(© CEV)
(© CEV)

Bojana Drča kompletirala krune u Turskoj: U Feneru se uvek priča o pobedama i trofejima

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.10.24. | 15:27

"Osvajanje pehara Superkupa je osnov za sticanje samopouzdanja", ističe tehničar Žutih anđela

Na Bosforu standardna priča, nastavlja se vladavina Fenerbahčea! Istanbulski gigant je protekle sezone osvojio duplu krunu, a riznica je pobedom nad Ezačibašijem (3:1) u novoj postala bogatija i kompletnija za jedinim nedostajućim lovorom - peharom Superkupa. Produžili su Žuti anđeli dominaciju na domaćoj sceni, dok je značajnu ulogu na putu do trona imala i srpska odbojkašica Bojana Drča.

Legendarna reprezentativka, poznata i pod devojačkim prezimenom Živković, već drugu godinu je nezamenljiva karika velikana, uz sada čuvenu "Turkinju kubanskog porekla" Melisu Vargas. Kako sve počiva na inspiraciji i zadatku evropske i svetske šampionke da razigra saigračice kao tehničar, suvišno je napominjati koliko je zasluga posle utakmice završilo na njenoj adresi. Dirigovala je Bojana igrom Fenerovog orkestra i ovog puta. Doduše, stiče se utisak da će tek u narednom periodu da dodatno naštimuje glavne "violine" u napadu. Dok ne postigne i perfektnu preciznost, moći će da uživa u dodeljenom odlikovanju u dvorani "Burhan Felek".

Izabrane vesti

"Bez obzira na to što je početak sezone i da od Superkupa sve počinje, nama je bilo važno da pobedimo. Pokušale smo da se držimo zajedno, čak i u onim trenucima kada nije išlo. Imao je i Ezačibaši bolje period igre, rezultat na svojoj strani. Nismo se ni tada predavale, igrale smo jedna za drugu. Upravo nas je i zajedništvo održalo u stremljenju ka postavljenim ciljevim", istakla je Bojana Drča za Mozzart Sport.

Tokom najvećeg dela prvog seta potencijalno se nagoveštavao lagani trijumf. Međutim, završnica je doprinela da se Ezačibaši predvođen Tijanom Bošković, koja je zabeležila 29 poena, ozbiljnije i suprostavi. Iako nije napravio preokret, pokazao je u nastavku zašto je jedan od favorita za visok plasman.

"Nikada ne očekujemo da možemo bez problema da ostvarimo trijumf, pogotovu protiv ekipe kakva je Ezačibaši. Problem je bio kada je naša igra drastično pala u drugoj deonici. Protivnik je znao da iskoristi ukazanu šansu i došao je do izjednačenja. Preostalo nam je potom jedino da ne odustajemo i ne paničimo. Ponovo smo krenule u potragu za adekvatnim rešenjima. Na kraju smo uspele u tom nekom zajedništvu da ih pronađemo, a zatim da preuzimanjem kontrole i pobedimo".

Na osnovu epiloga, mogao bi da se izvuče i zanimljiv zaključak. Naime, u igri se gotovo nije ni osetilo odsustvo primača servisa Arine Fedorovceve. Ruskinja se trenutno u opremi Šangaja priprema za nacionalno prvenstvo u Kini. Ništa neuobičajeno za Fenerbahče, koji je i ranije imao razumevanja za dodatni angažman pojedinih igračica. Svojevremeno je po sličnom principu na privremenom radu u Aziji bila i Melisa Vargas. Odgovor zašto izostanak nije pomogao Tigricama da se konačno raduju u finalu, može se pronaći u ostatku fantastičnog rostera. Osim što su fenomenalne partije prikazale nosioci u liku Brazilke Ane Kristine i Turkinje Ede Erdem Dundar, kao džoker sa klupe je odskočila i Elica Vasileva Atanasijević.

"Svi znamo i saglasni smo sa konstatacijom da je Arina bitna kada je reč o napadu. Međutim, sjajan posao odradila je i Elica. Ušla je kao rezervistikinja, umirila i donela igru. Drago nam je zbog njenog učinka. Potvrdilo se tako da ekipu ne čine isključivo sedam igračica iz prve postave. Ima nas ukupno 14, a ujedno i svaka od odbojkašica ima određenu i specifičnu ulogu".

Vreme slavlja neće dugo trajati. Prebukirani raspored zahteva da se novo dostignuće uskoro arhivira. Ukoliko dame u prepoznatljivim žuto-teget dresovima žele da ostvare ciljeve, neophodno je da brzo memorišu uspomene.

"Trijumf predstavlja motivaciju za dalje. Osvajanje pehara je lep rezultat kao osnov za sticanje samopouzdanja, ali i lep način da se otvori nova sezona. Dakle, sada je važno da ne prestanemo da igramo dobro. Uskoro je i nastavak takmičenja... Počevši od Sultanlar lige, Kupa Turske, pa do Lige šampiona. U Fenerbahčeu je pobeda uvek nešto o čemu se piše i priča. S druge strane, ambicije su stalno u vezi sa trofejima i medaljama. Upravo je to i najbolje u dešavanjima iz protekle sezone. Nadamo se da će tako biti i ove, uz još bolja izdanja. Dugačak je period pred nama... Videćemo šta će biti u daljem toku".

Primaran naglasak je na Sultanlar ligi. A u elitnom rangu je čak deset srpskih predstavnika. Po nekom nepisanom pravilu, odbrana titule će evidentno podrazumevati i mečeve sa Tijanom Bošković i Jovanom Stevanović (Ezačibaši), Aleksandrom Uzelac i Brankicom Mihajlović (Zeren), Tarom Taubner (Sarijer), Biankom Bušom (Aras), Bojanom Milenković (Nilufer), Katarinom Dangubić (Galatasarak) i Jovanom Brakočević Kancijan (Bešiktaš).

"Nije mi previše čudno. Poznato je odavno da Srbija ima puno sjajnih odbojkašica. Prirodno je da određeni broj igra u Turskoj. Svima nam je drago da imamo nekog svog van otadžbine. Iako je rezultat uvek bitan, pre i posle utakmica se viđamo i družimo".

Bojana se neće i previše buniti, barem ako primena starog recepta omogući željeni rasplet i treću krunu u nizu. Temelje i stazu je utabao Zoran Terzić... Njegovim stopama nastavio je italijanski stručnjak Stefano Lavarini. Sada i manja "kozmetička" promena na klupi i paraf Marka Fenolja nisu doneli ništa neočekivano...

"Profesionalizam! Nešto što se dešava u sportu. Neophodno je bilo samo da se naviknemo na novog šefa stručnog štaba. Imale smo i dovoljno vremena da treniramo, praktično od završetka Olimpijskih igara u Parizu. Prilagodile smo se u međuvremenu na njegov sistem rada. Obično i ne obraćamo pažnju na promene. Trener je za nas trener, radimo šta od nas zahteva. Kako i rezultati ne izostaju, čini nam se da sve funkcioniše", zaključila je Bojana Drča.


tagovi

Bojana DrčaŽOK FenerbahčeTijana BoškovićSuperkup Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara