Kevin Panter (©Star Sport)
Kevin Panter (©Star Sport)

Atomska košarka bez zvezdanog kraja: Od jednog Panterovog ugriza se Zvezda oporavila, od dva nije uspela

Vreme čitanja: 7min | pet. 18.10.24. | 22:32

Nekadašnji kapiten Partizan Mozzart Beta na vrhuncu forme rešio impresivnu košarkašku predstavu u Areni i naneo Crvenoj zvezdi prvi poraz u Evroligi ove sezone

Pojavio se na parketu Kevin Panter kao najveći neprijatelj Crvene zvezde. Dočekan je u krcatoj Beogradskoj areni uz zaglušujuće zvižduke i ceo spektar poruka, a on je u tome pronašao gorivo za simultanku koju će zvezdaška javnost dobro da zapamti. To kako i koliko sudbina ume da umeša prste nešto je što ne može lako da se objasni i košarkaška božanstva želela su da nekadašnji kapiten Partizan Mozzart Beta večeras bude ne samo čovek odluke, već neko ko će za srce da ugrize sve koji žive za crveno-bele...

Od jednog Panterovog 'ugriza' Crvena zvezda je nekako uspela da se oporavi. Od drugog, pa i trećeg za konačnu pobedu Barselone rezultatom 98:94 (84:84 - 26:25, 18:22, 19:19, 21:18, 14:10) nije mogla. I pitanje je ko bi uspeo posle impresivne role šutera iz Bronksa. Trojka koja je ohladila Zvezdu na devet sekundi do kraja četvrtog perioda i naposletku odvela utakmicu u produžetak, pa druga za poslednji rezultatski preokret i ukradena lopta za polaganje iz kontre čime je svirao kraj perfektnog starta velikog sportskog rivala.

Izabrane vesti

Ovo su utakmice za koje se živi i to će vam reći svaki objektivni ljubitelj košarke. Atomska košarka, u kojoj je sve pucalo od kvaliteta na obe strane i sa objektivno svim elementima drame. Ipak bez zvezdanog kraja. Crvena zvezda je živela do poslednjeg momenta i u Areni vodila gladijatorsku borbu protiv rivala koji joj već ko zna koji put beži sa oštrice mača u Beogradu, a to je učinio i ove večeri. Dvanaesta uzastopna pobeda Barselone nad Crvenom zvezdom! Sada najviše zahvaljujući Kevinu Panteru iz kojeg je kipela impresivna doza samopouzdanja, baš kao iz one Partizanove sezone kada je na kraju iz ruku svom timu izbio plasman na Fajnal for, ali mu onda doneo jadransku krunu nakon deset godina čekanja.

Panter je odigrao jednu od najboljih utakmica karijere i sa 26 poena presudio ne samo doskorašnjem najvećem takmacu, već i svom nekadašnjem klubu. Kada je Barseloni gorelo pod nogama, kada su se tražile hladne glave i veliki potezi, Panter je sasuo dve trojke koje su direktno uticale na konačan ishod, a onda i stavio tačku na pobedu nakon ‘krađe’ iz koje je stigao do svojih 26 poena (10/13 iz igre). Sve što je mogao da uradi, uradio je gotovo bez greške! Uz to što je bio najefikasniji igrač utakmice, skupio je i četiri ukradena poseda i tri asistencije za indeks korisnosti 30. Po svim merilima prvo ime utakmice!

Mogli su to lako da budu Jago dos Santos, Ajzea Kenan ili neko treći u crveno-belom, samo nije im se dalo. Ko nije gledao utakmicu, nije ni svestan šta je propustio! Pogotovo u poslednja dva minuta četvrte deonice i produžetku, kada se dogodilo toliko toga, da je jako teško objasniti u kratkim crtama... Prvo se Jan Veseli odlično snašao na asistenciju Kevina Pantera i nabacio loptu za 80:80, pa dva penala Jaga dos Santosa, jednog pogotka Nika Laprovitole i rezultata 82:81 pred ključni minut. A onda – crveno usijanje! Na 26 sekundi pre kraja desila se prva od dve diskutabilne situacije na parketu. Džoel Bolomboj je osvojio loptu na skoku, ali je ušao u duel sa Janom Veselim na šta su sudije reagovale sviranjem 'mrtve lopte'.

Đoan Penjaroja je reagovao 'čelendžom' zahtevajući da se vidi da li je Bolomboj udario Veselog. Ispostavilo se zapravo da je Zvezdin centar dobio udarac u oko od Džabarija Parkera, ali to nije moglo da se gleda. Ostalo je da dvojica vrsnih skakača igraju za loptu kod koša Crvene zvezde, posle čega je tek nastala konfuzija. Bolomboj je osvojio posed, posle čega je Jago izgubio pojam o vremenu, odnosno da je Zvezda imala samo četiri sekunde da prenese loptu na suprotnu polovinu jer je prethodno četiri sekunde proteklo u 'natezanju' oko poseda posle skoka. Žalili su se sa Barsine klupe i Penjaroja je zbog toga zaradio tehničku, ali se gledanjem snimka ispostavilo da Zvezda zaista nije prenela loptu na vreme, zbog čega je Ajzea Kenan imao jedan penal, a Barselona posed uz 20,4 sekunde na semaforu.

*** Evroliga, 4. kolo ***

CRVENA ZVEZDA - BARSELONA 94:98 (84:84)

/25:26, 22:19, 19:19, 18:21, 10:14/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Sudije: Robert Lotermozer, Mikele Rosi, Vasiliki Caruka.

CRVENA ZVEZDA: Miler Mekintajer 7, Kenan 3, Teodosić 3 (5as), Mitrović 9 (6sk), Lazić -, Kalinić 19, Dobrić 2, Bolomboj 11 (7sk), Daum 10 (6sk), Gedraitis 6, Nedović 1, Dos Santos 23.

BARSELONA: Panter 26 (4uk, 3as), Anderson 2, Veseli 19 (5sk), Brizuela 6, Metu -, Satoranski 11, Ernangomes 11, Nunjes 1, Fal, Laprovitola 9 (7as), Abrines -, Parker 13.

------------

Kenan nije uspeo da pogodi, a onda je usledio leden tuš u vidu trojke Kevina Pantera za 84;82! Janis Sferopulos je zatražio minut odmora, a iz pauze je Zvezda odigrala vrhunski napad na Jaga dos Santosa koji se polaganjem iskupio za veliku grešku od nekoliko trenutaka ranije. Probali su gosti preko Pantera da ipak zaključe susret i pobede, ali se otišlo u dodatnih pet minuta! I vredelo je gledati ovakvu košarku bar još za tok jednog produžetka, ali se nije završilo dobro po Crvenu zvezdu...

Sve što je sjajno uradio Jago, a uradio je tako što je posle polaganja za produžetak rešio napad uz faul Veselog i pogodio dodatno slobodno bacanje za 93:90, uspeo je da pokvari nerezonskim šutem sa devet metara. Lopta nije stigla do obruča i delovalo je da ga je povuklo sve što se dešavalo na parketu u tim momentima. Samo, nije uradio ono što je želeo. Tada su se desila dva velika šamara. Prvo je Laprovitola ubacio trojku za izjednačenje, a Panter 'žaokom' sa devet metara doveo Barselonu do 96:93 uz 55 sekundi do kraja.

Probao je Janis Sferopulos da herojem napravi Nemanju Nedovića, kome ovo definitivno nije bila utakmica - baš kao ni Ajzee Kenana - i završio je bez pogotka iz igre, sa samo jednim poenom... Ne može krivica za ovaj poraz da se svali ni na koga, večeras je Kevin Panter najviše od svih želeo da se proslavi i u toj nameri je uspeo uz fascinantnu izvedbu.

Velika šteta za Crvenu zvezdu koja je svih 40 minuta bila ne samo ravnopravna, već je bila verovatno i za nijansu bliža pobedi u atmosferi koja je mnoge podsetila na čuvenu utakmicu protiv Budiveljnika od pre deset godina. Posle veličanstvene pobede u Istanbulu, zvezdaši su osetili da bi ovo moglo da bude veče kada će konačno da padne ekipa koja im je toliko trn u oku. I ne samo to, već da se zadrži perfektan skor u novoj evroligaškoj sezoni, da se u neku ruku pošalje jasna poruka celoj Evropi da je ova Crvena zvezda konačno spremna da napravi iskorak na koji se čeka još i duže nego na trijumf nad Barselonom u Beogradu. Sve to izmaklo je iz ruku bukvalno u poslednji čas. Ali, šampion Jadranske lige zaslužio je sve pohvale za bespoštednu borbu, za ogromnu želju, za neverovatno debele živce... Ali, od svega je za nijansu više pokazala ili imala Barselona.

Jago dos Santos ima zbog čega da žali. Odigrao je daleko najbolju utakmicu ove sezone u dresu Crvene zvezde, bio jako blizu ličnog rekorda u elitnom takmičenju, na kraju je ipak posustao i momentu velike nervoze pokazao da još nije u optimalnoj formi. Svakako, našao je put ka istoj posle nekoliko utakmica u kojima se osetla lična kriza, pa je meč završio sa 23 poena (7/11 iz igre, 2/4 za tri) za 25 minuta. Nikola Kalinić je još jednom bio jedan od ključnih faktora Zvezdine igre. Odigrao je bezmalo 30 minuta, ubacio 19 poena, neretko pronalazio iznuđena rešenja i tako dokazivao ogroman individualan kvalitet. Džoel Bolomboj je ubacio 11 poena uz sedam skokova, Majk Daum je svih 10 poena skupio u trećoj deonici i na to dopisao šest uhvaćenih lopti. Miloš Teodosić je za 11 minuta bio najbolji asistent sa pet dodavanja. Kod Barse sjajan je bio Jan Veseli sa 19 poena i pet skokova, 13 poena dodao je Džabari Parker, dok su po 11 ubacili Tomaš Satoranski i Vili Ernangomes

Brzo se na delu videlo sa kakvim je takmacom Crvena zvezda ušla u koštac. Po kvalitetu najbolji od svih u prethodna tri kola. Zato je utakmica odmah postala napeto, energično nadmudrivanje dve ekipe sa istim ciljem – da produže seriju pobeda u Evropi. Sve do poslednjeg zvuka sirene utakmica je ličila na pravu gladijatorsku borbu! Napad za napadom, koš za koš, pa dok živci ne popucaju... Samo u odlučujućih deset minuta bilo je neverovatnih deset promena vođstva, za ceo meč čak 28! I to je bio samo još jedan pokazatelj koliko je utakmica bila napeta i neizvesna od prvog, do poslednjeg minuta. Kao i to da je najveća razlika iznosila devet poena, koliko je Zvezda imala u trećoj deonici posle odličnih minuta Dauma i Kalinića. I posle svega, Barsa je kući odnela pobedu...

Crvenoj zvezdi u četvrtak sledi gostovanje madridskom Realu, a pre toga u ponedeljak je čeka derbi protiv Budućnosti u Podgorici.

EVROLIGA 4. KOLO

Četvrtak

Alba - Fenerbahče 71:78

/Hermanson, Spanjola 13 - Hejs-Dejvis 14/

Makabi - Partizan Mozzart Bet 79:91

/Rendolf 19 - Braun 20/

Olimpija Milano - Žalgiris 82:85

/Mirotić 17 - Giedraitis 21/

Real Madrid - Panatinaikos 90:86

/Kampaco 19 - Nan 23/

Bajern - Pariz 109:107

/Edvards 32 - Šorts 22/

Petak

Monako - Virtus 101:85

/Okobo 20 - Šengelija 17/

Efes - Olimpijakos 91:89

/Larkin 24 - Furnije 20/

Crvena zvezda - Barselona 94:98 (84:84)

/Jago 23 - Panter 26/

Asvel - Baskonija 76:69

/Maledon 25 - Moneke 18/



tagovi

KK Crvena zvezdaJago dos SantosNikola KalinićRokas GiedraitisKK BarselonaKevin PanterVili ErnangomezDžabari ParkerMajk DaumKodi Miler MekintajerDžoel BolombojJan VeseliTomas Satoranski

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara