Marko Simonović (©MN Press)
Marko Simonović (©MN Press)

Simonović: Igranje u Pioniru je posebna nota, Zvezda ima jak karakter, neka odluče domaći igrači

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.05.24. | 09:37

"Ove momke veoma dobro poznajem, igrao sam sa njima, osvajao titule, dobro znam ko su i šta su", istakao je Marko Simonović za Mozzart Sport pred početak finalne serije ABA lige

Treću sezonu u nizu za titulu ABA lige će odlučivati Partizan i Crvena zvezda. Po jednom su se radovali u oba tabora. Nova bitka za drogoceni trofej počinje današnjom utakmicom (20.30, Arena Sport 1 premium) u kojoj crveno-beli kao domaćini u dvorani "Aleksandar Nikolić" dočekuju najvećeg rivala.

Ako se neko u karijeri naigrao ovakvih duela i serija, to je svakako Marko Simonović, do ne tako davno košarkaš tima sa Malog Kalemegdana, a od ne tako davno perspektivni trener kragujevačkog Radničkog. Popularni Simon je u razgovoru za Mozzart Sport prognozirao ishod ovogodišnje serije, naglasio šta će biti presudno za konačni uspeh njegovog bivšeg kluba i istakao važnost kolektiva ispred pojedinca.

Izabrane vesti

Pre samog početka finala, vest koja je uzbudila i podelila javnost jeste odluka srpskog šampiona da utakmice kao domaćin umesto u Areni, koja je bila njegova kuća celim tokom sezone, igra u nekadašnjem Pioniru. Kao neko ko je osetio čari igranja u obe dvorane, Simonović nema dvojbe oko toga gde je lepše.

"Meni takva odluka zaista jeste razumljiva i apsolutno je podržavam", počinje svoje javljanje za naš portal Simonović pa nastavlja u istom tonu: "Mislim da je igranje u Pioniru neka posebna nota. To daje specifičnu draž utakmici, posebno sa navijačima kakve ima Crvena zvezda. Siguran sam da će ambijent biti dosta lepši i vatreniji nego što bi bio u Areni i da će biti pravo uživanje biti u hali."

Sastav Janisa Sferopulosa u finalnu seriju ulazi sa prednošću domaćeg terena što je nešto što je u prošlosti gotovo uvek predstavljalo faktor odluke. Pogotovo u duelima ova dva tima.

"Činjenica je da je kroz istoriju to značilo, međutim to nije garant da će Zvezda osvojiti titulu. Očekujem ujednačenu seriju, možda zbog prednosti domaćinstva crveno-beli imaju minimalnu prednost, ali ne mora da znači. Jednostavno je, moraju da igraju maksimalno kako bi ostvarili tri pobede, a verujem da će se odigrati više od tri utakmice u seriji."

Iako su oba tima krcata individualnim kvalitetom, Simonović u prvi plan ističe tim kao najvažniju komponentu u mečevima za trofej.

"Ne mislim da će samo individualna igra presuditi. Ona pravi minijaturnu razliku, pogotovo u finalnim serijama, ali ne mislim da će to odlučiti šampiona. Titulu će osvojiti onaj koji bude prikazao bolju timsku igru, štaviše, neke osnovne stvari koje treba da se urade na svakoj utakmici kao što je kontrolisanje napada, odbrane, izgubljenih lopti, ofanzivnih i defanzivnih skokova...To je nešto što na ovim utakmica odlučuje, iako svi misle da trebaju neka čuda da se prave."

Ono što bi po rečima nekadašnjeg reprezentativca moglo da presudi jesu Zvezdini domaći igrači koji dobro znaju kako se dobijaju ovakve utakmice.

"Nema dileme da ekipa poseduje veliki igrački kvalitet. Svi domaći igrači su tu godinama unazad, znaju kako se osvajaju titule i igraju velika finala. Zvezda ima to iskustvo, ali sada već i Partizan jer su oni na okupu par godina. Jeste da su to mahom stranci, ali igraju dugo zajedno i dosta su prošli. Ipak, ono što želim jeste da prevagne upravo kvalitet domaćih igrača, a verujem da hoće."

Za nekada sjajnog šutera izostanak povređenog Adama Hange je veliki peh za ovogodišnji 16-plasirani tim Evrolige. Ali, ne i nenadoknadiv.

"Mislim da je to veliki hendikep, zaista je bitan, dao je mnogo ekipi ove sezone. Uglavnom je ulazio sa klupe i davao neku posebnu notu na oba kraja parketa, kao i stabilnost. Ali opet kažem, Zvezda ima mnogo kvaliteta i ima jako dobar karakter. Te momke veoma dobro poznajem, igrao sam sa njima, osvajao titule, dobro znam ko su i šta su i verujem da oni mogu taj izostanak da nadomeste."

Kada je reč o samoj sezoni, ona za Simonovića nije potpuno crna kako je neki vide. Čak, sasvim je solidna s obzirom na sve okolnosti sa kojim se tim susretao, a eventualni povratak jadranske krune bi je učinio i više nego uspešnom.

"Što se ABA lige tiče, tu su rezultati bili zaista dobri, nije bilo nekakvih padova, Osvojen je Kup i tu je sve bilo po planu. Činjenica je da u Evroligi to možda nije bilo onako kako se želelo, međutim tu je bilo dosta turbulentno. Promena trenera, velikih oscilacija u ekipi što se samog igračkog kadra tiče, takođe i dosta povreda. Otud nije ni bilo realno da se napravi nešto više."

Za kraj je mladi stručnjak dao svoju prognozu. Naravno, ne sasvim objektivnu, ali iz srca.

"Teško je prognozirati, ali onako navijački voleo bih da Zvezda osvoji. Ne verujem da će biti 3-0, ali 3-1, 3-2", završio je Simonović.


tagovi

Marko SimonovićKK Crvena zvezdaKK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara