Kavaj Lenard (AFP)
Kavaj Lenard (AFP)

Klipersi u velikom problemu: Tužba zbog Kavajia koja može skupo da ih košta

Vreme čitanja: 5min | pet. 25.10.24. | 00:46

Bivši trener tužio tim iz Los Anđelesa

Od kada je napustio Toronto Reptorse sa šampionskim prstenom koji je doneo kanadskoj franšizi, priče koje čujemo o Kavajiu Lenardu vezane su više za ambulante, bolnice i bizarne stvari van parketa, nego što slušamo o njegovim igrama u Los Anđeles Klipersima. Zaradio je reputaciju igrača koji je stalno povređen, koji je opljačkao Kliperse za veliki novac i nije im doneo ništa, što se nastavlja jer propušta početak ove sezone zbog nove povrede i ne zna se uopšte kada će se vratiti na teren.

Tako je Lenard "ohladio" košarkašku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država ovog leta. Pojavio se na slikanju, odradio jedan trening i samo se zahvalio Stivu Keru, koji je umesto njega pozvao Dereka Vajta. Proveo je "Kandža" svoje leto u Centralnoj Americi umesto u Parizu, tako što je išao po šumama i geto naseljima i pokazao da ga verovatno košarka više uopšte ne zanima.

Izabrane vesti

Kada je on u pitanju, drame nikada dosta za vlasnika Klipersa Stiva Balmera, koji se suočava sa tužbom bivšeg kondicionog trenera, koji tvrdi da je zaposlen 2019. godine i da je bio deo dugogodišnje kampanje da se Kavaj Lenard dovede u Los Anđeles. On je tužio tim i predsednika košarkaških operacija Lorensa Frenka, optužujući ih za neodgovornost prilikom saniranja Lenardovih povreda.

Rendi Šelton podigao je optužnicu u četvrtak u sudu u Los Anđelesu i do kopije je došao "ESPN". U njoj se navodi da je 1. jula postao član Klipersa kao kondicioni trener, nešto što je radio već na univerzitetu San Dijego Stejt, koji je studirao Kavaji Lenard i gde je radio sa njim pre nego što su ga San Antonio Sparsi izabrali na NBA draftu 2011. godine. Tačnije izabrali su ga Indijana Pejsersi, ali znalo se da će Sparsi trejdovati za njega i u drugom smeru poslati Džordža Hila.


Gospodin trener navodi da je bio deo dugogodišnjeg plana da se dovede Lenard i da ono što su radili je daleko van dozvoljenog kada su u pitanju NBA pravila, kao i da su prekršili pravila za "tampering", gde ne smete da pregovarate sa igračem i nagovarate ga da dođe kod vas, a da to nije zvanično ili da nije u pauzama između sezonu. On zahteva simboličnu sumu od Klipersa, ali ne zna se koliko je tražio da mu se novca isplati.

NBA liga je preko PR službe saopštila da ne zna ništa o tužbi, dok su se o istoj oglasili i iz tima iz "grada anđela".

"Tvrdnje gospodina Šeltona su istražene i utvrđeno je da su neosnovane. Ispoštovali smo ugovor o radu gospodina Šeltona i isplatili ga u celosti. Ova tužba je zakasneli pokušaj da se slome Klipersi na osnovu optužbi za koje bi gospodin Šelton trebalo da zna da su lažne", navodi se u saopštenju.

Šelton ističe da su ga Klipersi kontaktirali 2017. godine kada je Lenard bio pod ugovorom sa San Antonio Sparsima, nedugo posle povrede članka u prvoj utakmici finala Zapadne konferencije protiv Golden Stejt Voriorsa. Ta povreda mu je završila sezonu i propustio je 27 utakmica naredne sezone zbog povrede kvadricepsa desne noge. Tokom oporavka je došlo do svađe sa Sparsima, zbog čega je on tražio drugo mišljenje medicinskog tima van organizacije u kojoj je bio.

Bio je pod ugovorom sa Sparsima, na šta Šelton navodi da su ga Klipersi kontaktirali baš zbog tog drugog mišljenja, kako bi im dao privatne zdravstvene informacije o košarkašku. On otkriva da su na tu temu pričali 15 puta preko telefona i imali su preko sedam sastanaka uživo, pošto su sve više hteli da znaju o zdravlju igrača i povezanosti sa Sparsima. Lenard je bio ljut na San Antonio i predsednik je u junu 2018. godine saopštio da će razmotriti sve opcije.

Klipersi su ipak ostali bez njega jer je trejdovan u Toronto, ali je posle odlaska iz Reptorsa potpisao za njih kao slobodan agent. Zatim je Šelton došao da radi kao kondicioni trener jer je imao dobar odnos sa igračem i znao je u kakvoj situaciji, još mu je krilni košarkaš verovao. Zato ih optužuje da su prekršili pravila o tamperingu i da je učestvovao u pokušaju da se igrač navede da dođe u jedan tim, dok je pod ugovorom sa drugim timom. Ističe da mu je obećana svetla budućnost u Klipersima.


Ulje na vatru doliva i činjenica da su mnogi zaposleni iz Klipersa bili na utakmicama Toronta kada je igrao tamo i tim je kažnjen 50.000 dolara jer je Dok Rivers javno poredio Lenarda sa Majklom Džordanom. Zanimljivo je bilo da kada je došao u Los Anđeles, da je generalni menadžer rekao da nikada nisu razgovarali ni sa njim ni sa njegovim rpedstavnicima jer znaju pravila lige, na šta Šelton ima tvrdnju da se upravo sa njim sastao u San Dijegu, koji ga je ubedio da će se pitati za sve ako Kavaji dođe.

Informacije o njegovom zdravlju nije dobijao, a kada im je rekao posle povrede desnog kolena i operacije da je cilj da se skroz oporavi od brojnih povreda 730 dana, Klipersi su mu rekli da je to neprihvatljivo. Čim se vratio posle 16 meseci, povredio se posle dve utakmice. Uspeo je da u jednoj sezoni povredi koleno, skočni zglob i meniskus, pa se zbog poslednje povrede Šelton žalio čelnicima kako ne utiče na Lenardov oporavak. U tom delu tužbe navodi da se pogrešno rukovalo protokolom oporavka i da je to bilo nepoštovanje procesa. Smatra da su više gledali kako što pre da se vrati, nego da se što brže oporavi.

Onda je dobio otkaz u julu 2023. godine i kako on kaže, nisu mu uplaćene zaostale plate, kao i troškovi i nadoknade. Sada kreće "cirkus" po američkim medijima i ako se bilo koja tvrdnja Šeltona ispostavi kao tačna, malo je reći da su Klipersi u problemu.

A šta će biti sa Kavajem? Propustio je 179 od 435 utakmica od kada je došao u Kliperse, pa je i sada van terena. Već se polako šuška da će možda i bataliti košarku. Još sada ovo suđenje na sve to... Ne deluje dobro.


NBA večeras:

01.00: (7,25) Vašington (25,0) Boston (1,10)

01.30: (1,30) Dalas (15,0) San Antonio (4,00)

04.00: (1,75) Denver (12,5) Oklahoma (2,30)

04.00: (2,25) Sakramento (12,5) Minesota (1,80)



tagovi

Los Anđeles KlipersKavaj Lenard

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara