Boban Marjanović (©AFP)
Boban Marjanović (©AFP)

Zvezdu na Bosforu čeka Bobi: Šarasov adut ili šansa crveno-belih?

Vreme čitanja: 6min | uto. 15.10.24. | 08:16

Srpski džin izaći će na crtu klubu koji ga je lansirao u NBA i bivšim saigračima, koji žele da zabeleže novi evropski brejk

Sjajno raspoloženje posle trijumfa nad Baskonijom Crvena zvezda prenela je u duel sa Igokeom gde je branilac titule pokazao klasu i odigrao najbolju utakmicu rane faze nove sezone. Bila je to šansa i za Miloša Teodosića da još malo uhvati ritam pred prvi ovosezonski meč u Evroligi, s obzirom da mu je istekla suspenzija koju je zaradio na Bosforu protiv Efesa u poslednjem kolu.

U istom gradu, samo nekih 25 kilometara dalje, Teodosić će povesti Crvenu zvezdu u pohod na novi evroligaški trijumf, a rival će ovog puta biti Fenerbahče (TV Sportklub, 19.45). Poput osvajača sve tri titule u domaćim i regionalnim okvirima, šampion Turske je novu evropsku kampanju otvorio sa dve pobede, pa će posle večerašnjeg duela jedan tim morati da se pomiri sa gorčinom poraza. U redovima crveno-belih nadaju se da to neće biti oni, odnosno da na talasu dve dobre utakmice mogu da vežu i treću. Da se ponovi događaj s početka kalendarske godine, kada je Crvena zvezda baš u Ulker Sports Areni zabeležila prvu pobedu i tako najavila 2024.

Izabrane vesti

Zvezda je put Istanbula krenula u ponedeljak posle odrađenog treninga i zajedničkog ručka. Na put su krenuli svi, jer pored Teodosića u sastav se vratio oporavljeni kapiten Branko Lazić. Jedini znak pitanja stoji iznad Nemanje Nedovića. Nekadašnji srpski reprezentativac je zbog istegnuća mišića propustio Igokeu, a Janis Sferopulos nije mogao da kaže da li će biti spreman za duel sa Fenerom.

"Nedović će probati da odradi dva treninga, videćemo kako će ići. Biće sa ekipom, tako da ćemo odlučiti pre utakmice da li je 100 odsto spreman za meč. Ne želimo da rizikujemo povredu. Ima manji problem, ne želimo da je pogoršamo i izgubimo ga na duži period. Nećemo rizikovati, videćemo kako je u poslednjem trenutku", poručio je Janis Sferopulos.

Crvenu zvezdu na Bosforu dočekuje Fenerbahče koji je baš poterao maler. Skoti Vilbekin je izgubljen verovatno za celu sezonu posle dva minuta provedena na parketu, u međuvremenu se povredio Marko Gudurić i prema pojedinim najavama neće biti u kombinaciji, dok je veliko pitanje šta će biti sa Tarikom Biberovićem. Njega je, kao i Ilajdžu Brajanta, Evroliga suspendovala i novčano kaznila zbog fizičkog obračuna u derbiju prošlog kola. Ipak, zbog "rupe u zakonu" oba kluba najavila su žalbe koje bi pomerile vreme odrađivanja meča suspenzije, baš kao što je to bio slučaj sa Fakundom Kampacom pred Partizan Mozzart Bet, zbog čega postoji verovatnoća da Biberović ipak zaigra protiv Crvene zvezde. O tome bismo više informacija mogli da dobijemo tokom dana. Jasno je svima koliki bi hendikep za Fener bilo da ni reprezentativac Turske ne bude u sastavu...

FAKTOR BOBAN MARJANOVIĆ

Boban Marjanović (©Star Sport)Boban Marjanović (©Star Sport)

Pošto su najave da Gudurić neće moći da igra, u fokusu današnjeg okršaja je Boban Marjanović. Srpski džin se pomalo neočekivano vratio ovog leta u evropsku košarku i potpisao za Fenerbahče u kojem Šarunas Jasikevičijus želi da izvuče ono što je popularni Bobi tako dobro radio dok je nosio crveno-belu opremu - da dominira u oba reketa.

Marjanović je debitovao za Fener u Evroligi sa 15 odigranih minuta u pobedi nad Olimpijakosom kod kuće, tokom kojih je zabeležio osam poena i četiri skoka. Derbi sa Efesom je preskočio, pa ostaje upitno šta je za njega spremio šef struke protiv Zvezde. Tačnije, da li bi Boban Marjanović mogao da bude Šarasov adut ili Zvezdina šansa?

Jasikevičijus se u prvim evroligaškim mečevima odlučio da najveći teret centarske pozicije iznesu Nikolo Meli i Kem Birč, dok je Sertač Šanli uglavnom popunjavao minute kada bi se jedan od njih dvojice odmarao. Meli i Birč su ulogama i igračkom pojavom dosta bliskiji onom što Zvezdi donose Luka Mitrović i Džoel Bolomboj, pa bi upravo Boban Marjanović mogao da bude tas na vagi u korist jednog ili drugog sastava. Jasno, sa punih 36 godina niko ne očekuje da Bobi provede na terenu 27 minuta, koliko je iznosio njegov prosek u Crvenoj zvezdi pre deset godina - kada je postao jedan od najdominantnijih igrača evropske košarke i posle čega je dobio NBA angažman u San Antoniju - ali ako bi Fenerbahče uspeo da "otvori" Zvezdu minijaturama Vejda Boldvina i Najdžela Hejsa Dejvisa, Marjanović bi imao prostor da ima veći uticaj na igru. A opet, možda bi mogao da pruži crveno-belima šansu da bar u jednom delu pobedu napadne upravo iz reketa.

Bolomboj se, recimo, prošle sezone nije najbolje snašao u direktnim okršajima sa centrima Marjanovićevih fizičkih gabarita. Protiv Valtera Tavaresa ga nije išlo, pa je u dva meča ubacio zbirno sedam poena u velikoj minutaži. Opet, protiv Mustafe Fala i Olimpijakosa je u pretposlednjem kolu odigrao najbolju utakmicu u Zvezdi, pošto je na 19 poena dopisao još 12 skokova.

Džoel Bolomboj (©Star Sport)Džoel Bolomboj (©Star Sport)

Momak rođen u Donjecku je na početku nove sezone najuticajniji Zvezdin centar, Luka Mitrović je odigrao dve gotovo identične role u pobedama nad Parizom i Baskonijom, dok se Uroš Plavšić nije najbolje snašao... Iz tog razloga će oči zvezdaške javnosti biti uprte u njega, a nasuprot sebe bi u nekom trenutku utakmice mogao da ima baš Marjanovića. Bobi je već naglasio da će ga bujica emocija nositi kada bude zaigrao protiv Zvezde...

"Puno je tu emocija, mojih lično, naravno, nisam dugo imao priliku da igram protiv Crvene zvezde. Mislim da bi bila još veća da se igra u Beogradu, ali ovoga puta igramo na našem terenu. Pratim Crvenu zvezdu, navijam, emocije su velike, ali sve je ovo sport i posao, tako da moramo uraditi što je do nas kako bismo pobedili", rekao je Marjanović za Sportklub.

Srbin koji večeras izlazi pred svoje nekadašnje saigrače Lazića, Mitrovića i Kalinića najupotrebljiviji je kada ima dobru saradnju sa plejmejkerima. U Zvezdi su to bili Markus Vilijams i Stefan Jović, u Feneru bi u aktuelnoj situaciji to trebalo da bude Vejd Boldvin iako je on pre svega rasni strelac. Uticaj koji Marjanović može da ima pod košem je kroz istoriju znao da bude nemerljiv, a opet kroz istoriju je bilo i slučajeva kada su protivnici koristili upravo Bobanovu nesvakidašnju pojavu da "razbiju" odbranu u kojoj je on centralna figura.

Verovatno je da će Meli i Birč večeras ponovo da podele minutažu protiv Bolomboja i Mitrovića, no Marjanović i te kako ima šta da ponudi u oba smera. Svestan je toga i Šaras, zbog čega ga je i želeo u Istanbulu ovog leta. Ako tako i bude, Crvena zvezda treba da traži svoju šansu, pre svega kroz brzinu i prodornost Kodija Milera Mekintajera.

Bio Marjanović u igri ili ne, Zvezda protiv Fenerbahčea nema razlog da se povlači. Može da uđe u borbu prsa u prsa, da pojuri i drugi trijumf u Ulker sport areni tokom 2024. godine...

EVROLIGA - 3.kolo

Utorak

19.30 (2,25) Alba (15,00) Asvel (1,80)

19.45 (1,30) Fenerbahče (17,00) Crvena zvezda (4,10)

20.05 (3,00) Makabi (16,00) Efes (1,50)

20.15 (1,30) Olimpijakos (17,00) Olimpija Milano (4,10)

20.30 (1,80) Virtus Bolonja (15,00) Žalgiris (2,25)

20.30 (2,25) Baskonija (15,00) Real Madrid (1,80)

20.30 (4,10) Pariz (17,00) Panatinaikos (1,30)

20.45 (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,00) Bajern (3,70)

Sreda

20.30 (1,60) Barselona (16,00) Monako (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK FenerbahčeJanis SferopulosŠarunas JasikevičijusTarik BiberovićMarko GudurićBoban Marjanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara