(©LKL)
(©LKL)

Žalgiris predao krunu Ritasu: Trinkijeri od Partizana zna samo da osvoji Kup

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.06.24. | 20:29

Košem Markusa Fostera na sedam sekundi pre kraja, tim iz Viljnusa slavio sa 88:87 i tako dobio finalnu seriji sa 3-1

Senzacija u Litvaniji! Nema bolje i tačnije reči od te pošto su košarkaški Ritasa uspeli da sa trona skinu moćnu, evroligaški ekipu Žalgirisa i osvoje sedmu titulu u domaćem prvenstvu. Ekipa iz Viljnusa je u dramatičnoj završnici četvrtog meča finalne serije košem Markusa Fostera na sedam sekundi pre kraja došla do pobede rezultatom 88:87 i konačnog slavlja od 3-1. Kakav trenutak za izabranike Giedriasa Žibenasa koji jedini znaju da stanu na put vladavini giganta iz Kaunasa. To su uradili pre dve godine, a isto su učinili i sada. A koliko je to težak zadatak govori podatak da je ovo tek drugi put u poslednjih 14 godina kako je Žalgiris ostao bez trona!

Uloga tragičara pripada iskusnom Lukasu Lekavičijusu koji je u poslednjem napadu na meču, posle tajmauta šutnuo trojku iz praktično otvorene pozicije, ali nije bio precizan. Ruka mu je zadrhtala pred navijačima domaćina koji su istog časa kada je isteklo vreme, otpočeli sa bakljadom.

Izabrane vesti

Posle očajne kampanje u Evroligi, "zelena šuma" je na neslavan način okončala sezonu 2023/24 i u domaćim okvirima. Uzeli su početkom godine Kup, međutim iako su u plej-of ušli sa prvog mesta i sa prednošću domaćeg terena, Ritas je uspeo da napravi brejk u Kaunasu i nakon toga da odbrani svoj teren za zasluženi trijumf.

Andrea Trinkijeri nije uspeo da uradi ono zbog čega je u toku sezone došao umesto Kazisa Maksvitisa. Italijanski strateg ponovo nije bio u stanju da donese šampionsku krunu ekipi koju predvodi. Taj negativan niz traje još od Partizana. Crno-belima je doneo dva Kupa Radivoja Koraća, a to mu je bio maksimum i u mandatu koji je imao u minhenskom Bajernu, kao i sada u Žalgirisu. Ostaje da se vidi kako će to uticati na njegovu budućnost.

Heroj i MVP celog finala, ali pogotovo ovog meča je sjajni Markus Foster koji je večeras ubacio čak 33 poena! Pogotovo ključna bila je dalekometna trojka u poslednja dva minuta kojim je odbio da protivnik napravi možda i odlučujuću razliku. Za tri je šutirao 6/7, a za dva 6/11! Partija za pamćenje, a možda i ona koja bi dogodine mogla da mu donese angažman u Evroligi. Sem njega fantastični su bili Gitis Radževitijus sa 15 i Robert Kol sa 11 poena.

U taboru poraženih su dvocifren učinak imali Edmond Sumner (21p.), Laurinus Birutis (19p.) i Lukas Lekavičijus (16p.). Sve je to bilo nedovoljno u meču koji je obilovao dramom i neizvesnošću do samog kraja. Ipak, više koncentracije i umešnosti imali su igrači Ritasa.



tagovi

kk ŽalgirisRitasLitvanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara