Detalj sa utakmice (©ABA liga)
Detalj sa utakmice (©ABA liga)

Crveno-beli na vreme izvukli glavu iznad vode i preplivali Zadar

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.10.24. | 21:56

Izabranici Janisa Sferopulosa uz dosta poteškoća i utrošene energije ubeležili važan trijumf u ABA ligi na gostovanju dalmatinskom timu - 77:84

Ponovo je Crvene zvezda hodala po ivici žileta, odigrala još jednu prilično slabu i neprepoznatljivu partiju u Dalmaciji, ali je sada za razliku od gostovanja Splitu, iz Zadra uspela da izvuče trijumf i tako spreči novu "ćušku". Crveno-beli su uz dosta muke i još više utrošene energije došli do četvrtog slavlja u ABA ligi pošto su bili bolji od hrvatskog predstavnika rezultatom 77:84 (31:12, 13:27, 16:22, 17:21).

Prevažan trijumf su obezbedili tek u poslednja četiri minuta, preko dobrih poteza Kodija Milera-Mekintajera, Luke Mitrovića i Miloša Teodosića. Jedva je aktuelni šampion slomio oklop žilavog protivnika koji je na startu duela imao i prednost od skoro 19 poena, da bi čitavih 40 minuta bio praktično barabar sa evroligaškim sastavom. Ovako je tim sa Malog Kalemegdana uspeo da se posle teškog poraza od Reala u elitnom takmičenju, vrati u pobedničku traku pred novo duplo evroligaško kolo naredne sedmice i okršaje sa Žalgirisom u Kaunasu (sreda) i Panatinaikosom u dvorani "Aleksandar Nikolić" (petak).

Izabrane vesti

Nije strano crveno-belima da kao mamurni od neke pijanke započnu utakmice u regionalnom takmičenju, međutim startu duela u Dalmaciji bio je najlošiji od svih prethodnih izdanja. Zadrani su već posle samo četiri minuta igre imali prednost od 16:5, da bi ona eksponencijalno skakala kao deonice na njujorškoj berzi.

Nošeni naelektrisanom atmosferom na dupke popunjenim tribinama dvorane "Krešimir Ćosić", domaćin je ubacoivao koševe koje inače ne bi ni u ludilo. Otvaranje utakmice momaka Danijela Jusupa bilo je gotovo preslikano otvaranju drugog poluvremena susreta sa Partizan Mozzart Betom u prošlom kolu.

Vladimir Mihailović se ponovo zapalio na šutu za tri poena, odakle je dva puta precizan bio i Marko Ramljak. Pritom, ispod koša su dominantne minute imali Karlo Žganec i Lovro Mazalin tako da je hrvatski tim na sredini prvog kvartala imao teško pojmljivih 26:9!

Kao raspuštena banda su izgledali puleni Janisa Sferopulosa. Bez preciznosti, oštrine i agresivnosti. Pomalo zastrašujuće deluje kako nemoćno crveno-beli mogu da izgledaju bez Nedovića i Bolomboja u rosteru.

--------------------------------------------------------

ZADAR – CRVENA ZVEZDA 77:84

(31:14, 13:27, 16:22, 17:21)

Dvorana: Krešimir Ćosić

Gledalaca: 6.000

Sudije: Damir Javor, Uroš Obrknežević, Marko Mustapić

ZADAR: Mihailović 10, Vol 6, Klarica, Gegić 18 (4sk., 5as), Proleta, Žganec 10 (5sk., 5as.), Mazalin 9, Dundović, Ramljak 19 (11sk.), Gilbert 5, Torbarina

C. ZVEZDA: Miler-Mekintajer 16 (4as.), Kenan 3, Teodosić 6, Davidovac 2, Mitrović 8 (4sk.), Lazić, Kalinić 10, Dobrić 16, Daum, Giedraitis 7 (4sk.), Plavšić 13 (4sk.), Dos Santos 3

------------------------------------------------------------

Neko je u njihovom odsustvu morao da preuzme štafetu. Miler-Mekintajer je izgledao previše nervozno, pa je tu nervozu preneo i na inače tihog Dejana Davidovca koji je zbog svađe sa sudijama dobio dve tehničke i direktno isključenje. U svom tom bunilo, dovoljno prisebnosti je imao Ognjen Dobrić. Kninska Kobra je probudio šut kod svog tima i trgnuo ga iz letargije. Ujedno i najavio fantastično seriju u drugom kvartalu u kojem je usledio potpuni preokret.

Uspeli su crveno-beli da uspore igru domaćina, koji nije mogao da šutira u istim postocima sve vreme. Pritom je i promašio nekoliko otvorenih šuteva tako da se nervoza javila po prvi put kod Zadrana. Jesu uspeli da zadrže vođstvo do odlaska na veliki odmor, ali je ono bilo gotovo neosetno - 44:41.

Došao je branilac trona do kontinuiteta u igri, uspeo da konačno i povede, ali ne i da skine tvrdog gosta sa vrata. Plavšić je imao nekoliko minijatiura, Dobrić nastavio da pogađa, dok su određene sekvence imali i Kenan i Giedraitis. Međutim, nikako nisu gosti uspevali da se odmaknu na sigurnu razliku i to najviše zbog odličnog ofanzivnog skoka rivala.

Pred poslednjih deset minuta, Beograđani su imali samo tri poena suficita (60:63), što je nagoveštavalo da će biti viđena drama. I stvarno je bilo tako. Odlučujući kvartal se bukvalno igrao koš za košem. Trojka Gegića, pa odgovor Milera-Mekintajera sa iste distance. Onda ofanzivni skok Žganeca, kojem je usledio skok u napadu Mitrovića. I tako ukrug sve do nekih četiri minuta do kraja kada su konačan zaveslaj učinili Miler-Mekintajer, Mitrović i Teodosić.

Ništa nisu mogli da uhvate pod košem, ali su ipak uspeli da meč ne uvedu u jedan posed i potencijalnu infarkt završnicu.

Na kraju je i obračun verbalne prirode sa publikom imao Nikola Kalinić. Čisto da zaključi uzavreli ambijent koji je vladao tokom celog meča. Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Dobrić i Miler-Mekintajer sa 16 poena, dok je kod domaćina Marko Ramljak ubacio 19 uz 11 skokova.

ABA LIGA

6. kolo

Subota

Partizan Mozzart Bet - Krka 96:63

/Vašington, Nakić 16 - Garsija 14/

Zadar - Crvena zvezda 77:84

/Ramljak 19 - Dobrić 16/

21.00 (8,00) Cibona (23,00) Dubai (1,10)

Nedelja

12.00 (1,60) Mega (16,00) Igokea (2,65)

16.00 (1,80) Borac Mozzart (15,00) Split (2,25)

18.00 (2,40) Cedevita Olimpija (15,00) Budućnost (1,70)

20.00 Spartak Mornar

Ponedeljak

18.00 SC Derbi FMP



tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaKK Zadar

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara