, Švedska, Slovačka i Azerbejdžan u Administrativni bord CEV-a.

"Više je bilo izražavanje želja, odnosno šta bi pojedinci voleli da se promeni u budućnosti. Nismo gledali na to kao na nekakvu kontroverzu ili vrstu otpora. Liga šampiona je nasleđena od prošlog vođstva. U međuvremenu su se javili klubovi, a mi smo bili u komunikaciji sa njima. Ako želimo nešto da menjamo, moramo da čujemo sve glasove. Pod njima se podrazumevaju i partneri koji imaju medijska prava na takmičenja. Suština je proizvod koji će donositi profit CEV-u, kao i klubovima. Naravno, svi će biti uključeni, uz prethodnu detaljnu analizu. Imamo na umu svakog činioca u realizaciji planova i programa".

Delimično će i reprezentativna odbojka doživeti transformaciju.

"Evropsko prvenstvo može da se unapredi. Format je odličan, zadovoljava i utiče da odbojka u Evropi raste. Trenutno 24 predstavnika može da igra na kontinetalnom takmičenju. Promene se više odnose na Evropsku ligu, Zlatnu i Srebrnu, odnosno kvalifikacije. Trebalo bi te proizvode u portfoliju rekonstruisati i napraviti da budu atraktivniji. Ne samo za CEV, nego i nacionalne saveze. Ako ćemo objektivno, ovakav format ne donosi veliku vrednost. Neophodna je segementacija, ali uz dobru analizu. Na taj način i može da se podigne tržišna vrednost".

(© CEV)(© CEV)

Na konstataciju da je CEV znao da bude tvrdo orijentisan, povremeno se opirući savremenim tendencijama, Roko uviđa da se mora ići u korak sa realnošću. U skladu s tim, "pohvalio" se svežom i zanimljivom inovacijim,

"Prošlog petak smo pustili u rad fantazi igru. Na fanovima je sada da naprave timove od 12 igrača i takmiče se međusobno u Ligi šampiona. Planiramo da iskoristimo postojeće i raspoložive resurse. Ne samo zbog pokretanja te zanimacije za navijače, već i promocije svih ekipa, takmičenja, igrača. Otvoreno nudimo i edukaciju klubovima. Na kraju smo postali svesni da veštačka inteligencija pomaže da se završe pojedini poslovi bez utrošenog rada ljudskog faktora".

Primarni zadatak je približavanje mlađim generacijama... Možda i potpuno razumljivo.

"Mladi konzumiraju sport na specifičan način. Moramo da pratimo njihove tendencije, kao i trendove kojima se vode. Fantazi igra je samo jedan od implementiranih alata. Druga stavka su prenosi utakmica. Želja je da zaokupiramo pažnju, pogotovu da iskoristimo OTT platformu. Ono što je osnovno ostaje i dalje, komunikacija sa gledaocima, tj. tom mlađom generacijom".

Kratko se osvrnuo novi predsednik i na putešestvije u prethodnih nekoliko nedelja. Razlog su brojne radne posete različitim nacionalnim federacijama. Kako je u međuvremenu imao privilegiju da dobije i povratne informacije, samim time je i zadovoljstvo zbog izbora veće.

"Definitivno se stekao utisak da je kandidatura bila značajna. Prema Statutu, gospodin Boričić nije imao više pravo da bude na istoj funkciji. Dakle, reč je o normalnom sledu, generacijskoj promeni. Očigledno je i većina članica CEV-a shvatila da bih mogao da doprinesem novom imidžu".

Imao je i reče hvale za najbliže saradnike. Među njima su Ivan Knežević, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Srbije, kao i Irac Klod Nik Kan i Portugalac Leonel Salgeiro.

"Kneževićevi lični kvaliteti, ali i rad u Federaciji, govore o tome koliko je posvećen. Ivan je lider nove generacije, baš kao i ja. Zanimljivo je da sam ga direktno nominovao kao jednog od trojice kandidata za mesto potpredsednika. Primera radi, on je i izabran voljom većine, čak 48 od 53 delegata je podržalo njegov izbor. Sasvim dovoljan znak da sam okupio grupu ljudi odgovarajućih kompetencija".

Roko Sikirić i Ivan Knežević (© CEV)Roko Sikirić i Ivan Knežević (© CEV)

Imajući u vidu da je Sikirić bio profesionalni sportista, gradeći karijeru u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Nemačkoj, prokomentarisao je goruće pitanje – prebukiran kalendar. Želeći da čuje "vapaj" direktnih učesnika, napomenuo je da će u organizaciju biti uključeni i igrači.

"Svima je poznato da je kalendar u ingerenciji Svetske odbojkaške federacije (FIVB), ali upoznat sam sa promenama da se planetarno takmičenje održava na svaka dva leta. Na kraju se došlo do formata kakav će da bude na snazi barem do 2028. godine. Mi kao CEV planiramo da na sledećem Kongresu imamo predstavnika koji će biti glas igrača. Ideja je da izabrani kandidat ima priliku da se izjasni po pitanju kalendara, ali i drugih problema. Čak i da se osvrne na stvari sa kojima nije moglo da se iskomunicira sa pređašnjim vrhom".

Na kraju, ne i najmanje važno, podvukao je značaj komunikacije sa FIVB-om.

"Nastavljamo da pričamo, kao i uvek. Dosadašnje iskustvo je izvrsno. Postoji iskrena vizija da unapedimo evropsku i svetsku odbojku. Kako mi budemo rasli, jača će i snaga FIVB-a. Upravo je plan da i dalje komuniciramo, pogotovu jer će se uskoro birati i novo rukovodstvo u okviru te organizacije. Cilj ostaje da napravimo i podignemo odbojku kao globalni sport", zaključio je Sikirić.


tagovi

Roko SikirićCEVAleksandar BoričićLiga šampiona u odbojciEvropsko prvenstvo u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara