Nemanja Nedović (©ABA liga - Budućnost / Filip Roganović)
Nemanja Nedović (©ABA liga - Budućnost / Filip Roganović)

Lepo je Drejk odbrusio 'hejterima', još lepše je Nedović govorio delima

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.10.24. | 08:10

O simultanki Zvezdinog asa u Podgorici i inatu koji proradi kada se dira u ono što je najsvetije

Dok je ispijao ukusni epsreso martini, Drejk se obratio pratiocima u uživo uključenju. Prvo se zahvalio onima koji su ga pratili i podržali na svakom koraku, a onda je poslao poruku onima koje danas kolokvijalno nazivamo 'hejterima'.

"Za sve ostale... Za sve ostale koji ne verujete, za vas koji niste postigli ništa u životu, koji napišete tvit pa ga obrišete... Muka mi je od svih vas, iskreno", izgovara poznati reper, pre nego što ustane i kaže:

"Pogledajte me u oči. Želite nešto da mi kažete? Tako sam i mislio", završava dok se ponovo smešta u udobnu stolicu kraj bazena.

Znao je Drejk lepo da odbrusi svima koji nisu vredni njegove pažnje. Baš tom porukom Nemanja Nedović se 'oglasio' na društvenim mrežama posle derbija u Morači, istoj "ciljnoj grupi". Imao je verovatno mnogo toga i sam da kaže srpski bek, ali je izabrao elegantniji način, da onima koji su ga vređali i omalovažavali sa tribina prvo upropasti veče partijom za pamćenje, a onda i da stavi tačku sa Drejkovim obraćanjem, kroz koje može da se provuče priča o simultanki Zvezdinog asa i inatu koji proradi kada se dira u ono što je najsvetije – porodica.

Fotografiju supruge i ćerke Nedović je stavio na društvene mreže, pre nego što je izvukao Drejkov monolog i tako stavio tačku na ono što se desilo u Morači. Bio je suočen sa teškim i nemoralnim uvredama, a sve je krenulo zato što je Alena Omića, koji ga je pre utakmice nazvao “bratom rođenim”, nesportski faulirao i sprečio da zakuca iz čiste kontre.

Može da se diskutuje o tome da li je i koliko Nedovićev potez bio grub, mada dalje od toga ne bi smelo da se ide! Suština je jasna, jer je pre svega želeo najbolje po svoj tim, a to je da ne primi lake poene. Svako ko uopšte pokuša da stavi celu situaciju u kontekst njegove želje da povredi nekadašnjeg saigrača, neka još jednom dobro pročita šta je Omić rekao o Nedoviću pre utakmice. A onda neka se vrati na početak teksta.

Oni koji nisu želeli da vide dalje od grubosti koju su rezonovali potpuno pogrešno, pribegli su najnižem obliku vređanja i udarili na Nedovićevu porodicu, na majku njegovog deteta. Iako u današnjem navijačkom ‘folkloru’ vređanja na ličnoj osnovi više nisu strana, obaveza svakog pravog košarkaškog ljubitelja jeste da ni pod kojim uslovima na dozvoli da takve scene postanu normalne. Iako ih je, nažalost, sve više i sve su češće…

Deo navijača Budućnosti verovatno nije znao šta bi drugo u momentima kada je Nemanja Nedović bio u zoni šuterskog usijanja. U minutima pre nego što su viđene nemile scene u Morači, osvajač olimpijskog srebra u Riju ubacio je dve trojke kojim je Crvenu zvezdu potpuno vratio u rezultatski balans i najavio dramu maltene do poslednjeg zvuka sirene.

Suočen sa ‘horskim’ omalovažavanjem, Nedović je iz rukava izvukao još jednu veliku trojku, sada za rezultatski preokret i 68:65 u korist Crvene zvezde. Kao da im je gurnuo prst u oko, vređanja su se intenzivirala, pa je sudijska trojka reagovala zahtevajući da se isprazni deo tribina zbog čega je utakmica nakratko prekinuta.

Nedovićeva borba sa sirovim emocijama dovela ga je do ironičnog ‘dirigovanja’ dok su pojedinci tražili način kako da ga još više izbace iz takta. Jesu u datom trenutku dobili njegovu reakciju, ali sada to deluje kao varka, jer je ono pravo tek usledilo nekoliko minuta kasnije. Tačnije, u periodu utakmice kojom je, bar u dresu Budućnosti, dominirao Mekinli Rajt. Kada je delovalo da domaćin hvata zalet ka novom preokretu i eventualnoj pobedi, Nemanja Nedović izvukao je van balansa trojku za 72:71 uz 53 sekunde na semaforu. Imala je ona razoran efekat po Budućnost, a najviše po one koji su ga ranije provocirali.

Ponajbolji Zvezdin košarkaš na početku nove sezone ubacio je 12 od 23 timska poena u poslednjoj četvrtini. Tačnije, četiri trojke. Svaka je bila veća i teža od prethodne, a sa svakom novom Nemanja Nedović je imao specijalnu posvetu ispisanu za deo publike koja nije umela drugačije, nego linijom primitivizma.

"Ne pričam često o pojedinačnim slučajevima, ali danas je bio sjajan, pogodio je neke velike šuteve, preuzeo odgovornost i doneo nam pobedu", skinuo je kapu Janis Sferopulos svom strelcu posle utakmice.

Ko poznaje Zvezdinog beka, zna da on nije jedan od onih koji vole mnogo da pričaju van terena, već se čuvaju za parket kada najviše ‘govore’. Mada, imao je Nemanja Nedović svojevremeno dobru opasku koja sada savršeno može da se upotrebi, kada je u šuterskoj ekstazi.

"Ja nastavljam da radim ono što je do mene, a to je da treniram i da šutiram pre i posle treninga. Šut će doći, mene to uopšte ne brine, ja sam poslednjih godina na tih 40-ak posto za tri poena. E, sad zamislite na ovu moju igru kad dodam još šut. To će biti… Pakao za ostale“.

U Morači su osetili baš taj ‘pakao’, isti koji je isporučio Parizu i Fenerbahčeu na otvaranju Evrolige. Nedović je odavno pokazao da nije dobar samo kada sve ide kako treba za Crvenu zvezdu, nosio je ekipu na svojim leđima u mnogim teškim situacijama tokom prethodne dve godine. Sada je, ipak, prošao kroz svojevrsnu muku koju je junački savladao. I doneo Zvezdi zlata vredan trijumf.

Valjda će sada razumeti svi koji bi da posegnu za ekstremnim merama i najnižim uvredama, da je nekad ipak bolje ćutati, jer bi u suprotnom mogli ozbiljno da se opeku. Baš kao što su se u Podgorici opekli tokom Nedovićeve simultanke…


tagovi

Nemanja NedovićKK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Ostale vesti


Najviše komentara