Detalj sa utakmice Žalgirisa (©shutterstock)
Detalj sa utakmice Žalgirisa (©shutterstock)

Žalgiris ne odustaje od oštrog stava prema Rusima, preti mu diskvalifikacija iz Evrolige

Vreme čitanja: 2min | pet. 25.02.22. | 17:27

Vodeći ljudi kluba su jasno rekli na virtuelnom sastanku učesnika elitnog takmičenja da se zalažu za oštre sankcije prema klubovima iz Rusije

Ratni sukob bukti, zbog čega ruski sport trpi sve teže kratkoročne posledice, a jedan od onih koji su jasno digli glas protiv svega što ima veze sa Rusijom je košarkaški velikan – Žalgiris.

Tokom dana mogli ste da pročitate da je generalni menadžer nekadašnjeg prvaka Evrope Paulijus Motijejunas jasno stavio do znanja da klub neće putovati na gostovanja CSKA 25. marta i Zenitu 8. aprila, a prema informacijama specijalizovanog košarkaškog portala iz Litvanije Basket News u Kaunasu se zalažu i za žestoke sankcije ruskim timovima – CSKA, Zenitu i Uniksu. To je Motijejunas jasno istakao na hitnom, virtuelnom sastanku evroligaša danas, ali nije dobio podršku ostalih učesnika elitnog takmičenja.

Izabrane vesti

03.00: (1,50) Juta (13,0) Dalas (2,95)

Uprkos takvoj reakciji ostalih učesnika, Motijejunas je poručio da je Žalgiris spreman da snosi sve konsekvence ukoliko im zahtevi ne budu ispunjeni. Prema pravilniku Evrolige, stavka 31.1, ako se klub neopravdano ne pojavi na utakmici ili isto tako odbije da igra utakmicu, automatski će se registrovati službeni rezultat 20:0. I ne samo to, Disciplinska komisija može da izrekne novčane kazne između 100.000 i 200.000 evra.

Ako se ti slučajevi budu ponavljali, klub bi mogao da se suoči i sa trogodišnjom suspenzijom, uz gubitak svih prava, te novčanim kaznama između 200.001 i 300.000 evra!

“Naš stav se ne menja. Ne želimo da igramo protiv klubova iz zemlje koje propagiraju rat. Predložio sam ovaj stav ostalim evroligaškim klubovima, ali su ostali bili fokusirani na to da se sezona završi što bezbolnije“, istakao je Motijejunas u zvaničnom saopštenju, uz dodatak:

“Prihvatamo minimalne sankcije, kao što je poraz službenim rezultatom. Razgovaraćemo dalje sa klubovima iz Evrolige. Istovremeno, ne prihvatamo nikakve novčane kazne, ni suspenziju. Nama su vrednosti važna stvar, ali opet ne želimo da oduzmemo učešće u Evroligi našem timu, navijačima i zemlji. Zbog toga ne postavljamo ultimatume, razgovaraćemo sa Evroligom i klubovima, kako bismo našli zajedničko rešenje“.

Podsetimo, na pomenutom sastanku klubovi su se dogovorili da se izradi strategija kako bi ruski učesnici mogli svoje utakmice kao domaćini da igraju na neutralnim terenima, van granica države. Njihova gostovanja ići će po ustaljenom rasporedu, a biće nadoknađene i sve utakmice koje su zbog nestabilne situacije na istoku Evrope odložene tokom proteklih dana.

Uz Žalgiris, glas protiv Rusije, odnosno njenih klubova i reprezentacije, digao je i Košarkaški savez Ukrajine. On je u zvaničnom dopisu FIBA zatražio da se ruski nacionalni tim i ekipe suspenduju iz svih takmičenja pod okriljem te kuće...


tagovi

ŽalgirisEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara