Nikola Trajković i Vanja Ilić (@FK Radnički)
Nikola Trajković i Vanja Ilić (@FK Radnički)

Trajković debituje protiv “svojih”, Radnički počinje paklenu seriju

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.10.24. | 09:03

Prvi od pet mečeva u 15 dana, Nišlije igraju večeras protiv Mladosti, na čijoj će klupi biti njihov prošlosezonski trener u dva mandata

Seriju od četiri uzastopne prvenstvene utakmice bez poraza, Radnički je prekinuo u prošlom kolu, izgubivši od Crvene zvezde identičnim rezultatom kojim će nju, par dana kasnije, deklasirati Monako u Ligi šampiona (1:5). Posle takvog rezultata, na Čairu su mogli da se pozivaju na neke dobro poznate fudbalske fraze.

Malo na onu misao Vujadina Boškova, (parafraziramo) da je bolje izgubiti jednu utakmicu sa 1:5, nego četiri minimalnom razlikom – posebno ako je reč o rivalu protiv kojeg je Radnički u poslednjih devet godina uzeo samo jedan bod. Ali, malo i na na čuvenu umotvorinu Horhea Sampaolija o (ne)važnosti nadmoći u posedu lopte, jer ne pamti se da je neko u domaćem šampionatu procentualno nadvisio crveno-bele na Marakani u tom parametru.

Izabrane vesti

E sad, Nišlije od toga nikakve rezultatske koristi nisu imale. Sa jedne strane, možda je takav njihov pristup i odgovarao domaćinu, kome retko kad neko u Mozzart Bet Superligi ostavi toliko prostora iza svojih leđa, ali, sa druge, ostao je Nikola Drinčić dosledan svojoj ideji i fudbalskoj filozofiji, pa su njegovi izabranici uspostavili egal između dva šesnaesterca, s tim što su u sopstvenom imali kriminalne reakcije, a u protivničkom bili izrazito neprecizni.

Što se tog rezultata tiče, moje mišljenje je da je previsok, ali što se naše igre tiče, mi smo sproveli u delo ono što treniramo i radimo i ja sam, kako god to zvučalo, zadovoljan! Jeste rezultat najbitniji na kraju, pokazao nam je možda gde smo u odnosu na Crvenu zvezdu, ali to ne znači da po prikazanoj igri nismo na dobrom putu. Čak mogu slobodno da kažem da sada već imamo stil igre koji želim, da ne gledamo ko nam je protivnik, već se trudimo da uvek igramo visoki presing, da imamo loptu u svojim nogama...”-istakao je Nikola Drinčić, šef stručnog štaba Radničkog.

Zbog svega nabrojanog, deluje da ovaj poraz nije bio ni približno bolan koliko je ubedljiv, ali kakav je da je, predstavljao je nastavak sada već jedne drugačije mini serije, od tri vezane utakmice bez pobede. Nišlije su poslednji trijumf ostvarile još 22. septembra protiv Spartaka. Pratioci na tabeli ozbiljno su mu se približili, neki su ga već i pretekli posle jučerašnjih mečeva 13. kola, i zato se pobeda nad Mladošću iz Lučana večeras nameće kao imperativ:

Dolazi nam u goste jedna sjajna ekipa, o kojoj dovoljno govori pozicija na tabeli, drugo mesto i 25 osvojenih bodova. Imaju sjajne i iskusne i mlade igrače, znaju šta žele u svakom trenutku. Što se nas tiče, imali smo posle dužeg vremena celu nedelju, ceo jedan mikro ciklus za rad. Spremali smo se i za ovu, ali i za naredne utakmice, jer ćemo ih odigrati pet u dve nedelje. Biće tu dosta rotacija u timu, moraćemo da uključimo sve igrače koje imamo u rosteru. Na sreću, svi su trenutno zdravi”-jasan je popularni Drina.

Treneri često kažu da je prva sledeća utakmica uvek najbitnija, ali sasvim je jasno iz Drinčićevog izlaganja da su mu u glavi svi ti mečevi koji su “natrpani” u narednih 15 dana. Kao vid pripreme za predstojeća iskušenja, na planu opuštanja, ali i jačanja kolektivnog duha, Nišlije su ekipno posetile Narodno pozorište tokom prethodne sedmice, pogledale predstavu “Vrana u paunovom perju” i ističu da im je taj izlazak podigao raspoloženje...

Ovo je bila poslednja nedelja u kojoj smo mogli normalno da radimo. U naredne dve sve će se svesti na oporavak, putovanja i pripremu utakmica. Posebno bih naglasio putovanja, jer nas čekaju tri uzastopna. Odlazak u Rašku na dan kup utakmice sa Trepčom u sredu, povratak u Niš, pa odlazak u Bačku Palanku, povratak i onda odlazak u Beograd na utakmicu sa Partizanom, koja će se, mislim, igrati u četvrtak, 7. novembra, a samo dva dana imaćemo posle za oporavak i pripremu susreta sa Novim Pazarom u Nišu. Mislim da su ove dve naredne nedelje prekretnica i da može da se pokaže da li smo tim za plej-of ili za plej-aut”-dodao je 40-godišnji strateg.

A prva u tom nizu je Mladost, na trenerskom debiju Nikole Trajkovića, prošle sezone u dva navrata strategom Radničkog iz Niša. Ekipa koja je u seriji od sedam pobeda na poslednjih osam utakmica, ali i sedam izvedenih (i iskorišćenih) penala u poslednjih šest kola (ovo navodimo samo kao kuriozitet, bez ikakvog, između redova, skrivenog značenja, jer su mahom svi jedanaesterci opravdano dosuđeni).

Radnički želi posed, Lučanci ga svesno prepuštaju svojim rivalima, brane se sa petoricom u poslednjoj liniji i vrebaju šansu iz tranzicije. Mladost je jedina ekipa uz ligi, uz Crvenu zvezdu, koja je ove sezone dala makar po gol na svakoj utakmici, ali su i Nišlije tresle mrežu rivala na svakom od poslednjih osam mečeva.

Moramo na sva tri boda, da nastavimo trend dobrih igara i rezultata kada smo domaćini ove sezone. Malo me muči rezultat na Marakani, imali smo veći posed, neke šanse koje nismo iskoristili... No, šta je bilo-bilo je, imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za Mladost. Odmorni smo, biće lepo vreme i nadam se lepoj poseti na Čairu. Biće teška utakmica, nisu oni slučajno drugi, iskusna su ekipa, starija od nas, pametno igraju, zrelo, ali to ne znači ništa. Mi ne treba da gledamo ko je preko puta, znamo ko šta radi na terenu, ko treba da preuzme odgovornost, kada idemo jedan na jedan, kako napadamo dubinu, ali da ne pričam mnogo sada, pričaćemo na terenu”-kazao je Vanja Ilić, najbolji fudbaler Radničkog u susretu sa Crvenom zvezdom.

Zanimljivo je da Lučanci u sredu igraju kup utakmicu protiv Dubočice u Surdulici, tako da će sve vreme boraviti i trenirati u Nišu. Oba superligaška duela prošle sezone dobio je Radnički. Utakmica počinje večeras u 20 časova (TV Arena sport 8), a sudiće je Miroslav Milenković, debitant na superligaškoj sceni.

MOZZART BET SUPELIGA, 13. KOLO:

Petak:

IMT - Tekstilac 3:0 (1:0)

/A. Stevanić 32, Jović 61, Glišić 87/

Radnički 1923 - Jedinstvo Ub 4:0 (3:0)

/Gluščević 6, Ćosić 15, Stankovski 33, Zeljković 54/

Subota:

Partizan - Čukarički 3:1 (0:1)

/Natho 52 pen, Filipović 65, Kalulu 90 - Cvetković 24/

Spartak - Crvena zvezda 1:5 (0:2)

/Bjelović 58 - Silas 18, Rodić 41, Endijaj 51, Milson 62, Katai 72/

Železničar - Novi Pazar 0:1 (0:1)

/Miletić 16/

Vojvodina - OFK Beograd 2:1 (1:1)

/Petrović 16, Radulović 88 pen - Flajter 1/

Nedelja:

19.00: (5,80) Napredak (3,80) TSC Bačka Topola (1,62)

20.00: (1,90) Radnički Niš (3,50) Mladost Lučani (4,10)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Radnički NišMladost LučaniMozzart Bet SuperligaNikola TrajkovićNikola DrinčićVanja Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara