Ognjen Dobrić protiv Panatinaikosa (©MN Press)
Ognjen Dobrić protiv Panatinaikosa (©MN Press)

Zvezda u poteri za TOP 8: Prekoputa iznuđeni “small-ball“ Panatinaikosa i autsajder iz Lavrija

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.03.23. | 11:17

Duško Ivanović traži potvrdu dobre igre protiv Efesa i novi impuls samopouzdanja pred večiti derbi; Hristos Serelis ima oročen mandat, čeka veliko trenersko ime da kraj njega peče zanat sa nadom u bolje sutra za šestostrukog prvaka Evrope

Nije dugo trajalo slavlje u redovima Crvene zvezde posle trijumfa nad Efesom, u glavama svih članova svlačionice uveliko su počele da se vrte misli o sledećoj utakmici, Panatinaikosu u Atini (TV Sportklub, 20.00).

Uspeh u sredu uveče dao je crveno-belima novi impuls motivacije i donekle obavezu da još jednim dobrim izdanjem naprave sledeći korak ka četvrtfinalu, čekajući kikseve onih koji su u ovom trenutku na tabeli ispred. I ne samo to, duel sa Panatinaikosom u uvek neprijateljski nastrojenoj OAKA areni priprema je za peti ovosezonski večiti derbi sa Partizanom (ponedeljak, 20.30), drugi u Jadranskoj ligi koji sa sobom nosi etiketu meča koji će (verovatno) odlučiti prvoplasiranog na kraju prve faze.

Izabrane vesti

Duško Ivanović je posle duela sa dvostrukim šampionom Evrope poslao jasnu poruku - jedini cilj u Evroligi do poslednjeg kola je neprestana borba za četvrtfinale, u kojem želi da vidi i Crvenu zvezdu. S tim na umu beogradska ekspedicija otputovala je u petak za Atinu, sa idejom da iskoristi loš momenat u kojem se Panatinaikos nalazi i nastavi uspon forme.

PAO je izgubio još jednu sezonu. Nije išlo sa Dejanom Radonjićem, na njegovo mesto je stigao 48-godišnji Hristos Serelis, koji zapravo treba da posluži kao privremeno rešenje dok se ne dovede trener daleko jačeg profila za narednu sezonu. Kao što neki evropski mediji pišu, prvi pik je Pablo Laso koji je navodno tražio garantovani trogodišnji ugovor i mogućnost da iz korena promeni ekipu, na šta je prvi čovek klubova Dimitris Janakopulos izgleda pristao. Nema još definitivne potvrde, ali sve su se šanse da će Laso preuzeti posrnulog velikana i na vrhu je liste želja.

Pitanje ostaje da li bi Španac novi angažman, prvi otkako je letos sklonjen sa mesta trenera Real Madrida započeo već sada ili od leta. U Atini bi najradije voleli da on odmah prione na posao, da u hodu raščišćava roster i do pauze između dve sezone podnese izveštaj šta mu je tačno potrebno kako bi ekipi vratio šampionski sjaj. Tačnije, koliko i koja pojačanja. Prvo, naravno, da Laso potpiše. Ili neko drugi, ali ideja kontroverznog vlasnika Zelenih je da ekipu preuzme trener najvišeg ranga. Janakopulos je spreman za još i veća ulaganja, čak i u odnosu na letos kada je napravljen iskorak u odnosu na period kada on zvanično nije bio u klubu.

Dok se sve to ne bude dogodilo, ekipom rukovodi Hristos Serelis. Sa njim igra Panatinaikosa nije procvetala, mada prošle su tek dve i po sedmice otkako je uzeo vruć krompir u svoje ruke i započeo najvažniji posao dosadašnje karijere.

Serelis je praktično ceo dosadašnji radni vek proveo na klupi Lavrija, kluba iz svog rodnog grada. Počeo je pre ravno dve decenije kao pomoćnik, a posle samo jedne sezone postao je glavni trener i tu se bez prestanka zadržao punih 18 godina! Za to vreme Serelis i Lavrio su rasli, a klub je prošao put od niželigaša do učesnika najvišeg ranga grčke košarke. Prvu promociju u grčku ligu Lavrio je ostvario 2015. godine posle odluke Kaoda da ne iskoristi mogućnost da ode u viši rang. Takmičarsku 2014/15 Serelisov tim završio je na trećem mestu, pa je bio prvi u redu i klub je prihvatio da ode jedan stepenik više.

Od tada je klub iz jugoistočnog dela poluostrva Atika redovan član grčkog šampionata, dok je prvi izlazak u Evropu doživeo tokom 2018/19 kada je igrao kvalifikacije za FIBA Evropa kup. Lavrio je najveći uspeh doživeo u takmičarskoj 2020/21 kada je igrao finale domaćeg prvenstva sa Panatinaikosom i kao takav izborio se za učešće u FIBA Ligi šampiona naredne godine. Za odlične igre njegovog tima, nagrađen je priznanjem za najboljeg trenera takmičenja 2021. godine.

Zanimljivo, Serelis je u aprilu prošle godine prvi put napustio Lavrio i postao asistent Jorgosa Vovorasa upravo u Panatinaikosu. Angažman je potrajao tek dva meseca, pošto je na kraju prošle sezone Vovorasa zamenio Dejan Radonjić sa svojim ljudima u stručnom štabu, da bi sudbina potom odredila da upravo Serelis nasledi crnogorskog stručnjaka.

Čovek rođen u Lavriju posao u Panatinaikosu obavlja sa znanjem da mu je i ovaj mandat oročen, s tim da će od leta moći da se kali uz zvučnije trenersko ime. Njegov posao u Atini nije lak, dane otkako je stigao koristi da napravi određene korekcije po pitanju rotacija i taktike. Ne idu mu naruku povrede Dimitrisa Agravanisa koga izvesno neće biti na parketu ni večeras, te Arturasa Gudaitisa i Nejta Voltersa čije je učešće pod znakom pitanja. Nisu igrali u Monaku pre dva dana, pitanje je koliko će biti spremni za večeras...

Zbog nedovoljne širine u izboru igrača, Serelis je donekle u obavezi da forsira "small ball" košarku, odnosno sa niskim petorkama gde su Mateuš Ponitka i Dvejn Bejkon uslovne "četvorke", dok Derik Vilijams ima više minuta kao rezervna "petica". Jasno, u reketu najveći prostor ima Jorgos Papajanis, praktično jedini čovek koji visinom odskače od ostalih, dok Vilijams uzima minute kada je on na klupi i tako daje novu širinu napadačkoj igri Panatinaikosa jer onda svih pet igrača mogu da šutnu za tri. Mogu, što ne znači da će da pogode, pogotovo ne u kontinuitetu.

Panatinaikos cele sezone ima probleme na oba kraja terena, pogotovo u fazi realizacije. Pretposlednji je po procentu uspešnosti iz igre sa svega 44 odsto preciznosti, isto je i u šutevima za dva poena (49,1%) iako je među ekipama koje su najviše pokušavale iz zone unutar polukružne linije. Nešto povoljnija situacija je u uspešnosti van linije 6,75 metara, gde je PAO na 36,6 odsto. No, tu je takođe bilo dosta amplituda u ritmu, što je značajno uticalo na rezultate.

Sa dolaskom Serelisa veću minutažu počeo je da dobija Marijus Grigonis koji je pred kraj Radonjićevog boravka u Atini bio skrajnut. Litvanac je dobio veći prostor, ali i odgovornost na parketu što je pokazao u porazu od Efesa kada je ubacio 23 poena uz pet trojki. S druge strane, Dvejn Bejkon sve više pada u formi, potpuino je van ritma i nedostaje mu energija na oba kraja parketa.

Njegov slučaj bio je zamršen još i pre nego što je došao u Atinu. On se javno nudio Panatinaikosu koji ga prvo nije želeo zbog života van parketa, ali je njegov transfer izboksovao Janakopulos insistiranjem da je ekipi potrebno više oružja u napadu. I igrao je odlično u početku, Panatinaikos je tada pobeđivao, a kako vreme prolazi on uspeva da isporuči određenu porciju poena, ali uz slabe procente šuta. U poslednja tri evropska nastupa ispucavao se, pa je zabeležio samo tri trojke iz 16 pokušaja, a gotovo redovo ispali i po 20 lopti iz igre...

Serelisova ideja u ovom trenutku je da pokuša da uključi više bekova u napadu kako bi se došlo do povoljnijih pozicija za šut, zbog toga je i okrenut više ka nižim petorkama. Ipak, problemi u odbrani, komunikaciji i pogotovo slab ritam napada kroz nedovoljan protok lopte, nedostatak prostora za realizaciju i lošu selekciju šuta doveli su do toga da je i ova evropska sezona praktično izgubljena.

PAO nema šta da izgubi i igra samo za obraz, dok bi Crvenoj zvezdi pobeda u Atini mnogo značila ne samo za dalji rasplet finiša ligaške faze elitnog takmičenja, već i za večiti derbi u ponedeljak gde je pobeda uvek imperativ.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Alba - Virtus 74:96

/Vims 22 - Smit 12/

Žalgiris - Asvel 85:67

/Brazdeikis 19 - Metjuz 18/

Olimpijakos - Bajern 102:74

/Vezenkov 18 – Bonga 16/

Olimpija Milano - Partizan Mozzart Bet 76:62

/Beron 14 – Panter 15/

Real Madrid - Valensija 95:91

/Dek 18 - Džons 19/

Petak

18.30: (1,45) Efes (15,0) Makabi Tel Aviv (3,20)

18.45: (1,80) Fenerbahče (15,0) Barselona (2,25)

20.00: (2,65) Panatinaikos (15,0) Crvena zvezda (1,60)

20.30: (1,60) Baskonija (15,0) Monako (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK PanatinaikosHristos SerelisDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara