Delije i Grobari (©MN Press)
Delije i Grobari (©MN Press)

Večiti ove sezone: Zvezda dominira u fudbalu, u košarci čekamo rasplet, u odbojci podeljeno...

Vreme čitanja: 8min | pet. 17.03.23. | 08:00

Osvrt na međusobni učinak Crvene zvezde i Partizana u vodećim sportovima ove sezone

Ako bismo sezone delili na jesenji, zimski i prolećni period, polako ulazimo u poslednju trećinu takmičarske 2022/2023. godine. Rasplet se bliži, negde je uveliko poznat, a negde vlada potpuna neizvesnost i čeka nas još mnogo uzbuđenja.

Pisali smo već da Crvena zvezda i Vojvodina trenutno dominiraju srpskim sportom, dok čast Partizana spasavaju odbojkaši. Posle iznenađujuće pobede crveno-belih u rukometnom večitom derbiju, ovaj put osvrnućemo se na dosadašnji učinak vodećeg tandema srpskog sporta u međusobnim okršajima.

Izabrane vesti

Fudbalom Crvena zvezda dominira već šestu sezonu zaredom, u košarci nas čeka još mnogo drame, u odbojci je Partizan generalno uspešniji u muškoj, Zvezda u ženskoj konkurenciji, u rukometu su crveno-beli pokazali zube, a u vaterpolu crveno-beli imaju prednost u međusobnim susretima, ali su šire gledano i jedni i drugi daleko od vrha.

FUDBAL

Crvena zvezda je bez poraza od Partizana još od polufinala Kupa Srbije juna 2020, kada je u Humskoj golom Bibarsa Natha bilo 1:0. Od te utakmice crveno-beli su vezali pet pobeda i četiri remija u okršajima sa najvećim rivalom. Ove sezone je Crvena zvezda slavila na svom stadionu 1:0, dok je na Partizanovom bilo 1:1.

I pored dugačkog pozitivnog niza i pet uzastopnih titula, a na putu su šeste, crveno-beli odavno protiv komšija iz Humske ulice nisu bili na nivou na kom navijači priželjkuju, a to je ubedljivo i efikasno izdanje. Uspevao je Partizan da izbegne poraz poslednjih godina u trenucima kada je Crvena zvezda bila dominantna na domaćoj sceni, ali to im nije pomoglo za ukupan učinak.

Tim Miloša Milojevića trenutno je na ogromnih 18 bodova prednosti u sezoni koja prvoplasiranom u Mozzart Bet Superligi Srbije donosi direktan plasman u Ligu šampiona. Poslednji okršaj sa Partizanom rešen je autogolom Slobodana Uroševića već u 5. minutu, a naredni večiti derbi u fudbalu, jubilarni 170, biće odigran u plej-ofu. U slučaju da Partizan ostane drugi, pa čak i da padne na treće mesto, domaćin će biti Crvena zvezda. Ako crno-beli kojim slučajem skliznu na četvrtu poziciju, onda će oni biti domaćini.

Pored šampionske trke, Crvena zvezda je ponovo uspešnija od Partizana i u Kupu Srbije. Za razliku od crno-belih, crveno-beli su uspeli da savladaju drugoligaša Radnički iz Sremske Mitrovice i plasiraju se u četvrtfinale tako da su na putu odbrane duple krune.

MOZZART BET SUPERLIGA

Partizan - Crvena zvezda 1:1

Crvena zvezda - Partizan 1:0

TABELA: Crvena zvezda 1. mesto (72 boda), Partizan 2. mesto (54 boda).

KOŠARKA

Po običaju poslednjih godina, najviše neizvesnosti čeka nas u košarci. Crvena zvezda je u seriji trofeja, u 2023. je već osvojila Kup Radivoja Koraća, eliminisavši večitog rivala u polufinalu, ali posle dugo vremena u plej-of ABA lige mogla bi da uđe iza Partizan Mozzart Beta, što bi crno-belima donelo prednost domaćeg terena u doigravanju za titulu.

Oba tima slavila su pred svojim navijačima u regionalnom takmičenju, a ukoliko budu poravnati na tabeli, crveno-beli imaju bolji međusobni učinak jer su pobedili 16 razlike, a izgubili 11.

Videćemo kako će se razvijati situacija u ABA ligi i ko će s koje pozicije u plej-of, ali za očekivati je da ponovo u finalu gledamo seriju između dva najveća srpska kluba. Pritom, čekaju nas i njihovi okršaji u domaćem prvenstvu.

Ove sezone Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda su prvi put u istoriji odmerili su snage i u Evroligi. Nije prvi put da istovremeno učestvuju u elitnom takmičenju, ali je tada bio drugačiji format, igrale su se grupe, pa nije bilo međusobnog okršaja večitih rivala. Sada jeste, a ishod je 1:1. Crvena zvezda je slavila kao gost u prvom ikada evroligaškom večitom derbiju, trojkom Nemanje Nedovića dve sekunde pre kraja za 76:73, da bi potom crno-beli vratili brejk pobedom 79:78.

Dakle, trenutno je 3:2 u korist Crvene zvezde, koja ima i jedan osvojen trofej, ali je Partizan Mozzart Bet i dalje u igri za plej-of Evrolige, dok su crveno-beli svoje šanse sveli samo na teoretske. A o raspletu u ABA ligi i Superligi - još je rano pričati.

KUP SRBIJE

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 75:83

ABA LIGA

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 90:74

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 92:81

TABELA: Partizan Mozzart Bet 1. mesto (19-2), Crvena zvezda 2. mesto (17-3).

EVROLIGA

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 73:76

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 78:79

TABELA: Partizan Mozzart Bet 7. mesto (15-13), Crvena zvezda 14. mesto (12:16).

RUKOMET

Dve sezone nismo gledali večtiti derbi u rukometu, skoro 1.000 dana. Razlog je sistem takmičenja. Superliga Srbije bila je podeljena u dve grupe, a Partizan je igrao u plej-ofu, dok se Crvena zvezda borila za opstanak. U ovom šampionatu, konačno, sudari večitih, a trenutni skor je 1:1 u pobedama.

Na Banjici jesenas crno-beli su bili dominantni, dobili su 35:28. Posle 30 minuta je bilo čak +10 za domaćina. U sredu su se crveno-beli revanširali. Iako desetkovani odlascima igrača, iznenađujuće su dobili večitog rivala 29:25. Partizan je bio veliki favorit pre ovog duela, u odličnom ritmu u 2023. godini, dva puta je dobio Metaloplastiku u Šapcu i Vardar u SEHA ligi, ali opet se potvrdilo pravilo da u večitom derbiju nema favorita.

Pobeda čete Ratka Đurkovića verovatno će da bude samo za prestiž, čast. Naime, Zvezda je „zakucana“ na petom mestu Superlige Srbije, teško će do plej-ofa (idu prva četiri tima, a ima pet bodova manje od Dinama i Partizana), dok su crno-beli viđeni na mestu koje vodi u borbu za šampiona i Evropu.

Prethodnih godina, Partizan je bio mnogo uspešniji od večitog rivala. Dobio ga je pre ovog poraza u Šumicama na osam vezanih duela, odnosno nije izgubio večiti derbi skoro pet i po godina. Klub iz Humske je dva puta uzastopno vicešampion Srbije, ali ne može do trofeja pored dominantne Vojvodine.

Partizan je ostao ove sezone u konkurenciji i u Kupu Srbije. Stigao je do polufinala gde će rival narednog meseca da mu bude Dinamo u Pančevu, dok je Zvezda već početkom godine poražena u Šumicama od Metaloplastike u osmini finala najmasovnijeg takmičenja.

Na papiru, Vojvodina ostaje prvi favorit za titulu u Srbiji, a Partizan bi trebalo da bude najveći takmac Lalama. Klub iz Humske se ove zime pojačao, doveo je trojicu iskusnih igrača – Mladena Šotića, Nemanju Milovanovića i Vuka Lazovića i znatno je jači nego na početku sezone. S druge strane, pompezno najavaljivana nova Zvezda proteklog leta opet je usled finansijskih problema krenula da grca krajem prošle godine, pa su krajem februara otišli Branko Kankaraš, Marko Knežević, Ramzi Majdub, a ranije i Petar Panić i Nemanja Vučićević.

SUPERLIGA SRBIJE

Partizan – Crvena zvezda 35:28

Crvena zvezda – Partizan 29:25

TABELA: Partizan 4. mesto (30 bodova), Crvena zvezda 5. mesto (25 bodova).

ODBOJKA

MUŠKARCI

Odbojkaši Crvene zvezde i Partizana sastali se samo jednom u prvenstvu Srbije do sada, a sledeći derbi je u poslednjem kolu ligaškog dela, 24. marta na Banjici.

Prvi obračun večitih ove sezone, 17. decembra, pripao je Crvenoj zvezdi i to na gostujućem terenu – 3:2, nakon preokreta i vođstva crno-belih 2:1.

Posle tog derbija Partizan je vezao čak 11 pobeda u svim takmičenjima, a seriju su prekinuli posle dva i po meseca – prošlog vikenda u Subotici protiv Spartaka.

Crno-beli su, takođe, osvojili oba dosadašnja trofeja – Superkup i Kup, trenutno u prvenstvu zauzimaju drugo mesto odmah iza Vojvodine (15-5 skor) i imaju šanse za prvo mesto.

Crvena zvezda je u ovom trenutku na šestoj poziciji u Prvenstvu sa učinkom 12-8. Oko Nove godine zbog loših rezultata je menjala i trenera – umesto Igora Žakića stigao je Nikola Matijašević.

Sve u svemu: Partizan ima odličnu sezonu, Zvezdin učinak je ispod očekivanja, ali sa pobedom u jedinom derbiju za sada.

SUPERLIGA SRBIJE

Partizan - Crvena zvezda 2:3

TABELA: Partizan 2. mesto (44 boda), Crvena zvezda 6. mesto (36 bodova).

ŽENE

Kod žena oba derbija pripala su Crvenoj zvezdi maksimalnim rezultatom. I u prvom i u 11. kolu.

Crveno-bele su prošle sezone osvojile duplu krunu, ove sezone su igrale u Ligi šampiona i uzele Superkup... U oba derbija bile favoriti i to su i opravdale.

Zvezda je trenutno četvrta na tabeli sa skorom 15-5, dok je Partizan sedmi sa učinkom 8-12.

SUPERLIGA SRBIJE

Partizan - Crvena zvezda 0:3

Crvena zvezda - Partizan 3:0

TABELA: Crvena zvezda 4. mesto (45 bodova), Partizan 7. mesto (27 bodova).

VATERPOLO

Večiti derbiji često su u prošlosti odlučivali o šampionskom pitanju. Ne i u prethodnih nekoliko sezona kada je reč o vaterpolistima. Radnički i Novi Beograd potisnuli su najveće srpske klubove u drugi plan, ali se draž njihovih međusobnih duela nije izgubila. Već tri puta su Crvena zvezda i Partizan delili megdan ove sezone, postoji mogućnost da se susretnu i u plej-ofu srpskog šampionata, a do sada su bili uspešniji crveno-beli.

Aktuelni osvajač Kupa Srbije ostvario je dve pobede, po jednu u Jadranskoj ligi i Superligi, dok su crno-beli u domaćem šampionatu trijumfovali na bazenu podno Kalemegdana. Crvena zvezda dobila je Partizan na samom startu sezone na neutralnom terenu u regionalnom takmičenju. Crveno-beli su pod dirigenrskom palicom Dejana Savića u Kragujevcu slavili sa 13:12, a protiv mladog tima Miloša Korolije dominirali centri Miloš Vukićević i Lukas Seman.

Napravila je Zvezda dobru uvertiru, ali ipak nije uspela da se plasira na završni turnir Jadranske lige - završila na šestom mestu - dok je poraz u derbiju bio uvod u Partizanove muke. Sedmostruki evropski šampion je tek na poslednjem turniru u Splitu obezbedio opstanak.

Slika je u Superligi Srbije drugačija. Partizan u domaćim okvirima igra znatno bolje, nego na regionalnom polju. Crno-beli su na bazenu "Milan Gale Muškatirović" ostvarili jednu od ubedljivijih pobeda (10:6) u prethodnim sezonama - imali su post od tri godine bez trijumfa u derbiju, bez obzira gde su se sastajali sa najvećim rivalom - a zablistao je Lovre Miloš. Zbog povrede beka Petra Jakšića, poneo je kapitensku traku i torpedovao crveno-bele. Ispalio je četiri strele i izrastao u junaka kluba sa "Banjice". Ipak, u narednom derbiju ni hrvatski vaterpolista, ni ostatak Partizanovog tima, nije uspeo da ponovi to izdanje. Zvezda je u hramu vaterpola vratila brejk (11:10), revanširala se Partizanu i nastavila da pliva na talasu velike pobede nad Novim Beogradom u finalu Kupa Srbije. Aleksandar Filipović je preuzeo klupsko kormilo od Dejana Savića i nadmudrio je Miloša Koroliju, meč-vineri bili su Miloš Vasić i Marko Radović, a crveno-beli su tom pobedom sačuvali šanse da do plej-ofa preteknu Partizan - drži treće mesto - i zauzmu bolju poziciju pred doigravanje.

SUPERLIGA SRBIJE

Crvena zvezda - Partizan 6:10

Partizan - Crvena zvezda 11:10

TABELA (druga faza takmičenja): Crvena zvezda 3. mesto (16 bodova), Partizan 4. mesto (9 bodova).

JADRANSKA LIGA

Crvena zvezda - Partizan 13:12

TABELA: Crvena zvezda 6. mesto (16 bodova), Partizan 7. mesto (11. bodova) .



tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanKK Crvena zvezdaKK PartizanRK Crvena zvezdaRK PartizanOK Crvena ZvezdaOK PartizanVK Crvena zvezdaVK PartizanVečiti derbi

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan
KK Crvena zvezda
KK Partizan Mozzart Bet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara