Strahinja Rašović (©Starsport)
Strahinja Rašović (©Starsport)

Novobeogradski drim-tim namiče vicešampionu Evrope omču oko vrata, Rašović napada titulu kralja strelaca

Vreme čitanja: 5min | sre. 30.03.22. | 08:30

U Kragujevcu meč humanitarnog karaktera i uvertira za F4 Jadranske lige, Radnički dočekuje splitski Jadran

Bliži se grupna faza Lige šampiona ulaska u u foto-finiš, a jedan velikan evropskog vaterpola iz „grupe“ smrti biće uskraćen za učešće na Fajnal-ejtu u Beogradu i priliku da napadne najvredniji trofej. U Pro Rekovoj grupi situacija se kristališe, postaje sve čistija, ali u onoj u koju je žreb svrstao Novi Beograd i kragujevački Radnički temperatura polako dostiže tačku usijanja.

Samo je novobeogradski drim-tim siguran, svi ostali – moraće da „krvare“. Plasman na završni turnir visi trima ekipama koje sezonu neće smatrati uspešnom ako ne uđu u finalne borbe u Ligi šampiona, a u najtežoj pozicije je Ferencvaroš. Vicešampion Evrope stigao je u Beograd kao prvi ispod crte, a pored duela sa timom Igora Milanovića (19.45) preostaje mu i meč sa Olimpijakosom, ali i Brešom, liderom grupe.

Izabrane vesti

Meč lopta nije, ali Novi Beograd ima izvrsnu šansu da odalji mađarskog velikana od Fajnal-ejta u Beogradu i baci ga ivicu provalije. Revanširali se evropskom šampionu iz 2019. godine za poraz u Budimpešti – jedini na gostovanjima u elitnom takmičenju – Ferencvaroš će biti pred nemogućom misijom. Sastav Žolta Varge bi konstantno morao da gleda u tuđe dvorište i pritom dobije sve utakmice do kraja.

Svom silinom udariće Novi Beograd na mađarskog predstavnika, jer bi trijumfom ubio tri muve: nastavio bi poteru za vodećom Brešom, doveo bi Ferencvaroš na rub ispadanja i pucao bi od samopouzdanja pred Fajnal-for Jadranske lige, koji je na programu za vikend, a čiji je organizator. Pride, osvetio bi se beogradski klub za poraz (11:10) koji je došao posle velikih napora na prvom od tri turnira regionalne lige – šest utakmica u pet dana – i poravnao bi račune.

Ferencvaroš može da bude na gubitku, ne i Novi Beograd, jer šta god da se desi do kraja grupne faze Lige šampiona, zaigraće Novi Beograd po prvi put na završnom turniru najjačeg klupskog takmičenja. To mu garantuju propozicije.

“Svi smo se malo zaželeli Lige šampiona i ovako jakih utakmica. Predstoji nam težak duel i veliki ispit protiv ekipe kakva je Ferencvaroš. Reč je o izuzetnom timu, to je klub sa veoma bogatom tradicijom i trofejnom istorijom. Poseduju veliki igrački kvalitet individualno, a imaju i snažan timski duh. O tome najbolje svedoče uspesi koje su postigli prethodnih godina. Odlično smo trenirali prethodnih dana, i ovaj duel će nam biti ujedno i najbolja moguća uvertira za Fajnal-for Jadranske lige koji je na programu predstojećeg vikenda. Za nas je svaka utakmica veoma bitna, zato idemo na pobedu i priželjkujem da ono što smo radili i pripremali na treninzima u prethodnom periodu prenesemo i u bazen u ovom meču”, počeo je izlaganje Đorđe Filipović, pomoćni trener Novog Beograda. 

JURIŠ STRAHINJE RAŠOVIĆA PO TITULU KRALJA STRELACA LIGE ŠAMPIONA 

Strahinja Rašović (©Starsport)Strahinja Rašović (©Starsport)

Drim-tim može do prvog mesta u grupi, ali i da iznedri najboljeg strelca Lige šampiona. Prva haubica elitnog takmičenja trenutno je španski reprezentativac Alvaro Granadosa sa 33 gola, mađarski levoruki „ubica golmana“ Gergo Zalanki je na koti 31, a treću poziciju zauzima Strahinja Rašović sa 29 postignutih golova. 

Odlaskom Gerga Zalankija izgubio je Ferencvaroš ubitačnog golgetera i nije uspeo da njegov odlazak nadomesti u potpunosti. Zamene su delimično zamaskirale izostanak igrača koji je igrao bitnu ulogu u pohodu na evropsku krunu, te prošlogodišnje finale Lige šampiona. Iskusni Marton Vamoš najbolji je strelac tima sa 20 golova, dok je drugi na listi Deneš Varga sa 16. Daleko efikasniji je Novi Beograd, postigao je čak 29 golova više od Mađara i sveukupno gledano po produktivnosti je odmah iza Pro Reka.

“Posle skoro mesec dana ponovo igramo utakmicu Lige šampiona na našem bazenu. Ferencvaroš je jedna od najboljih ekipa u Evropi. Na njihovom bazenu smo izgubili sa 11:10 i sada imamo priliku i veliku želju da im se revanširamo za taj poraz i ostanemo u trci za prvo mesto u grupi”, rekao je Strahinja Rašović.

U budimpeštanskom sudaru odbrana Novog Beograda na liniji od dva metra nije bila u stanju da se nosi sa korpulentnim srpskim centrom Nemanjom Ubovićem. Perfektan meč odigrao je Ubović, postigao je četiri gola i gurnuo je novopečenog učesnika Lige šampiona ka drugom porazu. 

“Činjenica je da smo dobro radili i da ćemo biti spremni za taj meč. Idemo na pobedu, to se uopšte ne dovodi u pitanje, jer želimo svakog da pobedimo. Ključ za trijumf bi svakako trebalo da bude odbrana. Tamo smo primili 11 golova, što je previše na ovom nivou takmičenja. Moramo to da popravimo, da se potrudimo da primimo četiri, pet golova manje i mislim da u tom slučaju uspeh neće dolaziti u pitanje”, podvukao je treći najbolji strelac Lige šampiona.

RADNIČKI SE U LIGI ŠAMPIONA PRIPREMA ZA F4 REGIONALNE LIGE I ODBRANU KRUNE

Nemanja Stanojević (©Starsport)Nemanja Stanojević (©Starsport)

Od velikog značaja za konačan poredak u grupi mogao bi da bude duel Barselonete i Olimpijakosa na Pirinejima, a okršaj kragujevačkog Radničkog i splitskog Jadrana (20.30) imaće i humanitarni karakter. Sav prihod od prodaje ulaznica ići će za lečenje Srđana Plavšića obolelog od karcinoma pluća. 

Neće Kragujevčanima i Splićanima toliko u fokusu biti međusobni duel u Ligi šampiona, sasvim moguće da će i treneri odmoriti neke nosioce i pokušati da sakriju neke minijature – ako je to uopšte moguće kada se timovi tako dobro poznaju – jer već za vikend bi mogli da se sastanu u bici za regionalni tron. Radnički će u polufinalu udariti na Novi Beograd, dok će Jadran izaći na crtu Jugu iz Dubrovnika. 

Dva puta je Radnički u tekućoj sezoni ukrstio koplja sa splitskim klubom – niti jednom nije trijumfovao. I obe utakmice odigrane su na bazenu „Poljud“ u Splitu. U regionalnoj ligi šampion je podelio bodove sa domaćinom turnira, dok je u Ligi šampiona splitski Jadran protiv Stevanovićevih izabranika upisao jednu od tri pobede u društvu najboljih. 

„Ulazimo u ovu utakmicu sa velikom željom da se dokažemo i pobedimo, ali će nam ona biti i dobra priprema za finalni turnir Jadranske lige. Trudićemo se da podignemo formu i spremimo se još bolje za predstojeće izazove. Dobro poznajemo ekipu Jadrana i mislim da je došao pravi momenat da ih pobedimo. To je vrhunski sastav, sa velikim brojem hrvatskih reprezentativaca i sigurno je da će utakmica biti izuzetno čvrsta i borbena“, rekao je prvi golman kragujevačkog kluba Lazar Dobožanov

ULAZAK NEMANJE STANOJEVIĆA U “KLUB 200” 

U „klub 200“ šampiona Srbije i Jadrana protiv dvostrukog evropskog šampiona – zlatni dani Splićana bili početkom devedesetih – mogao bi da uđe bek Nemanja Stanojević, koji je prema evidenciji Radničkog na koti 198. Najbolji strelac u istoriji kluba je Nikola Lukić sa 219 golova, a zajedno sa pomenutim Stanojevićem, Markom Radulovićem i Milošem Ćukom, najboljim strelcem Kragujevčana u Ligi šampiona, predstavljaće najveću opasnost po Jadran. 

„Bez obzira što su nam smanjene šanse za Fajnal-ejt, znači nam svaka pobeda i svaka utakmica u Ligi šampiona zbog velikog iskustva i napretka koje ovo takmičenje donosi. Pozivam publiku da dođe u što većem broju da nam da vetar u leđa i da na neki način zajedno pomognemo našem drugu Srkiju“, zaključio je Dobožanov.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA – 11. KOLO

GRUPA A

Sreda

19.30: (1,85) Barseloneta (6,50) Olimpijakos (2,55)

19.45: (1,30) Novi Beograd (8,00) Ferencvaroš (5,10)

20.30: (1,85) Radnički Kragujevac (6,50) Jadran Split (2,55)

20.30: Breša – Dinamo Tbilisi

***kvote su podložne promenama


GRUPA B

Utorak

Hanover - Crvena zvezda 14:11

Špandau - Pro Reko 6:11

Marselj - OSC Budimpešta 13:9

Jug Dubrovnik - Steaua Bukurešt 14:7



tagovi

VK Novi BeogradIgor MilanovićStrahinja RašovićVK RadničkiLazar DobožanovLiga šampiona u vaterpoluSuperliga Srbije u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara