Slavlje košarkaša Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Slavlje košarkaša Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Dragan Lukovski: Dugo nisam navijao, Željkov Partizan me naterao da se radujem, nerviram i čekam svaki meč

Vreme čitanja: 5min | ned. 09.04.23. | 09:51

"Kada sam Pantera prvi put video, rekao sam da ovaj momak sigurno trenira pakleno svaki dan. Menadžer mi je pre neki dan rekao da Panter dođe u halu i uradi trening sam, preko sat, sat i po pre ostalih. Svi pričaju o tome kako je Panter kapiten, pitao sam se i ja. Kada sam čuo sve to, rekao sam da onda mora da bude kapiten", kaže zlatni reprezentativac Jugoslavije za Mozzart Sport

Prva tema košarkaške javnosti u Srbiji je prolaz Partizan Mozzart Beta među osam najboljih klubova Evrolige. Osam godina je klub iz Humske čekao da ponovo bude deo elitnog košarkaškog društva, a već iz prvog pokušaja uspeo je da se dokopa četvrtfinala i svojim igrama očara Evropu, što unapred garantuje ozbiljnu borbu za Fajnal for koji se ove godine igra u Kaunasu od 19. do 21. maja.

Željko Obradović i njegovi igrači podigli su publiku na noge, a trijumf nad Monakom verovatno je najbolja potvrda izvrsne forme u kojoj se Partizan Mozzart Bet nalazi poslednjih sedmica i meseci. Po mišljenju Dragana Lukovskog, ovakav Partizan može daleko i ima kvalitet da dobije svakog, čak i na strani. Da bi se Valjak zadržao na putu uspeha potrebno je da sačuva srž igre, koja se ogleda u nesebičnosti ekipe, dobroj kontroli skoka i pre svega pametnim rešenjima u napadu.

Izabrane vesti

"Veliki uspeh Partizana, ima dobru ekipu, sastavljenu od pet-šest stranaca koji su provereni igrači. Trebalo je vremena da se sve namesti kako treba. Željko je to, neki su osvajali, neki su bili MVP, sa nekim našim igračima koji su sada sazreli. Prelep rezultat, Videlo se da su se sklopile kockice i da sve funkcioniše. Kod Željka uvek treba malo vremena da se naviknu na sistem rada. Vidi se da imaju dobru atmosferu, na dobrom su putu. Još pre mesec i po dana sam rekao da, ako uđe u Top 8, da će ići i na Fajnal for. Partizan može da igra na strani na svakim, što se pokazalo protiv Monaka, a kod kuće je to posebna priča zbog pune Arene. Sa kim god da igra u četvrtfinalu, može da dobije na strani", kaže Lukovski za Mozzart Sport.

Sada su predviđanja stručne javnosti, bivših trenera i asova Parnog valjka da je Fajnal for realan domet. Iako bi to neko doživeo kao stavljanje pritiska na leđa ekipe, nekadašnji zlatni reprezentativac tvrdi da je Partizan Mozzart Bet spreman za takav izazov.

"Neće izgoreti u svemu tome. Ekipa na čelu sa Željkom je iskusna, može da ponese teret. Da ne letimo mnogo, ali ima jaku kolektivnu igru. Monako je igrao veoma agresivno od početka, a košarkaši Partizana bili su strpljivi, sa odličnim protokom lopte i dosta utrčavanja, to je Željkova igra. Pa i on je sam rekao da nema veze kakva je odbrana, već kakva se rešenja i koliko se insistira na tome da se traže dobra rešenja. Skok je takođe bio ključan, Partizan ima tu veliki potencijal, to je jedan od najvažnijih elemanata uz one osnovne", iznosi Lukovski zapažanja i nastavlja:

"Partizan je podigao odbranu značajno i od tada je krenuo da igra. Sada je sve na mnogo višem nivou, svi znaju šta rade. Trebalo je vreme da sve legne na svoje mesto. Do kraja sezone opet će ključ biti odbrana, skok i napad na kojem Željko insistira, gde se traži najbolje rešenje, a ne najbolji igrač. To je ono što mi se posebno sviđa, što Partizan ne zavisi od jednog igrača. Evo, Egzum se skoro nije video u Monaku, a Avramović je proigrao i odigrao sjajno. To je najveća prednost Partizana, uvek ima neko drugi da iskoči. Iskusni su Panter i Ledej, imaju svoje poene, ali insistiranje na kolektivnosti je po meni sjajna stvar. Igrači treba tako da nastave, a ne da se traže heroji u trenutku. Želim im mnogo sreće, nadam se da će nam pokazati još mnogo dobrih utakmica".

Nekadašnji plejmejker nastupao je svojevremeno za oba večita rivala, a kako sam kaže - ne vezuje se za klubove, već za likove i događaje.

"Nisam navijač klubova, rođen sam u Skoplju i vezujem se za ljude, trenere i stvari kako funkcionišu. Dugo nisam navijao, a protiv Monaka sam baš navijao za crno-bele, nervirao se i radovao. Bio sam baš srećan što su pobedili, naterali su me da navijam za njih, posle dužeg vremena sam poželeo to. Pokazuju stvari zbog kojih želiš da navijaš za njih. Možda su emocije i jače zbog ljudi koji su u Partizanu. Gledajte, pa bio je Kari Pešić u Crvenoj zvezdi, pa sam u jednom periodu navijao da uspe i donese rezultat. Partizan me u poslednje vreme baš naterao da čekam svaku sledeću utakmicu i gledam sa emocijama. Želim im da nam priušte još dobrih utakmica. Ne moraju možda sve da pobede, ali da bude zanimljivo i da nastave da pokazuju sve što su i dosad".

Iskreno je nekadašnji as otkrio da mu na početku nije bilo jasno zašto je Obradović dao kapitensku traku Kevinu Panteru, a onda ga je Amerikanac igrama u crno-belom dresu i pre svega ponašanjem ubedio da je on taj.

"Iskreno, na početku sam se pitao zašto je Panter kapiten. Kada sam ga prvi put video, odmah sam stekao utisak da on sigurno trenira pakleno svaki dan. Desilo se baš da mi je menadžer pre neki dan rekao kako Panter dođe u halu i uradi trening sam, sat - sat i po pre ostalih, pa onda nastavlja sa ekipom. Svi su pričali o tome kako je i zašto Panter kapiten. Kada sam čuo sve te pozitivne priče o njemu, rekoh da onda mora da bude kapiten Partizana. Tako i treba svaki igrač da se ponaša, bio naš ili stranac. A, ako hoćeš sada da bude kapiten Partizana, moraš da se ponašaš još bolje od Pantera".

Kao neko ko je igrao pod komandom Željka Obradovića, koji ga je uveo u reprezentaciju Jugoslavije sa kojom su zajedno osvojili svetsko zlato 1998. i bronzu na Evrobasketu godinu dana kasnije, Lukovski zna koliko je izazovno pratiti ideje i zamisli najtrofejnijeg trenera Evrope... Ali i koliko može da bude lepo kada se kockice slože.

"Jako sam srećan zbog Željka, on je relativno mlad trener, ali toliko dugo traje u vrhu. Njegov sam navijač. Bilo mi je jako teško zbog one poslednje sezone, kada u Fenerbahčeu nije to išlo kako treba, pa ni sada, na početku sa Partizanom. Sada se jako vidi njegova radost kada ekipi ide, ali i kritika. Vidi se ogromna promena, da se dešava mnogo toga dobrog. Partizanova igra ima sve dimenzije, grljenje, svađe, komentare, radost... I uživam u tome. Teško je kod Željka igrati, treba ispratiti sve njegove ideje i zamisli", završava Lukovski razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Dragan LukovskiKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan Mozzart Bet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara