Detalj sa meča Independijentea del Valjea i Barselone Gvajakila (©AFP)
Detalj sa meča Independijentea del Valjea i Barselone Gvajakila (©AFP)

Sudar vozova: Kad vam od meča 2. kola zavisi titula

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.08.24. | 23:03

Barselona Gvajakil protiv Independijente del Valjea igra u noći između subote i nedelje od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu

U Evropi smo navikli na jedan sistem takmičenja u fudbalskim šampionatima, ali u Južnoj Americi vole da eksperimentišu i budu originalni sa svojom Aperturom i Klausurom. Sistem kakav postoji u Ekvadoru izuzetno je opasan, jer gotovo da ne prašta greške. Zbog toga derbiji imaju još veću težinu nego kada je sistem dvokružni, vrede mnogo više od tri boda. Dva glavna favorita za titulu, Barselona iz Gvajakila i Independijente del Valje, sastaju se u noći između subote i nedelje (01.00 časova po srednjoevropskom vremenu) već u 2. kolu Klausure. Mnogo je teško kada vam tako rano dođe takozvani „meč za titulu“.

Susreti Barselone i Independijentea su u Ekvadoru poznati pod imenom „Choque de Trenes“, odnosno „Sudar vozova“ prevedeno na srpski jezik. Nije to neki tradicionalni derbi, Independijente je tek od 2014. godine u vrhu ekvadorskog fudbala. Međutim, doživeo je vrtoglavi uspon, postao je jedna od jačih sila na Zelenom kontinentu i najveći trn u oku najtrofejnijem ekvadorskom klubu Barseloni (16 titula).

Izabrane vesti

Koliko je noćašnji derbi važan najbolje smo videli u Aperturi. Independijente je okončao takmičenje bez poraza, sa 10 pobeda i pet remija, odnosno četiri boda više od drugoplasirane Barselone. Tim rezultatom je obezbedio plasman u finale za titulu krajem godine, s tim da ukoliko osvoji i Klausuru automatski će postati šampion.

I u Klausuri se igra samo 15 kola, a Independijente je već na premijeri doživeo prvi poraz u sezoni. I to na svom terenu, od Delfina sa 2:1. Posle tog kiksa praktično više ne sme nigde da se tako saplete, pa ni na terenu Barselone.


01.00: (2,55) Barselona Gvajakil (3,10) Independijente del Valje (2,75)


Tim iz Gvajakila je krenuo silovito u napad na prvo mesto i plasman u finale. Nadigrao je Imbaburu kao gost sa 3:1. Doduše, moramo da napomenemo da mu je pomoglo isključenje protivničkog igrača Džonatana Beniteza u 50. minutu pri rezultatu 1:1, posle toga je bilo daleko lakše.

U Aperturi je Independijente odbranio prednost domaćeg terena i u Kitu je sredinom marta savladao Barsu sa 3:1. Sva četiri pogotka su viđena u prvom poluvremenu, dok su nastavak više obeležila koškanja među igračima, zbog kojih je sudija morao da vadi iz džepa i crveni karton.

Ovo je veoma važna utakmica. Mislim da će Klausura da bude neizvesna, kako u borbi za titulu tako i među onima koji se bore za opstanak. Očekujem sjajan meč, nadamo se da ćemo uspeti da odigramo kako treba i dođemo do bodova. Radili smo dobro, ali i naš rival se sprema. Protiv Delfina smo napravili veliki broj šansi, pa iako ih nismo realizovali možemo da budemo zadovoljni“, kazao je vezista Independijentea Junior Sornoza, poznatiji pod nadimkom Zoro.

Jedini gol za Barselonu u derbiju u Aperturi postigao je argentinski napadač Fransisko Fidriševski. Njemu je ovog leta istekao ugovor sa ekvadorskim velikanom, a on je kao slobodan igrač prešao u San Lorenco. Za toliko je Barselona slabija nego proletos, jer u Aperturi je Fidriševski postigao devet golova na 11 mečeva.

Independijente je do sada osvojio samo jednu titulu, 2021. godine. Prošle sezone je bio blizu toga da ponovi uspeh, u finalu je međutim izgubio od LDU Kita. Zato, Del Valje ima više trofeja na međunarodnoj sceni, 2019. i 2022. je osvojio Kopa Sudamerikanu, 2023. Rekopa Sudamerikanu, a 2016. je izgubio u finalu elitnog takmičenja, Kopa Libertadoresa. Barselona nema međunarodne trofeje, mada je takođe igrala finale Kopa Libertadoresa. I to dvaput, 1990. i 1998. godine.

EKVADOR 1 (KLAUSURA) – 2. KOLO

Subota

Deportivo Kuenka – Orense 1:2 (1:1)

/Manjin 7 – Kubišin 40, Parales 90+1/

Universidad Katolika – Libertad U TOKU

LDU Kito – Kumbaja U TOKU

Nedelja

01.00: (2,55) Barselona Gvajakil (3,10) Independijente del Valje (2,75)

20.00: (1,92) El Nasional (3,35) Makara (3,80)

22.30: (1,75) Delfin (3,45) Imbabura (4,50)

Ponedeljak

01.00: (2,40) Mušuk Runa (3,25) Emelek (2,80)

Utorak

02.00: (2,55) Tekniko Unido (3,05) Aukas (2,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1Barselona GvajakilIndependijente del Valje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara