Pravi "seoski klub": Stadion Borem Vuda (©Wikipedia)
Pravi "seoski klub": Stadion Borem Vuda (©Wikipedia)

Za Everton je to meč sa "seoskim klubom", a petoligaš igra za čast i aplauze u školskom dvorištu

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.03.22. | 13:13

Borem Vud, najveća senzacija ovosezonskog FA kupa, gostuje na Gudison parku u četvrtak od 21.15 časova, u osmini finala tog takmičenja

Za 74 godine postojanja, Borem Vud nikada nije igrao ovako veliku utakmicu. Engleski petoligaš će ovog četvrtka od 21.15 časova da gostuje Evertonu u osmini finala FA kupa. Biće to prvi put da ovaj maleni klub odigra protiv nekog tima iz elite.

Decenijama je klub iz malog mesta Boremvuda, koji broji svega 31.000 stanovnika, igrao amaterske rangove. Nekoliko puta je kroz njih uspevao da se domogne učešća u FA kupu, ali nikada u njemu nije ostvario neki značajniji rezultat. Sve do prethodne decenije, kada se probio do pete lige.

Izabrane vesti

Prvi put je u tom rangu učestvovao u sezoni 2017/2018, ubedljivo najuspešnijoj do ove. Tada je u FA kupu savladan Blekpul, bio je to prvi klub iz nekog profesionalnog ranga kojeg je Borem Vud savladao. Bilo je tada 2:1 za njega, a ta utakmica je zauvek ušla u istoriju i 4. novembar se slavi kao poseban datum u klubu.

Međutim, ove godine je Borem Vud otišao korak dalje. Nestvaran niz rezultata je napravio u FA kupu i sada se probio do osmine finala. Izbacivao je redom prvo niželigaše Istlejt, Sent Albans i AFC Vimbldon, a potom je u prošloj rundi šokirao drugoligaša Bornmut. I to na njegovom terenu, slavio je sa 1:0.

Apsolutni junak tog meča bio je kapiten Mark Rikets. Ovaj 37-godišnji vezista nije trenirao zbog povrede punih mesec dana pre tog meča, ali je stisao zube, izašao na teren i postigao pogodak u 38. minutu. Izdržao je u igri 87 minuta.

Šut je bio prilično slab i lopta se kretala sporo. Zakačila je stativu i prešla preko gol linije. Bilo je tu mnogo čekanja, ali kada sam video da ulazi u gol, savladala me je čista euforija. Ne mogu da objasnim uopšte kako sam se osećao dok sam trčao prema našim navijačima. Video sam ženu Šeril i naše dve ćerke. Drug je držao moju mlađu ćerku na leđima da bi mogla da vidi šta se dešava. Bilo je neverovatno. Sutradan, kada sam otišao po stariju ćerku Emiliju u školu, sva deca su mi aplaudirala i čestitala mi. Momenti poput tog su razlog zašto sam toliko dugo ostao u fudbalu“, kazao je Rikets pred meč sa Evertonom.

21.15: (1,15) Everton (9,00) Borham Vud (22,0)

Veteran će možda da propusti meč na Gudinsonu, iako je spreman da putuje sa ekipom. Ima upalu tetive, lagano je trenirao u utorak i sredu, ali nije to bilo punim intenzitetom. Kako sam kaže, u njegovim godinama se jedan dan probudite i osećate odlično, sledeći dan vas već sve boli. Zato, možda ne bude spreman za više od 15 ili 20 minuta.

Borem Vud nikada još nije zaigrao u nekoj od četiri profesionalne lige, ali i pored toga može da se pohvali sa time da ima dva reprezentativca. Doduše, ne igraju vezista Džejms Komli i napadač Adrijan Klifton za neki previše ozbiljan tim, oni su reprezentativci Montserata, malog karipskog ostrva, koje je deo KONKAKAF konferencije.

Trener Borem Vuda je 36-godišnji Luk Garard, svojevrsna klupska legenda. Nekadašnji školarac Totenhema je prvo proveo šest sezona u Boremvudu kao fudbaler, posle čega je 2015. postao trener umesto Iana Alinsona. Tako je Garard postao najmlađi trener u top pet engleskih divizija, imao je tada 30 godina. Vodio je ekipu na više od 300 utakmica, od čega je skoro 40 odsto njih završeno pobedom Berem Vuda.

Luk Garard (©Reuters)Luk Garard (©Reuters)

Poslednju je zabeležio prošle subote, nad Istlejtom sa 1:0. Tim trijumfom su Šumari zadržali četvrtu poziciju u Nacionalnoj ligi, onu koja vodi u četvrtfinale plej-ofa za ulazak u Ligu 2. Direktan plasman u četvrti rang obezbediće samo pobednik takmičenja, a za sada lidersku poziciju zauzima Stokport, koji ima osam bodova više od Borem Vuda, ali i tri odigrana meča više.

Naravno, Everton je favorit večeras. Po trenutnom poretku premijerligaša iz Evertona i Borehema, između njih je čak 78 klubova na engleskoj fudbalskoj lestvici. Za Everton, čak i sa rezervama, bila bi sramota da ne obezbedi plasman u četvrtfinale. Međutim, ovo je za Karamele samo jedna obična utakmica sa „seoskim timom“, za Borem Vud je nešto najlepše što se desilo u njihovim karijerama.

ENGLESKA, FA KUP - OSMINA FINALA

Utorak

Piterboro - Mančester Siti 0:2 (0:0)

/Marez 60, Griliš 66/

Kristal Palas - Stouk 2:1 (0:0)

/Kujate 53, Ridevald 82 - Timon 58/

Midlzbro - Totenhem 0:0 /1:0 posle produžetaka

/Koburn 107/

Sreda

Luton - Čelsi 2:3 (2:1)

/Burk 2, Kornik 40 - Saul 27, Verner 68, Lukaku 79/

Sautempton - Vest Hem 3:1 (1:0)

/Pero 31, Vard-Prauz 69, Broja 90+5 - Antonio 60/

Liverpul - Norič 2:1 (2:0)

/Minamino 27, 39 - Rou 85/

Četvrtak

21.15: (1,15) Everton (9,00) Borham Vud (22,0)

Ponedeljak

20.30: (2,10) Notingem Forest (3,50) Hadersfild (3,80)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Borehem VudEvertonFA kupBorem Vud

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara