Dejan i Nikola Stanković (©MN Press)
Dejan i Nikola Stanković (©MN Press)

Veliki dan u karijeri dvojice Stankovića

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.08.22. | 09:35

Crveno-beli večeras u Jerevanu (19 časova, TV Arena) žele da još jednom pobedom protiv Pjunika pokažu ozbiljnost

Glava je u Jerevanu, misli su već odavno u Haifi, na meču koji Crvenoj zvezdi može da donese džek-pot u vidu nagrade od 25 miliona evra i Ligu šampiona vrati u Ljutice Bogdana posle tri godine. Međutim, iako je posao u sudaru sa Pjunikom uspešno završen u Beogradu, srpski šampion ima večeras (19 časova) obavezu prema sebi, i srpskom koeficijentu da odigra na pristojnom nivou i pokaže ozbiljnost, dostojnu elitnog klupskog takmičenja.

Jer nije zanemarljiva činjenica da Crvena zvezda duplu pobedu u kvalifikacijama za Ligu šampiona čeka još od jula 2018. godine kada je bila ubedljiva protiv litvanske Suduve (3:0, 2:0). Tada su crveno-beli prvi put ušli među 200 najboljih klubova Evrope, gledajući klupski koeficijent, a sada su na 34 poziciji, ili preciznije rečeno – na istorijskom maksimumu.

Izabrane vesti

Crveno-beli su prilično lako slavili u Ljutice Bogdana, ali je bilo trenutaka kada je Pjunik pokazao na koji način je napravio senzaciju leta i eliminisao Kluž, potom i Didelanž iz Luksemburga. Takmičarski gledano Crvena zvezda će u glavnom gradu Jermenije odigrati nebitan meč, ali sa svih drugih aspekata biće to ozbiljna utakmica. Igraće tim Dejana Stankovića i za nacionalni koeficijent, kao i novi pljusak euforije posle perfektnog starta sezone na svim frontovima i gol razlike 22:1.

Da ne govorimo o tome da će Crvena zvezda imati mogućnost da demonstrira dubinu u igračkom kadru. Rezultat iz Beograda dao je mogućnost Dejanu Stankoviću da u Jereven ne povede lakše povređene Aleksandra Pešića i Mirka Ivanića, dok je zbog crvenog kartona suspendovan levi bek Milan Rodić. Bilo je očekivano da prvi evropski start zabeleži pojačanje iz niškog Radničkog Stefan Mitrović i bude tandem sa junakom Delija Osmanom Bukarijem. Međutim, vesti iz Jerevana ukazuju na drugačiji raspored na terenu Zvezdinog šefa stručnog štaba.

Ne bi bilo iznenađenje da revanš meč protiv Pjunika počne vezista rođen 2003. godine Nikola Stanković. Momak širokih pluća, kako u Ljutice Bogdana zovu igrača iz Vrnjačke Banje, dugo već važi za jednog od najvećih produkata omladinske škole. Posle prvih priprema kod prezimenjaka nije uspeo da se izbori za minutažu, ali mogućnost da se ponavlja u oba smera, otvorila mu je vrata seniorskog tima. Već tokom proleća Nikola Stanković je dobio mali prostor šta i koliko može. Postigao je pogodak u goleadi protiv Novog Pazara (8:0), dok ga je na početku nove sezone Zvezdin trener probao i na poziciji desnog beka.

Mogućnost da igra na više pozicija predstavlja najveći kvalitet dečaka rođenog 2003. godine. Polivalentnost ga je sačuvala od već viđene pozajmice i stasavanja u kruševačkom Napretku, posebno što igrači sa takvim intenzitetom imaju prolaz na evropskom tržištu. Ostao je na Marakani Nikola Stanković i pored toga što nije odradio pripreme, usled učestvovanja na Prvenstvu Evrope za omladince. I vrlo je verovatno da će dobiti šansu da pokaže koliko može. I to u srednjem redu. Trebalo bi u Jerevanu da čini trozubac u maneveru zajedno sa Kingsom Kangvom i Gelorom Kangom i u slučaju da odigra dobro postane ozbiljna opcija za duel protiv Makabija. Igrači sličnih karakteristika biće potrebni Crvenoj zvezdi za sedam i 14 dana, uzimajući u obzir brzinu i moć u tranziciji prvaka Izraela.

Dakle, veliki posao je pred Nikolom Stankovićem, dok bi i njegov stariji prezimenjak mogao da bude u Jerevanu učesnik utakmice koja će mu predstavljati ozbiljnu ličnu satsifakciju. Ukoliko crveno-beli i večeras savladaju Pjunik Dejan Stanković će postati trener sa najviše evropskih pobeda od 1991. godine do danas. Trenutno Vladan Milojević i aktuelni trener imaju po 14.

Treba da pokažemo ko smo, a Zvezda je veliki klub. Naša obaveza je da uvek idemo na pobedu i u skladu sa tim ćemo se ponašati i u revanšu protiv Pjunika. Imamo dovoljno kvalitetnih igrača, ne sumnjam da će oni koji treba da zamene Ivanića, Pešića i Rodića odraditi kvalitetan posao. Želimo da odbranimo UEFA koeficijent, mnogo smo se potrudili da izgradimo status prethodnih godina. I znam da nam neće biti lako. Naišli smo na organizovanu ekipu, nisu slučajno u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Dobro smo analizirali prvi meč“, poručio je Dejan Stanković.



tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaDejan StankovićFK Crvena zvezdaNikola Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara