Šej Gildžes Aleksander, Nikola Jokić i Čet Holmgren (AFP)
Šej Gildžes Aleksander, Nikola Jokić i Čet Holmgren (AFP)

Tripl dabl Jokića, ali uzalud: Ovakav Denver neće daleko dogurati

Vreme čitanja: 6min | pet. 25.10.24. | 06:22

Srbin dominirao, ali nije mogao sam – Šej i Holmgren ogolili sve probleme Nagetsa

Utakmica za zaborav tima Majka Melouna na otvaranju nove sezone. Protivnik jeste bio prošlogodišnji prvoplasirani tim Zapada, ali ovako loša igra šampiona iz 2023. godine neće ih odvesti nigde. Dominirao je Nikola Jokić i upisao tripl-dabl sa 16 poena (5/10 za dva, 1/3 za tri, 3/4 slobodna bacanja), 12 skokova i 13 asistencija, uz dve ukradene i blokadu, međutim njegova ekipa poražena je od Tandera na domaćem parketu rezultatom 87:102. Denver je šutirao 7/39 za tri poena, što je katastrofalnih 17 odsto.


Izabrane vesti

Samo 30 sekundi bilo je dovoljno Nikoli Jokiću da pokaže zašto je prošlogodišnji MVP. Prve poene ove sezone za Denver Nagetse postigao je Srbin, nakon što je u prvom napadu na utakmici blokirao krilnog centra gostujuće ekipe Četa Holmgrena. U prvom napadu Denvera, Gordon mu je iz reketa izbacio dodavanje na centralnu poziciju i Džoker je pocepao mrežicu.

Od samog početka je koristio to što ga čuva daleko fizički slabiji Čet Holmgren i prvo je tražio rešenja iz izlaznog pasa. Nije prošlo dva puta posle promašaja, a onda smo videli tačdaun dodavanje za Gordona od svog koša i to sa dve ruke.


Nastavio je da razigrava saigrače, pa je tako namestio otvorenu trojku Džamalu Mareju i atraktivnim dodavanjem bez gledanja uposlio Kristijana Brauna za lako polaganje. Eksploatisao je Holmgrena na niskom postu svaki napad, pa ga je tako okrenuo kao na ringišpilu za besplatna dva poena, posle čega je na šest i po minuta do kraja prve četvrtine morao da reaguje trener Oklahome tajm-autom.


Rasel Vestbruk je dobio ovacije kada je prvi put ušao u igru na zvaničnoj utakmici za Denver i odmah je upisao asistenciju, ali se Oklahoma brzo razigrala. Šej Gildžes-Aleksander je trojkom pokrenuo svoju ekipu, upisao i dve vezane asistencije, da bi posle pogotka Holmgrena uz faul Portera, Meloun morao da reaguje. Seriju od 13:2 Oklahome, koja je i preuzela vođstvo, prekinuo je Jokić zakucavanjem jednom rukom na asistenciju Vestbruka, koji se iskupio za promašen ceo koš u šutu za tri poena, kada mu je Nikola dodao savršen pas. Gildžes Aleksander je maltretirao odbranu Nagetsa i glavni favorit za MVP nagradu se razigrao, a Jokić je otišao na klupu na dva i po minuta do kraja deonice, kada je Dario Šarić ušao u igru. Prvu četvrtinu završio je bez promašaja iz igre sa osam poena, dva skoka i tri asistencije, uz ukradenu i blokadu. Ipak, Denver je gubio posle prvih 12 minuta (31:24) i najveći problem bile su izgubljene lopte kojih je bilo pet, kao i samo jedan poen sa klupe koji je postigao Rasel Vestbruk.

Glavno pitanje bilo je kako će Denver preživeti minute bez najboljeg igrača i kako će Vestbruk i Marej izgledati zajedno na parketu. Forsirao je veteran šut, pa iako je lako probio na ulazu u prvoj akciji, iz nekog razloga je šutirao trojke, što nikada nije bila njegova snaga. Tri šutnute trojke za osam minuta na parketu je mnogo za njega, ali su srećom po domaćina Šarić i Votson poenima smirili nalet Oklahome. Ipak, odbrana nije funkcionisala kao i napad, pa je Vigins sa pet vezanih poena za +8 naterao Melouna na novi tajm-aut. Morao je da se vrati Jokić, kao i ostali starteri. Samo je Marej ostao na klupi, a Vestbruk u igri i nastavio je da greši, ali je i on ubrzao izašao iz igre, pa su tada Nagetsi procvetali.

Jokić se brzo razigrao i opet išao na sigurno - u reketu protiv Holmgrena. Prvo mu je izvukao faul i pogodio oba slobodna bacanja, posle čega je probio do samog kraja pored trojice i položio loptu u koš. Upisao je Nikola i dve asistencije zaredom - prvo je pronašao Brauna za lako polaganje, nakon čega je namestio otvorenu trojku Porteru, ali je odbrana bila katastrofalna od strane domaće ekipe. Holmgren se šetao po reketu, Šej je radio šta je hteo i održavali su gosti osetnu prednost. Upisivao je Jokić asistencije, posebno na utrčavanja Brauna, bilo bi ih i više da se nisu promašivali otvoreni šutevi. Denver je šutirao trojke 3/17, što ih je i koštalo da budu u zaostatku od sedam poena na poluvremenu. Takođe, imali su i čak 10 izgubljenih lopti. Jokić je upisao 12 poena (3/3 za dva, 1/2 za tri, 3/4 slobodna bacanja), uz četiri skoka, šest asistencija, ukradenu i blokadu u prvom poluvremenu. Kristijan Braun bio je još dvocifren sa deset poena, dok je Marej upisao devet. Na drugoj strani, Šej i Holmgren imali su po 12, Vigins 11.


Šej je na startu treće četvrtine odmah podigao trojku iz dotrčavanja i odveo Oklahomu na +10. Jokić je preuzeo stvari u svoje ruke i rešio da razigra neraspoložene saigrače. Za samo četiri minuta došao je do dabl-dabl učinka, tačnije do desete asistencije. Odlično je sarađivao sa Porterom i Kristijanom Braunom, koji je igrao sjajan meč kao starter, iako nije poznat kao neko ko je izraziti poenter. Igrati sa Jokićem je izgleda lako za njega jer ga je Džoker sjajno pronalazio u svakoj situaciji. I pored toga su se Nagetsi mučili jer jednostavno niko nije mogao da nađe konstantnu seriju pogodaka na dodavanja najboljeg igrača NBA lige, pa je Jokić morao da se uključi i poenterski i svoj prvi koš dao je na sredini treće deonice.



Ništa nije pomagalo Denveru, koji jednostavno nije mogao da pogodi ni okean sa broda. Promašivali su svi redom, tačno onda kada su Nagetsi morali da uhvate priključak, a ruku na srce, Šej Gildžes Aleksander igrao je fantastično i pokazao zašto većina analitičara misli da će biti MVP ove sezone, kao i da je Oklahoma legitiman kandidat za titulu. U kombinaciji sa Holmgrenom, koji je uspeo i da blokira Jokića, razbijali su Denver i otišli na +14 na tri minuta do kraja treće četvrtine. Jokić je izašao minut kasnije i pred poslednjih 12 minuta Oklahoma je imala +17.

Otvorio je Džamal Marej trojkom poslednju deonicu, Stroter je položio za mini seriju i poslednju nadu Denvera da mogu da se vrate u utakmicu i to sa Jokićem na klupi, kao i Gildžesom Aleksanderom i Holmgrenom na drugoj strani. Posle tri minuta igre, Jokić je morao da se vrati na parket, ali se odmah vratio i njegov čuvar Holmgren. Nije to mnogo pomoglo Oklahomi pošto je Nikola odmah poentirao preko njega, ali su se nastavili isti problemi.

Upisao je centar Denvera i deseti skok za tripl-dabl, trudio se, pokušavao, nameštao šuteve iz dobrih pozicija svojim saigračima, koji su nastavili da promašuju ili da srljaju i gube lopte. Sve su to kažnjavali raspoloženi Tanderi preko svog plejmejkera i kada je na šest minuta do kraja i -18 i Jokić počeo da promašuje, jasno je bilo da je to kraj za Nagetse, što se tiče ove utakmice.

Šej Gildžes Aleksander upisao je 28 poena (9/18 za dva, 2/6 za tri, 4/5 slobodna bacanja), sedam skokova i osam asistencija, dok je Čet Holmgren imao 25 poena (11/13 za dva, 0/5 za tri, 3/5 slobodna bacanja), 14 skokova, pet asistencija i četiri blokade. Vigins je dodao 12, Džejlen Vilijams 15 poena.

Pored Jokića, 16 poena imao je i Kristijan Braun (8/15 iz igre, 0/3 za tri). Porter (5/17 iz igre, 3/10 za tri) je ubacio 15, Gordon (5/12 iz igre, 0/1 za tri) i Marej (4/14 iz igre, 2/6 za tri) po 12. Treba spomenuti i debi Vestbruka koji je imao šest poena, pet skokova, pet asistencija i dve blokade, uz šut za dva 1/6, za tri 1/4 i sa linije penala 1/4.


NBA četvrtak na petak:

Vašington – Boston 102:122

/Pul 26 – Braun 27/

Dalas – San Antonio 120:109

/Sošan 18 – Dončić 28/

Denver – Oklahoma 87:102

/Jokić 16 – Gildžes Aleksander 28/

Sakramento – Minesota 115:117

/Derozan 26 – Rendl 33/



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsOklahoma Siti Tander

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara