"Ratko Varda, reprezentativac BiH i član Mega Vizure, dok je branio boje Prokoma"
"Ratko Varda, reprezentativac BiH i član Mega Vizure, dok je branio boje Prokoma"

Ko je stranac u srpskoj košarci?

Vreme čitanja: 1min | uto. 01.10.13. | 08:03

KSS kaže samo oni koji mogu da igraju za nacionalne selekcije naše zemlje, bez obzira na državljanstvo. Ministarstvo odgovara – neustavno!

Ratko Varda, reprezentativac BiH i član Mega Vizure, dok je branio boje ProkomaTek što je plasmanom na sledeći Mundobasket uspešno okončano Evropsko prvenstvo u Sloveniji, srpsku košarku drma novi problem. Naime, nedavno usvojena odredba člana Registracionog pravilnika KSS-a po kojoj se naturalizovani igrači koji nemaju pravo nastupa za nacionalne selekcije Srbije, a imaju srpsko državljanstvo tretiraju kao stranci je – neustavna. Večernje novosti pišu da je Ministarstvo omladine i sporta zato naložilo Košarkaškom savezu da privremenu obustavi ovu, ali i još jednu spornu odredbu.

Zakon o sportu, prenose Novosti obrazloženje Ministarstva, ne poznaje termin naturalizacije. Tačnije, Ministarstvo smatra da KSS diskriminiše igrače koji su posle 16. godine stekli državljanstvo čime je povređeno ustavno načelo.

Izabrane vesti

Da dodatno pojasnimo. Prema Ustavu, niko ko ima srpski pasoš ne bi smeo da se tretira kao stranac.

Sporna je i odredba po kojoj igrači mlađi od 15 godina mogu da vrše prelazak iz kluba u klub samo u regionu, a da se prelazak iz regiona u regiona uslovljavala preseljenjem cele porodice. I ona je suprotna Ustavu Srbije.

KSS je već najavio žalbu.

(FOTO: MN Press)


tagovi

KLSKSSMinistarstvo sporta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara