Patrik Komninos
Patrik Komninos

Izvršni direktor FIBA Lige šampiona: Nudimo stabilnije finansije od konkurencije

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.11.22. | 13:07

"Znamo i da drugi klubovi više vole da igraju Evrokup, ali to je pre svega vezano za cilj da imaju sezonu u Evroligi. Mi to poštujemo, ali to ostaje zabrinjavajuća tačka, jer nakon sezone u Evroligi, klupski budžet je nategnut jer nema kontinuiteta", rekao je Patrik Komninos

Već uveliko traje sedma sezona FIBA Lige šampiona, takmičenje koje se trudi iz sezone u sezonu da raste na svim poljima iako je čelnicima jasno da klubovi i dalje imaju ambiciju da se takmiče u Evrokupu. Naravno sve zbog potencijalnog plasmana u elitno takmičenje. Ipak, izvršni direktor takmičenja ističe da Liga šampiona nudi kvalitetnu alternativu.

Izabrane vesti

"Na početku smo naše sedme sezone. To je i dalje relativno mlado takmičenje, ali smo se razvijali svake godine od našeg stvaranja. Pandemija nam je omogućila da procenimo nekoliko aspekata takmičenja, tačnije format. Nalazimo se u prvoj sezoni postavljenoj bez ograničenja vezanih za Covid-19 – transport, punjenje prostorija – ulazimo u ono što se zove BCL 2.0. Za nas je to novi početak jer format uvek igra veliku ulogu u povećanju interesovanja. Uzimajući u obzir situaciju koja postoji u evropskoj košarci, i mnoštvo takmičenja, smatram da je BCL doneo ispravnu odluku da smanji broj utakmica, ali da poveća svoj sportski interes" priča Patrik Komninos, direktor takmičenja za BasketEurope.

Nastavlja u istom tonu.

"Moram da kažem da smo zadovoljni. Mislim da Liga šampiona nastavlja da primenjuje tri vrednosti koje su uvek vodile ovo takmičenje. Prvo, panevropsko takmičenje, sa 16 različitih nacija od 32 tima ove godine. Drugo, da poštujemo sportske kriterijume i nacionalna prvenstva. Treće, želimo da nastavimo da razvijamo pejzaž evropskih klupskih takmičenja, što je i dalje sporno pitanje. Ali danas vidimo da imamo klubove sa vrednostima lojalnimnašem takmičenjui koji donose različite stvari: njihov sportski učinak, mesto održavanja, njihov medijski uticaj. Konačno, razvijamo naš događaj na kraju sezone, Fajnal-for. 2022. je prvi put odigran na neutralnom terenu, odnosno nije bio vezan za učešće jedne od četiri prisutne ekipe. Za nas je to bio veliki korak napred jer nam je u početku bila potrebna lokalna publika, ali smo sada spremni da napravimo sledeći korak".

Dotakao se potom finansijske konstrukcije takmičenja u kojem pobednik dobija ček od milion evra.

"Uvek smo bili veoma verni svom pristupu koji ima za cilj da promoviše sportske rezultate i na kraju našem pobedniku uručimo ček od milion evra, koji smo uspeli da zadržimo i tokom dve Covid sezone gde smo morali da prilagodimo Fajnal for do Fajnal ejta uzimajući u obzir kalendarske poteškoće. Mi smo ovih 3,5 miliona uvek preraspodelili čak i u godinama kada nam prihodi nisu bili isti. Ove godine nismo promenili konačan iznos preraspodele, ali smo promenili način preraspodele, tako da se svaka utakmica računa. Nakon garantovanog iznosa koji je isti za sve u regularnom delu sezone (40.000 evra), novčanu nagradu delimo kako svaki klub pobedi. Prošle sezone, tim sa šest pobeda i još jednim sa šest poraza u Top 16 uzeo je isto toliko. Hteli smo da to promenimo. Ono što se mora reći jeste da se konačna suma nije promenila i da će tim koji pobedi u svim mečevima u sezoni zaraditi više od milion evra"

Tema razgovora je prešla na konkuretska takmičenja, pre svega na Evrokup.

"Znamo da ono što nudimo finansijski, a posebno ček na milion pobedničkom klubu, ostaje veoma interesantno. Znamo i da drugi klubovi više vole da igraju Evrokup, ali to je pre svega vezano za cilj da imaju sezonu u Evroligi. Mi to poštujemo, ali to ostaje zabrinjavajuća tačka, jer nakon sezone u Evroligi, klupski budžet je nategnut jer nema kontinuiteta kada klub više nije u Evroligi. Posledica je da imamo tri nedavna šampiona Evrokupa ove sezone u Ligi šampiona (Galatasaraj, Unikaha Malaga, Darušafaka), klubovima koji su svi videli uticaj koji je sezona sporna u Evroligi imala na njihove finansije i koji vide da je stabilnija konkurencija u ovoj oblasti. To su različite filozofije. Ne teramo klubove da povećavaju budžet, i to je lepota naše lige. I mi ponekad imamo veoma male budžete koji uspevaju da se nadmeću, kao naš odlazeći finalista, Manresa, koji je imao najmanji platni spisak u španskom šampionatu".

Usledilo je pitanje da li treba spojiti FIBA Ligu šampiona i Evrokup u jedno takmičenje?

"Mislim da ove rasprave treba staviti u širi okvir. Prošlog leta, FIBA je preuzela inicijativu da pozove klubove iz Evrolige i naše NBA partnere za stolom da razgovaraju o sledećem koraku, posledicama evropskog košarkaškog pejzaža. Moramo videti kako svako može da doprinese poboljšanju postojećeg stanja. Mislim da su četiri evropska takmičenja previše. Moramo da pronađemo pravi balans između broja takmičenja i broja klubova koji igraju u Evropskom kupu, jer moramo uzeti u obzir i to da danas imamo 120 klubova koji igraju u evropskim takmičenjima. Neophodno je utvrditi, za klubove koji više ne bi imali evropske kupove, kakva je to žrtva koja se mora podneti. Zato ne može biti jednostrana rasprava"

Vest leta kada je Evroliga u pitanju je dolazak Dejana Bodiroge na čelno mesto Evrolige.

Prethodno sam bio pozvan na razgovore kao predstavnik BCL-a, odnosno FIBA klupskog takmičenja. Ali danas, to ostaje politički subjekt kojim direktno upravlja FIBA, jer postoji nekoliko drugih tačaka o kojima treba razgovarati kao prioritet. BCL uvek daje svoje mišljenje, ali to je i dalje strateška i politička diskusija na malo višem nivou. Dobro je da to direktno upravlja FIBA jer su oni ti koji imaju odgovornost za košarku u svetu, a ne samo u Evropi. Morate shvatiti da je ovo situacija o kojoj treba razgovarati na najvišem nivou".


tagovi

FIBA Liga šampionaPatrik Komninos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara