Alesandro Kampanja sa sudijama (©AFP)
Alesandro Kampanja sa sudijama (©AFP)

Italijani svesni greha: Kazna pravedna, ali nismo nasilnici! Najveća greška u istoriji sporta

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.10.24. | 20:44

Alesandro Kampanja ne vidi problem u šestomesečnoj suspenziji, ako će sve što se dogodilo na Olimpijskim igrama u Parizu doprineti pokretanju stvari sa mrtve tačke u vaterpolu

Razočarani su bili tokom i nakon četvrtfinala Olimpijskih igara, razočarani su i sada, ali kaznu će odslužiti. Podneće stoički. Svesni su greha Italijani, nedopustivog ponašanja. Priznaje Alesandro Kampanja, ali uz ogradu da nisu nasilnici.

Arbitri su u na utakmici između Italije i Mađarske napravili ogroman propust, kardinalna greška bila je dosuditi brutaliti Frančesku Kondemiju. Setebelo je na koncu ostao bez šanse da se bori za medalju, otišao je u besmisleno razigravanje i tamo izrazio protest. Ali, pretnodno, posle četvrtfinala, došlo je do sukoba sa sudijama i delegatom.

Izabrane vesti

Zbog svega toga platila je ceh vaterpolo reprezentacija Italije. Neće moći da nastupi na Svetskom kupu, a selektor Alesandro Kampanja vratio se na kobni dan.

“Kazna je pravedna, ali mi nismo nasilnici, nismo tim koji ne zna da gubi. Bilo je to najsenzacionalnije suđenje koje sam video otkako sam igrao vaterpolo, dakle 45 godina. Rezultat toga je emotivna i mirna reakcija kojom su prekršena pravila. Nije bilo fizičkog kontakta, jeste verbalnog sukoba. Sudije su krenule ka vratima da se vrate na bazen, prolaz je bio uzak i ljudi su se gužvali na vratima”, rekao je Alesandro Kampanja.

Kompletan gogađaj pokušao je da zabeleži delegat, ali…

“Jedan igrač mu je uzeo telefon. Rekao sam delegatu da pokuša da razume u kom stanju se nalazimo, jer smo pretrpeli ogromnu nepravdu. Smirio sam igrače i otišli smo. Sve zajedno trajalo je 30 sekundi”.

Nedavno je odluka o suspenziji dospela u javnost, Italijani su za nu znali mnogo ranije. Čekali su hoće li biti uvažena žalba. Nije.

“Razgovarao sam sa igračima pre nekoliko nedelja. Diskvalifikacija je lebdela u vazduhu. Dve nedelje nakon Olimpijskih igara, već 24. avgusta, dobili smo odluku o šestomesečnoj suspenziji. Uložili smo žalbu, a na odgovor smo čekali mesec i po dana. Znali smo da ne možemo da promenimo ishod. Prekršili smo neka pravila i ispravno je da platimo cenu”.

Ukazao je Alesandro Kampanja na brojne probleme u vaterpolu.

“Napravili smo taj protest je napravljena najveća greška u istoriji sporta! A, posebno vaterpola. Ceo svet je video jedno, a sudija drugo. I to u četvrtfinalu Olimpijskih igara, gde je ogroman emotivni naboj. Suđenje na vaterpolo utakmicama nije lako, 70 odsto kontakata je pod vodom, ali ovakve greške ne smeju da se dešavaju. VAR ne sme da se sastoji od dve kamere udaljene 50 metara, pride su lošeg kvaliteta. Mora da postoji deset kamera najnovije generacije na kojima se sve vidi, pogotovo da li je došlo do nasilnog udarca ili ne. Nadam se da je ovo bio protest upozorenja i da će posle njega stvari krenuti nabolje”.

Uveren je da će sve ovo biti motiv više za Setebelo na Svetskom prvenstvu u Singapuru.

“Šestomesečna suspenzija je u redu, ona nas sprečava da igramo na Svetskom kupu, ali pošto smo se već kvalifikovali za Svetsko prvenstvo 2025. godine, tamo ćemo otići sa skumuliranim besom u telu i uzdignute glave. Prihvatamo kaznu”, zaključio je selektor Italije.



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Vaterpolo reprezentacija ItalijeAlesandro Kampanja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara