Lonzo Bol (AFP)
Lonzo Bol (AFP)

Živ je: Lonzo odigrao NBA utakmicu posle više od 1000 dana

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.10.24. | 10:00

Bol je imao nekoliko operacija kolena, sam oporavak je bio veoma težak i pun turbulencija, ali je vredelo proći kroz sve to i ponovo stati na NBA parket

Posle dve godine na teren se vratio jedan od najpraćenijih košarkaša u poslednjih deset godina. Ne toliko zbog igre na terenu, nego prvo zbog medijski zanimljivog oca Lavara, a onda i zbog čestih povreda koje su mu upropastile karijeru. Ipak, on je i dalje u ligi, i dalje želi da se takmiči i u noći između srede i četvrtka Lonzo Bol odigrao je svoju prvu utakmicu posle tačno 1006 dana.

I izgledao je kao da njie propustio ni dan. Za 15 minuta na parketu upisao je deset poena (4/6 iz igre) uz po skok, asistenciju, ukradenu i blokadu. Popunio je Bol sve statističke kategorije, ali je prošao i „test oka“. Treba mu vremena naravno da se vrati u ritam, ali nije izgledao kao da se plaši bilo čega, a na kraju su njegovi Čikago Bulsi pobedili Minesota Timbervulvse sa 125:123 (30:33, 41:25, 27:32, 27:33).

Izabrane vesti

Što se tiče učinka ostatka ekipe, najefikasniji bio je Kobi Vajt sa 23 poena, Zek Lavin je dodao 19, a Tejlen Horton-Taker 17, koliko je postigao i Nikola Vučević uz 12 skokova. Na drugoj strani istakao se Džoš Mino sa 18 poena, jedan manje postigao je Donte Divićenco, a na svom debiju u tresu Minesote Džulijus Rendl ubacio je 15 poena.

Okej, možda se od Bola očekuje više asistencija, ali je protiv Minesote plejmejkersku ulogu preuzeo Džoš Gidi koji je susret okončao sa devet uspešnih dodavanja. Deluje i da je stručni štab sugerisao Bolu da se ne obazire na brojke koje ostvari, već samo da mu se osećaj za igru što pre vrati. Ostaje da se vidi kako će telo ovog sjajnog defanzivca reagovati na veći i češći zamor, poznato je da je NBA surov i da neretko može da se desi da igrači igraju četiri utakmice u nedelju dana. A sigurno će i Bulsi biti veoma oprezni sa svojim plejmejkerom, koga iako žele što više na terenu, žele i najzdravijeg mogućeg.


Imaće Bol priliku ove sezone da se u potpunosti vrati u formu, budući da Čikago objektivno nije pretendent na titulu, iako čelnici Bulsa konstantno uverevaju navijače da žele da se takmiče, Ali da je to zaista tako, verovatno ne bi praktično poklonili Aleksa Karusa Oklahomi, ili bi barem ubedeli Demara Derozana da ostane barem još ove sezone. Takođe je poznato da je tim iz „vetrovitog grada“ konstantno na „marketu“ i da želi da se otarasi Zeka Lavina i Nikole Vučevića kako bi dobio što više draft kapitala.

Zato će ove godine u prvom planu biti razvoj Gidija i Matasa Buzelisa, ovogodišnje draft akvizicije, Bulsi i dalje pokušavaju da od Patrika Vilijamsa stvore defanzivnu zver, tu je i Kobi Vajt koji iz sezone u sezone postaje sve bolje skorer. Na bekovsim pozicijama tu su još i mladi Ajo Dosunmu koji se dobro pokazao od kada je stigao u ligu pre tri godine i Bol, za koga definitivno ima mesta da pokaže koliko može.

On je imao nekoliko operacija kolena, sam oporavak je bio veoma težak i pun turbulencija, ali je vredelo proći kroz sve to. Pri ulasku u igru poslao je poljubac navijačima i videlo se koliko mu znači što se vratio posle skoro tri godine.

Posle meča nije mogao da sakrije koliko mu je drago što opet igra košarku.

Osećaj je mnogo bolji kada igrate nego kada gledate, samo ću to reći. Počastvovan sam, bilo je tu mnogo ljudi koji su mi pomogli da se vratim. Sam pogled ka publici i ljubav koju osećam prema njima i ovom gradu je nešto što ne možete da zamenite ni sa čim zaista“, rekao je Lonzo posle utakmice.

Bol se povredio 2022. godine i Bulsi su tada mislili da je u pitanju manja povreda meniskusa, ali se to brzo pokazalo kao netačno i da je povreda mnogo ozbiljnija. U martu 2023. Lonzo je morao na transplaticiju hrsakvice i to mu je bila treća operacija na kolenu za nešto više od godinu dana. Ovaj plejmejker je u jednom podksatu rekao da je uz hrskavicu dobio i novi meniskus, sa kojim je imao problema još od 2018. godine.

Sada, konačno, igra košarku i kako kaže nikada nije sumnjao da će taj dan doći.

Iskreno, nisam sumnjao. Imao sam cilj da se vratim na teren. Znam da je proces bio dug, i da je ovo putovanje dugo trajalo, ali se isplatilo jer je ovo ono za šta sam radio. Drago mi je da sam tu i što mogu da radim ono što najviše volim“, dodao je Lonzo.


O Bolu je govorio i trener ekipe, Bili Donavan.

Ima moje poštovanje. Verovatno je bio preplavljen emocijama pošto se vratio posle više od dve i po godine. Igrao je svoju prvu utakmicu, znam da nije još krenula regularna sezone, ali opet, znam da je mnogo radio da dođe do ovoga“, rekao je strateg Bulsa.

Pred Bulsima je još jedna predsezonska utakmica koja je na programu u petak protiv Klivlend Kavalirsa, Bol je rekao da će sigurno igrati, dok se kada krene regularni deo očekuje da Lonzo bude na restrikciji minuta, kao i da u početku ne igra u jednoj od dve utakmice koje se igraju dan za danom.


tagovi

Lonzo BolNikola VučevićČikago Buls

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara